Вести

Брнабић: Почела kампања за вакцинацију младих

У Србији је почела кампања за вакцинацију младих против корона вируса, а на конференцији која је тим поводом одржана у Београду председница Владе Републике Србије Ана Брнабић још једном је позвала све, а посебно младе да приме вакцину јер од њих зависи да ли ћемо сви моћи да се вратимо нормалном животу.

Брнабић је на конференцији у Дому омладине рекла да је у нашој земљи до сада једну дозе вакцине примило 2.361.545 пунолетних грађана, што је око 44 одсто пунолетног становништва.

Брнабић је прецизирала да је ревакцинисано 1.868.519 грађана што је око 35 одсто људи.

"Желимо да имамо макар 50 одсто вакцинисаног пунолетног становништва до 21. јуна, како бисмо организовали фестивале и релаксирали мере. То је изузетно амбициозан циљ и у овом тренутку је теоријски могућ, али да би заиста било могуће да га остваримо, морамо много да радимо, а нарочито да разговарамо са младима јер само заједно можемо да вратимо нормалан живот. Кључ тог успеха је искључиво у рукама младих људи, и то млађих од тридесет година", поручила је Брнабић.

Брнабић је навела да је највећи број вакцинисаних у старосној категорији између 65 и 74 године и додала да је у тој категорији 70 одсто вакцинисаних, а да је изнад те старосне границе вакцинисано 56 одсто.

У старосној категорији до 30 година вакцинисано је само 11,9 одсто, рекла је Брнабић и позвала младе да се вакцинишу јер од њих зависи да ли ћемо и сви остали моћи да се вратимо нормалном животу.

"Хајде да заједно покажемо да смо као друштво одговорни. Ако се млади људи данас активирају, ако се пријаве или без пријаве оду на било који од пунктова за масовну вакцинацију, без било какве сумње успећемо да остваримо циљ до 21. јуна", поручила је Брнабић.

 

Следеће недеље седница Kризног штаба

Брнабић je изјавила да ће седница Kризног штаба бити одржана следеће недеље, додајући да се размишља о евентуалном релаксирању неких мера.

"Током следеће недеље имаћемо седницу Kризног штаба, макар да анализирамо епидемиолошку ситуацију која је у овом тренутку стабилна", рекла је Брнабић.

Поручила је да је епидемиолошка ситуација у великој мери стабилна због вакцинације, али и да нема места опуштању док се не постигне колективни имунитет.

"Трудићемо се да, ако овако наставе бројеви и проценти позитивних у односу на укупно тестиране, релаксирамо неке мере, да пустимо ресторане и кафиће да раде, можда до поноћи или до један час ујутру", рекла је Брнабић.

Додала је да је то питање тешка борба са медицинским делом Kризног штаба и да она то може да разуме, јер су они туда пре свега, штите здравствени сектор.

 

 

Извор: Танјуг