Вести

Брнабић: Представљена нова еУслуга "Моји подаци за банку"

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић присуствовали су презентацији нове еУслуге "Моји подаци за банку".

Захваљујући овој услузи, која је доступна корисницима портала еУправе, омогућена је комуникација грађана и банака на "клик", односно омогућено је да грађани своје податке из различитих државних регистара проследе банци од које желе да добију понуду за закључење уговора о банкарском производу.

Презентацији услуге присуствовали су и генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић, као и председници извршних одбора банака које су прве учествовале у пројекту, председница Извршног одбора Моби банке Марија Поповић, члан Извршног одбора Сбербанке Владимир Бошковић и председница Извршног одбора Еуробанке Славица Павловић.

Услуга "Моји подаци за банку" настала је као надоградња услуге "Моји подаци", која већ постоји на порталу еУправа и омогућава грађанима увид у њихове податке који се налазе у различитим државним регистрима, као на пример у Централном регистру становништва, Централном регистру обавезног социјалног осигурања, у регистрима ПИО фонда, Пореској управи и у другим државним евиденцијама.

Она пружа могућност грађанима да користе своје податке у интеракцији са банкама кад аплицирају за банкарске производе, тако да не морају да одлазе на шалтере јавне управе и банака.

Брнабић је овим поводом изјавила да се данас померају границе у дигитализацији нашег друштва и омогућава се грађанима да комуницирају и са привредом на "клик".

"Услуга "Моји подаци за банку" је посебна јер је први пут да је сама електронска услуга развијена заједно са привредом. Кроз заједнички рад на софтверском решењу са стране Канцеларије за ИТ и еУправу и банака, међусобно се учило, али су се размењивала и искуства, а све у циљу да се изађе у сусрет грађанима", истакла је Брнабић.

Брнабић је додала да се посебно захваљује банкама које су учествовале у пилот-пројекту и позвала све друге банке да се прикључе и уведу ову могућност својим корисницима.

 

Не каснимо са одлуком о трећој дози вакцине

Брнабић je изјавила да нема потребе да се пре 1. августа доноси одлука о трећој дози вакцине, јер како је рекла, колико је њој познато, ниједна вакцина није још ни регистрована за трећу дозу.

Брнабић је, одговарајући на новинарско питање зашто се са одлуком чека до августа, када неки епидемиолози већ говоре да је четврти талас такорећи почео, истакла да како и сами произвођачи вакцина наводе, трећу дозу није потребно давати пре истека пола године након ревакцинације.

"То се код нас гађа са 1. августом. Наше национално тело за имунизацију бави се анализама и студијама и до 23. јула ће дати своје мишљење Кризном штабу који ће након тога донети одлуку, али не каснимо", рекла је Брнабић.

Подвукла је да се још чека да се види да ли произвођачи вакцина имају одобрење за давање треће дозе.

 

Уредба о карантину за странце објављена још 5. јуна

Није тачно да смо уредбу о карантину за странце који долазе из ризичних земаља донели 9. јула, већ је у Службеном гласнику објављена 5. јуна, рекла је Брнабић одговарајући на питање зашто је поменута уредба донета 9. јула.

"Донета је много раније, 5. јуна када је у Службеном гласнику објављена допуна упутства о начину примене ограничења уласка у Србију лицима која долазе из делова захваћених епидемијом ковида-19, а која омогућава карантин за све који долазе из посебно ризичних земаља", појаснила је премијерка и додала да не зна шта је то карантин туризам, о коме се прича након доласка у Србију великог броја туриста из Индије.

Истакла је да је уредбом од 9. јула само још једном потврђено оно што је наведено у уредби са почетка јуна и допуњено податком да се односи на Индију.

Брнабић је нагласила да је уредбом прописано да се у изузетним случајевима када може доћи до заразне болести ковид-19, без обзира на поседовање негативног теста, странцима може одредити мера кућне изолације у трајању од највише седам дана, са обавезом тестирања на вирус.

Истакла је да је Србија овако, и то пре других земаља, почела да ради тријажу свих, а посебно индијских грађана који су могли да нам унесу нови сој корона вируса.

"1. јула се јавила индијска чартер компанија са захтевом за четири лета са око 800 путника, након чега је Институт за јавно здравље Батут урадио додатни протокол, који је ближе уредио примену карантина за све који долазе из земаља у којима постоје нове варијанте вируса", објаснила је премијерка.

Додала је да је то онда прослеђено од стране цивилног ваздухопловства свим чартер компанијама и другим компанијама којима је оно било релевантно.

 

 

Извор: Танјуг