Вести

Брнабић: Председник Вучић на себе преузима најжешће ударце и нападе

Када је пре нешто више од три године ступила на место председнице Владе Србије, на позив Александра Вучића, Ана Брнабић није ни слутила са каквим ће се све задацима сусрести и какве ће битке морати да бије. Брнабић је рекла да ју је неко питао на почетку ове године каква ће она бити, ни у најлуђим сновима не би могла да замисли шта ће нам донети, да ћемо се малтене непрестано борити са невидљивим непријатељем КОВИД-19.

Међутим, убеђена је да ће Србија, уз помоћ наших фантастичних здравствених радника и одговорних и дисциплинованих грађана, победити корона вирус и да ће то бити још једна добијена битка. Према њеним речима, корона нам је тренутно проблем број један, али не би пун мандат Владе везивала искључиво за суочавање са проблемима. Било је ту, како је рекла, много успеха, тешких реформи, урађених ствари, реализованих инвестиција и промена које су довеле до тога да грађани Србије данас живе боље него раније.

* Како су Вам протекле ове три године? Чега ћете се увек сећати, а шта бисте волели да заборавите?

- Протекле су у великом раду, са много уложеног труда, непроспаваних ноћи, одрицања, стреса, али када видите резултате, када видите да је Србија у првом кварталу ове године најбрже растућа економија Европе, знате да је све вредело. Највећа могућа част за мене је била позив Александра Вучића да се прикључим као министар у његовој Влади, а након тога да преузмем функцију председнице Владе.

Највећи чин патриотизма за мене је ставити се на располагање својој земљи, радити за њу и своје грађане, а не постоји веће задовољство од тога када видите да ваш рад даје резултате и да сте макар и једним делићем учествовали у променама које воде Србију и њене грађане у боље сутра. У свему овоме, не постоји ништа што бих волела да заборавим. Било је изузетно тешких тренутака - и професионално и лично - али ме је сваки такав тренутак научио нечему важном. И, на крају, како год окренете, са које год стране да гледате, као и у животу, најважније је да дате све од себе, да се борите, да верујете у то што радите, да не одустајете и да се не предајете.

* Шта сматрате да су највећа достигнућа Владе коју сте предводили?

- Највећа достигнућа су она која су грађанима најзначајнија, ствари од којих они у свакодневном животу имају користи. Веће плате и континуиран раст плата. Поносна сам што сам била део тима Александра Вучића у време када је испунио своје обећање да просечна плата у Србији достигне 500 евра.

На путеве који чине живот у Србији много лакшим и квалитетнијим. У време мандата ове Владе завршили смо Коридор 10. Отворили аутопут "Милош Велики" тако да Србија коначно има ауто-пут до Чачка. Наставили смо да градимо ауто-пут до Пожеге и Моравски коридор. Много смо постигли на пољу електронске управе, тако да данас грађани више нису курири државе, већ држава ради за њих. Покренули смо реформу образовног система, тако да смо у време пандемије корона вируса били једина земља у Европи која није имала ниједан једини дан прекида наставе, јер смо били потпуно спремни за онлајн метод. Оснажујемо Србију као земљу паметних и иновативних људи. Извоз ИКТ услуга на годишњем нивоу данас премашује милијарду евра… Отварање научно -технолошких паркова у Нишу, Новом Саду и Чачку, уз већ постојећи у Београду, су нешто од чега ће Србија у будућности имати огромну корист. То су ствари које ће бити мотор нашег развоја у будућности.

* Како је изгледала сарадња са председником Александром Вучићем?

- Поносна сам и част ми је што сам имала прилику да радим и да се борим уз Александра Вучића. Влада Србије и председник су били тим који исто дише и одише синергијом, што је неопходно за добро функционисање државе. Председник нам је много помогао у великом броју пројеката, искористио свој политички кредибилитет и утицај да доведе много одличних и важних инвестиција у Србију, преузео на себе најтежа питања, као што је дијалог са Приштином.

Влади Србије и мени лично је сваки дан био ослонац, саветник, неко ко је на себе преузимао најжешће ударце и нападе. О темпу рада, постављању нових циљева из дана у дан, марљивошћу и преданошћу послу заиста не бих говорила јер мислим да то сви виде. Рад са таквим човеком не може, а да вас не мотивише да дате и више од 100 одсто себе. Вечно сам му захвална на пруженој прилици и указаном поверењу, поносна сам што сам део његовог тима и ма где год била, подржаваћу његову борбу за бољу Србију у будућности.

* Како се носите са нападима опозиције на сваку одлуку Владе?

- Као што знате, у политику сам дошла из приватног сектора. Радила сам дуго година у привреди. Компаније у којима сам радила имале су конкуренцију, међутим никада једни другима нисмо оспоравали резултате и пословне успехе макар и они били бољи од наших. Поготово када су ти успеси непобитне чињенице, које не могу бити производ личног мишљења, различитих тумачења… Са тим ми је, као политички неискусној особи, у почетку било веома тешко да се носим. Дешавало ми се да дуго размишљам о томе како одређени људи нису у стању да пруже руку, кажу свака вам част на томе што сте на пример, довели "МТУ", "Линг Лонг" и "Тојо Тајерс" у Србију, изградили путеве и научно-технолошке паркове, клиничке центре и опште болнице, што, према оцени Евростата, наша Србија данас има најбржи привредни раст у Европи… Али, ето, навикне се човек временом на све и схвати да мора да гура даље, да мора да се бори и да, што су напади жешћи и учесталији, мора да нађе снаге и енергије у себи да се бори више и јаче.

