Вести

Брнабић: Отворени подаци су неслућени потенцијал

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је сва министарства, институције, јавна предузећа, локалне самоуправе и државне агенције да отворе своје податке како би се унапредило управљање државом и како би се у томе повећало учешће грађана и привреде.

На скупу уочи Међународног дана отворених података на коме су уручене награде за "шампионе у отварању података", Брнабић је рекла да је у мандату садашње Владе усвојен Закон о електронској управи који је увео обавезу отварања података и успостављен је Портал отворених података.

"У мандату следеће Владе је слободан простор да идемо много брже и даље у коришћењу отворених података. Нисам задовољна динамиком којом наше организације отварају податке. То мора много брже и боље", рекла је Брнабић на конференцији "Подаци и еУправа: Искра за будућност".

Разуме да је отварање података била табу тема у прошлости, али и наводи да нема разлога да не отварамо податке.

Нагласила је да су отворени подаци огроман ресурс и да они који знају да их анализирају могу и представницима власти, али и грађанима и привреди да понуде решења да послове раде брже и ефикасније.

Зато је, како је рекла, важно отварање података у свим областима у што већем обиму.

Брнабић је рекла да су за њу отворени подаци изузетно значајна компонента тога каква је ефикасност наше јавне управе и једна од ствари која пружа огоман и неслућени потенцијал за унапређење те ефикасности.

"За мене отворени подаци значе транспарентност, ефикасност, учешће грађана, контролу грађана над радом Владе и свих нивоа власти, значе огромну потенцијалну нову вредност за наше друштво, за иновације и инклузивније друштво", поручила је Брнабић.

Објаснила је да у неком близу идеалном свету где цела јавна управа, институције, локални ниво власти, јавна предузећа, агенције отворе своје податке или највећи број података, осим оних безбедносних који морају да остану поверљиви, постоји ресурс који неки други људи умеју да читају и анализирају велике скупове података и Влади, локалним самоуправама, јавним предузећима и агенцијама нуде решења како да раде ефикасније.

Навела је да они решења, како да раде неке ствари брже и ефикасније, могу да понуде и грађанима и привреди.

"За Владу, локалне самоуправе и јавна предузећа, анализирајући велике скупове података које смо отворили, они могу да нуде решења за проблеме за које нисмо знали да постоје. Они гледају шта ми радимо и након анализе кажу нам шта можемо да урадимо много ефикасније. То је огроман ресурс", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је "шампион у отвореним подацима" на републичком нивоу Министарство просвете, науке и технолошког развоја, а министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, који је присуствовао конференцији, позвала је да "отвори податке" његовог министарства.

 

 

Извор: Танјуг