Вести

Брнабић: Председник Вучић наставља борбу у Њујорку

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић говорила је, у јутарњем програму "Редакција" на Курир телевизији, о најтежој битки која је пред Србијом. Наиме, како је најавио председник Александар Вучић у среду ће, вероватно, бити одржана седница Савета безбедности УН, као и Генерална Скупштина УН.

Србија на челу са председником Александром Вучићем се налази пред бројним изазовима. Пред нама, као пред земљом и народом је тежак период, наш државни врх води одлучујуће битке не само за ову, већ и за бројне наредне генерације. У каквој атмосфери се српски тим припрема за одлазак у Њујорк?

"Све наше дипломатске активности довеле су до тога да је то победа мелене Србије, када погледате ко су спонзори те резолуције. То је срамотно за њих, спонзорисати такву резолуцију која је прављена у тајности, без консултација, да стављате резолуцију о тако људској осетљивој теми. Све је то срамотно. Србија је показала да се неће предати, да се много променила од 2012. године. До 2012. године Србију су водили људи који би морали да пристану, и да буду коспонзори такве резолуције само на миг Запада. Очекивали су и сада да Србија легне и угине, али Србија се бори и наш глас се чуо на свим странама света. Разговарали смо са свима, стигли смо до свих и у великој мери су лидери тих земаља уважили наш став. Вучић наставља борбу у Њујорку. Да ли ћемо успети у смислу да ће бити више против него за, тешко је веровати у то", рекла је Брнабић.

"Боримо се и даље, сада се и спонзори и коспонзори служе силом и претњама и отвореним лажима. Александар Вучић чим је чуо за текст такве резолуције, која је прављена у тајности, када се ради о њиховим интересима нема ни инклузивности ни транспарентности. Нема консултација ни БиХ, све принципе поништи, само да се њихови интереси прогурају. Шта је њихов интерес тачно, то не видим. Резолуција се још није ни нашла на дневном реду, а довела је до дестабилизације. Када је Вучић чуо, обавестио је јавност да је циљ резолуције да се наметне најтежа политичка и морална квалификација за наш народ, да смо геноцидни. Под два, ревизија тужбе за ратну отплату и наплата, и под три укидање Републике Српске. Сви су скочили и они који нажалост у Србији говоре да је било геноцида. Јесте ратни злочин али није било геноцида", појаснила је Брнабић.

"Све што је Александар Вучић рекао пре неколико недеља, испоставило се да је потврђено. Замислите да немате такве квалификације ни за оне нацистичке и фашистичке силе, али ћете имати за једну Србију и Србе који су били уз Јевреје, уз Роме, најпогођеније жртве геноцида над српским народом.

У свега 24 сата одржано је низ дипломатских састанака, разговора. У том смислу, иза нас је један врло успешан дан. Председник Србије разговарао је са немачким канцеларом Олафом Шолцом. Можемо ли у том смислу очекивати помоћ Немачке?

"Тешко да очекујете од главног спонзора помоћ. Не схватам зашто то раде. Зашто 29 година касније, на такав начин, без дискусија, консултација. Шта је циљ једној Словенији, која је такође један од јачих коспонзора, која је земља која је изашла из бивше заједничке државе јер их неко није консултовао о много мањим питањима. Оно што је специфично за нас, за овај тренутак, ми имамо другог јуна локалне изборе, изузетно важне. Изузетно су важни за будућност Србије. Од тих избора зависи да ли ћемо да испунимо програм 2027. Плате треба да достигну 1.400 евра, просек пензија и минималац 650 евра. Да би то испунили важно је да сви радимо као један тим", рекла је Брнабић.

 

О изборима

"Избори 2. јуна су важни, не само за локал, него за читаву Србију и нашу будућност. Сада председник  по други пут путује у Њујорк да се бори за Србију. Ми смо се надали да ће од 16. маја да се укључи у кампању, очигледно неће моћи ни тада. Надам се да ће грађани да цене то што је њему и свима нама национални интерес на првом месту. Да су избори важни, али нам је важнији национални интерес. Боримо се, али јесте хендикеп када се највећи део времена борите против оваквих притисака", рекла је Брнабић.

