Вести

Брнабић: Посета Сија замајац за нови талас сарадње

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић истакла је да за њу долазак кинеског председника Си Ђинпинга представља част и задовољство, као и да је синоћни дочек био импресиван, а да ће ова посета бити замајац за нови талас сарадње на економском плану.

Брнабић је рекла да је на дочеку кинеског председника синоћ у Београду било приметно присно пријатељство, међусобно уважавање и поштовање те да се видело да нам је у посету дошао, како је рекла, пријатељ, а не само један од најважнијих лидера света.

"То је величина Кине, они се према другим земљама не понашају као према земљама другог реда", рекла је Брнабић.

Посета је још важнија него она из 2016. године, напоменула је Брнабић и додала да у последњих десет година, захваљујући председнику Републике Србије Александру Вучићу, имамо историјски ниво сарадње са Кином.

"Захваљујући Кини, глас слободарских земаља попут Србије се чује", рекла је Брнабић и додала да је Кина одиграла велики део у фази економског раста и развоја Србије.

У тој области највише је истакла сарадњу у управљању Железаром Смедерево и РТБ Бор који заједно имају укупно 10.000 запослених.

Брнабић је појаснила да је чланство у Европској унији најбоље за Србију, али је указала да би тај потез позитивно утицао и на пораст кинеских инвестиција, како се то види на примеру Мађарске.

"Од пет највећих извозника из Србије, прва три су кинеске компаније, четврта и пета су немачке компаније. И онда неко каже, па то је без везе. Па шта је ту без везе? Ова посета Сија је тек замајац за нови талас те сарадње", напоменула је Брнабић.

Подсетила је да Пекинг признаје територијални интегритет Србије.

"Дакле за Народну Републику Кину, у складу са међународним правом, Косово и Метохија је наравно саставни део Републике Србије. Да ништа друго за Србију нису урадили, па треба да им постављамо црвени тепих одавде до Косова и Метохије. Да ништа друго нису урадили. А све ово остало имамо", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк