Вести

Брнабић: Општа болница у Новом Пазару је најопремљенија у Србији

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да су дезинформације да у Новом Пазару нема опреме и лекова, већ напротив, да је Општа болница у том граду, по броју становника, најопремљенија у Србији, те апеловала да се вирус корона не користи за политизацију.

"Драго ми је што људи који су дошли да изразе протест и неслагање, носе маске. То је права порука, као што је порука демократије у друштву да можемо сви да дођемо да кажемо шта је све урађено и шта ћемо додатно урадити, а да људи који се на било који начин не слажу са оним што је овде урађено кажу са чиме се не слажу", рекла је Брнабић.

Премијерка је захвалила свим здравственим радницима, пре свега из Новог Пазара, који су, како је рекла, дали све од себе у борби против короне, као и здравственим радницима из Крагујевца, Краљева, "Батута".

"Основни проблеми на почетку били су да су се заражени људи јављали касно, да смо имали изузетно брз пораст број случајева у неколико дана и да нисмо имали добро сепарацију ковид и нон-ковид дела (болнице), а било је и људи који су посећивали друге у ''црвеним зонама''", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да су дезинформације да нема довољно опреме и да респиратори, које је допремио председник Александар Вучић, наводно не раде, као и то да нема лекова, витамина, да је потребно да се људи сами ангажују и купе шта је потребно.

"Није тачно, опреме је увек било. Општа болница у Новом Пазару, по броју становника, је сигурно најопремљенија Општа и ковид болница у целој Србији", рекла је Брнабић.

Навела је да је са сарадницима данас донела и додатну опрему, да се разговарало о томе шта је још потребно, а свакако ће се видети да се запосли још људи, медицинске сестре, техничари, уз два до три нова санитетска возила за бољу везу Тутина и Новог Пазара.

"Свакако је некоме легитимно да користе ово за политичку борбу и обрачуне. Ја мислим да је корона довољно изазовна, тешка и комплексна, није само за Србију, него за цео свет и да нам не треба лажних вести, дезинформација и политизација, већ приоритет треба да буде подршка здравственом систему, радницима и оболелима како би превазишли ситуацију", рекла је Брнабић.

Додала је да ће корона остати са нама, у целом свету, док се не нађе вакцина.

"Научимо лекцију, оставимо по страни личне симпатије или несимпатије и да радимо заједно", поручила је премијерка.

 

Респиратори су повезани, раде и лече људе

"Респиратори су повезани, раде и лече људе. Реците људима да су те информације које су се појавиле да респиратори не раде - лажна вест", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да су они који су ширили лажне вести и панику отежали рад Опште болнице у том граду.

"Постоји један круг људи којима је филозофија - што горе, то боље", рекла је Брнабић.

Брнабић је на повике незадовољства узвратила да се не плаши зато што је 20 људи дошло да вређа.

"Нити смо се уплашили, нити ћемо се уплашити, зато што радимо свој посао", рекла је Брнабић и додала да га раде зато што воле своју земљу и њене грађане.

 

Истина је најгласнија ствар на свету

Брнабић је рекла да је ситуација у вези са корона вирусом у Тутину комплексна али да је једина разлика између стања у том месту и Новог Пазара, то што се у Новом Пазару ситуација политизује и поручила да се истина о здравственој ситуацији не може оспорити.

Брнабић је рекла да борба са короном није борба на кратке стазе и да треба да научимо да живимо са њом.

"Истина је најгласнија ствар на свету. Истина се не може оспорити. Нећемо се плашити ни силеџија, ни опозиције, ни опскурних портала, ни опозиционих тајкунских медија јер ово није борба за власт, ово је борба за људе и наш здравствени систем. И нико и ништа нас у томе неће зауставити", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће ако буде било потребно обићи Тутин наредних дана и да ће се обезбедити додатна два или три санитетска возила за тамошњу болницу.

Брнабић је рекла да се смрт вишечлане породице у Тутину сензационалистички представља у појединим медијима.

Корона је довољно комплексна и не треба грађанима и лекарима да се одмаже, рекла је Брнабић и навела да је током марта и априла 130 здравствених радника у Новом Пазару добило посао а укупно 4.000 у целој Србији.

 

На провокације: Овде нема места политици

Да ли иза негодовања окупљених испред Опште болнице у Новом Пазару стоји револт и страх грађана због нејасне ситуације са короном и гласина о размерама проблема или су ту ситуацију искористиле пазарске политичке странке питање је о којем су данас у узаврелој атмосфери покушали да разјасне новинар локалне Санџак телевизије и премијерка Ана Брнабић.

Премијерка се захвалила, како је рекла, на истини коју је новинар изнео, јер је сам потврдио да је реч о политичким активистима, а да политици ту нема места и да су она и министри ту због Новопазараца.

"Хвала вама за истину. Рекли сте да познајете ове људе и да сви они који су овде дошли су политички активисти", рекла је Брнабић и додала:

"Нећу се уплашити, јер нисам овде због њих, а ни због политике, већ због здравствених радника из Крагујевца, Краљева и Новог Пазара", поручила је Брнабић.

"Могу да ми прете, да покушају да пробију кордон, да ме бију, истину неће променити - да смо овде да помогнемо Новопазарцима", додала је Брнабић.

Брнабић је поручила да политички активисти треба да се баве политиком и не треба да користе здравство и тешку епидемиолошку ситуацију за то.

 

Све имамо, а свака помоћ добродошла

Србија има довољно лекара, али су добродошли сви који желе да дођу у Србију и помогну, рекла је Брнабић и додала да Влада Србије још није добила ниједан захтев лекара из других држава који желе да дођу у Нови Пазар да помогну.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара да ли ће доћи лекари из других држава да помогну нашим лекарима, из којих земаља и када.

"Свако је добродошао да помогне. Ми можемо сами, али ако још неко жели да помогне, још боље. Ми до сада нисмо добили захтев ни за једну особу, из било које државе, иако сам чула од министра Љајића да су заинтересовани доктори из Сарајева и БиХ али да се чека да добију дозволу од Владе Србије", рекла је Брнабић и додала да нико није послао влади упит нити изразио жељу да дође.

Како је истакла, нико званично није послао захтев, нити изразио жељу да помогне.

Премијерка истиче да у Новом Пазару помажу здравствени радници из Крагујевца и Краљева.

"Видећемо ако буде потребно да пошаљемо још људи из Горњег Милановца и Чачка, а сада све функционише како треба", рекла је.

Брнабић је рекла да је то још једна од тих ствари где неко каже како хоће да помогне, да није званично још тражио, али да је лепо за медије да каже да "само што није".

Премијерка је поводом навода о сакупљању витамина за заражене да увек подржава филантропију, али и поручила: "Само кажите праву истину - да овде ничега не фали".

Додаје да је свака помоћ добродошла, али да треба видети како и где да се расподели.

"Држава је све обезбедила и овде и другде", нагласила је Брнабић и подсетила да је држава примала донације са свих страна.

 

 

Извор: Танјуг