Додуше, до дан данас нисам, нити ћу икада схватити, како неко може свесно да ради против интереса своје земље.

* Како видите то што је део опозиције увео насиље на политичку сцену Србије?

- За мене су те ствари доста једноставне: имате људе који су немоћни да нас победе у политичкој утакмици и на демократски начин, и фрустрирани тиме што их људи у Србији не подржавају. Истовремено, имају огроман пословни интерес да се врате на власт и имају огроман новац на располагању. Када кажем огроман новац, то су заиста своте које обичан човек не може ни да замисли. Када спојите то, и сами видите да је једини пут који они имају да се домогну власти, пут потпуне дестабилизације Србије, а то је једино могуће ако кренете са насиљем као видом политичке борбе. Они имају све ресурсе на располагању за тако нешто - много новца, огромну подршку медија чији су власници, а којих је све више јер само отварају нове телевизије, купују штампане медије, отварају портале...

Такође, није им баш никакав изазов да купе и политичку подршку малих странака, покрета, синдикалних организација и слично. Коначно, имају значајну подршку из иностранства од појединаца и земаља којима није тако драго што је Србија и политички и економски стабилна и све јача. Моја порука и њима и свим грађанима је да насиље неће проћи и да ће држава заштитити све своје грађане, што смо и показали. Људе у Србији не можете ни да купите, ни да уплашите. Ово је земља вредних, пристојних и добрих људи, људи који не воле насиље, воле своје породице и комшије, желе да имају шансу за добар посао, добре школе за своју децу и унуке, поносе се својом земљом и њеним успесима. Ти људи никада неће стати иза неког ко уместо труда, рада и борбе за нове инвестиције, путеве, школе и болнице, нуди насиље и нестабилност, какву год медијску и подршку из иностранства имао.

* Како коментаришете то што се од насилника, који су рушили и палили Београд, праве жртве?

- Иста је то матрица - организујете насиље, па од оних који нападају полицију, упадају у институције и туку људе који се не слажу са њима, правите жртве како би изазвали следећи круг протеста и насиља. Користите своје медије, пласирате лажне вести, манипулишете подацима и емоцијама, ангажујете подршку из иностранства и домаће политичке покрете и тако у круг. При томе, све то време се понашају као да су они грађани првог реда, самозвана елита, а да су сви остали грађани другог реда - њима је дозвољено да врше притисак на правосуђе и коментаришу пресуде, осталима није; они имају морални монопол над темом владавине права, па и док физички руше институције; апостоли су слободе медија, али сами одлучују ко је новинар, а ко није. Лицемерје епских размера.

* Шта очекујете у будућности у професионалном смислу?

- С обзиром на то да сам постала члан Српске напредне странке, свакако да ћу и у будућности, на који год начин, бити уз СНС и Александра Вучића и помагати да Србија настави да побеђује.

Заиста је част бити део тима који је показао како се одговорно бори и ради у интересу своје земље.

* Где видите Србију 2025. године?

- Као одговорни тим људи са планом и визијом, израдили смо план "Србија 2025".

Србију за пет година видим као стабилну земљу, са снажном и растућом економијом, земљу у којој је просечна плата 900 евра, а пензија 440, добро инфраструктурно повезану... Земљу у којој сваки њен грађанин има шансу да оствари снове.

 

Спремно дочекујемо јесен

* Како видите ситуацију са короном? Каква нас јесен очекује и како ће грађани и привредни систем Србије издржати борбу са опаким вирусом?

- Ово је тешка и биће дуга борба, али баш као што каже председник Вучић - предаја никада није била опција. Победићемо, уверена сам у то.

Хвала нашим здравственим радницима који заиста превазилазе своје могућности и боре се у првој линији фронта против короне. Имамо довољно тестова, респиратора, довољно медицинске опреме, држава је потпуно спремна и спремно дочекујемо јесен. Да бисмо постигли циљ, потребна нам је помоћ свих грађана у виду максималног поштовања епидемиолошких мера. Жељно ишчекујемо крај године и коначни завршетак свих фаза испитивања вакцине, јер до тада маске су наша нова реалност, уколико желимо да сачувамо здравље.

Како Србија данас није оно што је била пре десетак година, без икакве дилеме највише захваљујући Александру Вучићу и његовим дипломатским активностима и сјајном вођењу земље, у позицији смо да заиста имамо вакцину против корона вируса међу првима у Европи. Плате у јавном сектору нећемо спуштати, пензије такође, и то је оно што могу да обећам грађанима Србије. Прилагођаваћемо мере епидемиолошкој ситуацији, коју свакодневно пратимо, како бисмо омогућили што више привредних активности. Разговараћемо са свим привредницима и заједно ћемо наћи најбоља решења.

Србија је уз своје грађане, привреднике, раднике, пензионере и никада их неће оставити на цедилу. Само их све молим да се придржавају свих мера и понашају одговорно како би ова ситуација прошла што безболније, у сваком смислу.

 

 

 

Извор: СНС Информатор