Вести

Брнабић: Подршка Немачке од изузетног значаја за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са државним секретаром Министарства спољних послова Савезне Републике Немачке Мигелом Бергером о унапређењу билатералних односа двеју држава, реформском процесу у Србији, њеним европским интеграцијама, као и о унапређењу сарадње у региону Западног Балкана.

Брнабић је истакла да су европске интеграције стратешки циљ и кључни приоритет Србије, додавши да очекује да ће током словеначког председавања Савету Европске уније бити отворена још два кластера што би био позитиван сигнал за нашу земљу и чиме би се адекватно валоризовали до сада предузети реформски кораци Србије.

Брнабић је нагласила да је подршка Немачке у реформском процесу и европским интеграцијама од изузетног значаја за Србију.

Када је у питању владавина права, Брнабић је објаснила да је та област један од кључних приоритета Владе Србије и да је Влада у претходном периоду демонстрирала своју посвећеност даљем спровођењу реформи, како би правосуђе и његове институције биле одговорне, ефикасне и независне.

Брнабић је, говорећи о приликама у региону, нагласила да је Србија посвећена дијалогу Београда и Приштине, који је важан за стабилност целокупног региона, али и додала да постоји велика забринутост због актуелне ситуације и најновијих притисака Приштине на српске повратнике.

Када је у питању сарадња у региону, на састанку је истакнута важна улога и допринос Немачке унапређењу сарадње у региону Западног Балкана, пре свега кроз иницијативу "Берлински процес".

Брнабић је апострофирала посвећеност Србије стварању заједничког регионалног тржишта и значај који придајемо иницијативама које за циљ имају јачање стабилности, просперитета и економског повезивања у региону.

 

 

 

Извор: Танјуг