Измене закона према којима грађани који су у последњих 11 месеци променили пребивалиште неће моћи да гласају на новој адреси, усвојене су на предлог опозиције. Иако им је на децембарским изборима бирачки списак била највећа замерка, опозиционе странке ни сада нису јединствене у ставу око измена Закона. Ове измене у суштини највише иду на штету бирачима?

"Грађанима ово највише иде на штету. Ако су променили адресу, мораће да се враћају на стару. Причала сам да то није фер према грађанима. Највећи број тих, фантомских бирача, како их они зову, је управо на њиховим листама. Падају некима листе јер су их предали пре ступања закона на снагу. Када закон ступи на снагу, ти људи не могу бити кандидати за одборнике ако су променили пребивалиште. Очигледно ми нисмо одселили те људе, очигледно су их они селили. Имате највећи број оних који су променили пребивалиште зато што су се преселили. Породични разлози, продали стан, животна околност. Видите да ту нема говора о фантомским бирачима. Потпуно бесмислено. Ми смо гласали за то, опозиција је желела да ми будемо предлагачи, али не, они су то предложили. Ми смо гласали зарад вишег циља, стабилности. Листе које су они предали после ступања закона на снагу имају фантомске бираче", рекла је Брнабић.

Један део опозиције има и неке чудне захтеве када су у питању измене Закона и решавање проблема тзв. "фантомских бирача".

"Мислим да је добро да грађани ово виде, да сте њихов сервис. Уколико победе они ће да почну да проверавају где деца иду у школу, где се лече, где раде и то уз присуство посматрача. Зарад власти су спремни да прекрше сваки демократски принцип. Испоставља се да су њихови фантомски бирачи. Ја ћу да видим где се лечите, где дете иде у вртић, па ћу ја да одлучим са страним посматрачима да ли си на правој адреси. Никада нисмо имали овакве политичаре који презиру грађане. Поносим се што сам сервис грађанима, што сам у служби грађана, што сам део СНС. Победа на изборима је указана част да служите грађанима насупрот политике да ти одузмем право гласа", рекла је Брнабић.

 

У Новом Саду први пут опозиција стала под једну листу

"Циљ је доћи на власт и малтретирати грађане, да им идете по кућама. Ово показује две ствари, да никакав бојкот не постоји, нико не бојкотује изборе. Они су смислили тај наратив. Са једне стране да би излазност била мања, да опусте гласаче који би гласали за листу Александар Вучић, да помисле ови су се распали, постоји бојкот. Бојкот не постоји и важно је изаћи на изборе. То је била превара, усмерена на грађане. Са друге стране, усмерена на то да они имају алиби да бирају где ће изаћи на изборе, да ресурсе чувају за локалне самоуправе где мисле да могу да победе. Тамо где нећу бојкотујем, а тамо где ћу да изађем не бојкотујем. Изборни услови су свуда исти, а негде излазе, негде не излазе. Циљ им је да се домогну власти, бојкот не постоји. Показују огромну неозбиљност и неодговорност", рекла је Брнабић.

"Имате политичаре који кажу да иду на изборе са политичарима који не излазе. Замислите те људе да воде државу, како би они доносили одлуке, каква би то била сигурност за грађане. То је још један показатељ важан да имамо много тога, за шта треба да се боримо 2. јуна. Ако на овакав начин лажете грађане, какво је ваше непоштовање према грађанима, како било ко може да вас схвати озбиљно. Ђилас, Тепић излазе на изборе у складу са оним где мисле да су јачи, то ће бити за нас тешка и неизвесна борба, позивам све да изађу на изборе. Бојкот не постоји, бирамо између тога да ли желимо јаку Србију која је сервис грађана или ону која ће да малтретира грађане", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: ТВ Курир