Вести

Брнабић: Позориште "Бошко Буха" од изузетног значаја

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић обишла је радове на реконструкцији позоришта "Бошко Буха" у Београду и поручила да јој је изузетно задовољство да је Влада Републике Србије решила проблем позоришта и да је коначно почела реконструкција на објекту које је од изузетног значаја за Београд и Србију.

"Мени је драго што смо коначно кренули са реконструкцијом позоришта. Знамо сви колико је ту проблема било, каквих перипетија, шта смо све прошли, али на крају крајева урадили смо оно што смо обећали и кренули у реконструкцију", поручила је Брнабић приликом обиласка.

Брнабић је додала да је Влада Републике Србије током 2023. године значајну улогу ка отпочињању радова, јер се закључком који је Влада донела решио проблем погрешног уписа у катастар.

"Град Београд је определио око пет милиона евра за реконструкцију. Кренуло се у реконструкцију у априлу ове године, ја сам желела данас да посетим позориште јер се осећам делом овог пројекта и хтела сам и сама да се уверим у то да је реконструкција кренула и докле се стигло", рекла је Брнабић.

Новембра прошле године Секретаријат за инвестиције Града Београда расписао је тендер за извођење радова на реконструкцији и доградњи позоришта "Бошко Буха".

Вредност радова процењена је на 503 милиона динара, без ПДВ-а.

Техничком документацијом предвиђено је да гледалиште, након реконструкције, уместо садашњих 288 има 274 места.

Предвиђене су преправке у приземљу, изградња нових степеништа и проширивање старих, подизање крова бине, нова галерија, мења се под у приземљу, формирају се нови улаз и степениште, у зони улаза за публику поставља се билетарница, реконструкција осталих пратећих простора позоришта.

 

Електроенергетски систем Србије у потпуности безбедан, показали смо озбиљност

Брнабић је изјавила да је електроенергетски систем Републике Србије у потпуности безбедан и захвалила свим надлежнима јер су уложили ванредне напоре да до енергетског колапса у Србији не дође.

"Драго ми је што смо ми током овакве хаварије у региону показали озбиљност и одговорност, јер је Србија последњих године улагала много да се овакве ствари не десе код нас", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је Србија ту да у овој ситуацији помогне свима у региону уколико буде било потребе.

 

Литијум велика шанса за развој Србије, то је нафта 21. века

Брнабић је поручила да сматра да је литијум велика шанса за развој и отварање нових радних места у Србији јер је у њему будућност, да представља нафту 21. века и додала да би у наредних шест година у Србију могло да буде уложено 11-12 милијарди евра, а посао би добило 20.000 људи.

"Ми у Србији имамо компанију "Елевен С" која запошљава 110 људи из 21 државе света, која је једина ван Кине успела да направи нову генерацију ЛФП батерија без никла. То је и више него у складу са најбољим стандардима заштите животне средине. Батерије су су тестирали и Фолксваген и Рено и Стелантис, а тренутно је на тестирању у Даимлеру", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да уколико би уколико Србија искористи шансу на паметан начин просечне плате и пензије у будућности би могле да буду далеко изнад просека ЕУ.

"Ако бисмо имали читав ланац вредности и кренули да користимо наш литијум, то би до 2030. године донело додатне инвестиције у Србији у вредности између 11 и 12 милијарди евра и 20.000 нових радних места", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је у компанијама попут "Елевен С" огромна шанса Србије и додала да је о њима раније писала на друштвеној мрежи X, али да медијима није било интересантно да о томе пишу.

"Нико из медија није реаговао и нико није рекао: "дајте да посетимо ту компанију, да видимо одакле наши људи производе најмодерније батерије на свету  литијумске батерије"", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да велике светске компаније специјализоване за производњу батерија попут АЦЦ или Нортхволта нису успеле да направе ЛФП батерију, али да је то пошло за руком српској компанији "Елевен С" за коју је додала да је практично стартап.

"Ми већ имамо технологију јединствену у Европи за производњу батерија, са или без нашег литијума. Сада само треба да видимо да ли ћемо искористити то да будемо апсолутно земља која је лидер у Европи извозник свега", поручила је Брнабић.

Брнабић је оценила да је литијум нафта 21. века и истакла да су Норвежани својевремено одлучили да ваде нафту из мора и поред ризика.

"Не би било паметно да се ми литијума одрекнемо. Норвешка, која је била једна од најсиромашнијих земаља Европе, када је нашла нафту одлучила је да је ископава и то под изузетно тешким околностима у мору. Вађење нафте из мора је најтежи начин", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да би се током реализације пројекта ископавања литијума водило рачуна о томе да се изведе у складу са свим најбољим европским и светским стандардима.

 

 

Извор: Танјуг