Вести

Брнабић: Прихватила сам све предлоге осим једног који је супротан Уставу

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да су представници коалиције "Србија против насиља", после само седам дана од када су послали предлоге везано за изборне услове, овог јутра послали нове који немају везе са старим предлозима, који  не могу да се прихвате.

Брнабић је рекла да тај део опозиције сада тражи да се двотрећинском већином усвоји уставни закон о изменама и допунама уставног закона за спровођење Устава како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године.

"Нема везе кад им је време, колико је Уставом загарантован мандат, и ми сад кажемо кад су избори. Мислим да није прошло ни седам дана кад сам рекла да то нећу да прихватим, и да ако отворимо преседане ту нема краја", рекла је Брнабић.

Како је додала, за неверовати је што се дешава и каква је врхунска неодговорност опозиције.

Брнабић је додала да је та групација обавестила да су пре четири дана обавестили ОЕБС званично са захтевом да посредује у нечему што они зову "постпредизборна криза у Србији", а имате људе који су бацали "дрвље и камење" што је позвала, како каже, више амбасадора у својству посматрача на прошло састанак.

Брнабић је рекла да остаје састанак за сутра у 9 ујутру и поручила да ће се до краја недеље формирати Комисија за рад на изменама и допунама закона везано за изборе, као и да ће се радити на Комисији за увид у бирачки списак.

Захвалила је свима који у томе буду желели да учествују.

 

Маневарски простор Србије у Савету Европе мали, истина и правда на нашој страни

Брнабић је изјавила да на данашњој Парламентарној скупштини Савета Европе на којој ће се разматрати препорука о пријему тзв. Косова у Савет Европе не очекује никаква изненађења, да је наш маневарски простор мали, али да ће се Србија борити даље.

На питање какве реакције земаља очекује на Парламентарној скупштини Савета Европе, будући да су неке земље рекле да ће гласати против тога, а неке да ће бити уздржане, а и да је Одбор за политичка питања и демократију одбио амандмане српске и италијанске делегације, Брнабић је навела да нажалост не очекује никаква изненађења и да ће "они" то погурати, јер су "велики силни" тако рекли.

"Мислим да ће они то прогурати, зато што су велики силни то тако рекли, без обзира на предуслове, без обзира на правду и истину, тако им се може, ми ћемо се борити даље", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре.

Брнабић је оценила да је тешко да победимо у тој борби, али да су уз нас и истина и правда.

"Сасвим је јасно да су три предуслова била формирање ЗСО, престанак илегалне експропријације на северу КиМ и враћање земљишта манастиру Високи Дечани. Хвала онима који су јасно рекли да ово урушава кредибилитет СЕ, да је након овога и ако се ово прогура више ништа и не значи СЕ", рекла је Брнабић на питање новинара да ли охрабрује то што су Италија и Мађарска амандманом тражиле да предуслов буде формирање ЗСО.

Брнабић је подсетила и да је СЕ заштитник људских права и владавине права.

"Која људска права постоје за Србе и друге неалбанце на КиМ. Немају чак ни право гласа, немају ни право да приме пензије у динарима, немају право на правну помоћ када их неко нелегално приведе. Немају право на правично суђење, немају право да њихова деца имају безбедност. Ништа од тога не постоји на КиМ који је тренутно под управом привремених институција", додала је Брнабић.

Како је рекла, сада се озбиљно прича да тзв. Косово, као такво уђе у СЕ:

"Све и да су међународно призната земља, а никада неће бити, са оваквим стандардима у области људских права и владавине права они не би могли да постану део СЕ.  Верујем да многи од њих осећају срамоту за ово што раде сад. И они који су представници у СЕ и када морају да гласају за то и да дају своју подршку. Знају да то дубоко није у складу са правилима и процедурама СЕ", рекла је Брнабић.

На питање поводом преговарачког оквира ЕУ са Србијом и поглавља 35 којима су обухваћене и обавезе из Охридског споразума, Брнабић је рекла да је председник Србије Александар Вучић јасно рекао које су црвене линије.

"Црвене линије су не тзв. Косово у Уједињеним нацијама, ни у било каквим организацијама, институцијама УН. Такође, под број један је оснивање ЗСО, коју чекамо већ 11 година. Надам се, али нешто нисам уверена да ће и неко подсетити Приштину и Аљбина Куртија да заиста морају да формирају ЗСО. Пошто је то био предуслов многих ствари, али је на крају нестајао. Сада видимо да ЗСО заиста мора да буде услов за нешто. Али да сам уверена да ће је формирати, нисам. И до сад су прекршили све договоре и све споразуме", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да нико 11 година није натерао Приштину да имплементира једну једину ствар из споразума на коме стоји потпис високог представника Европске уније, као гарант пуне имплементације тог споразума.

Брнабић је навела и да је цео викенд провела читајући предлог опозиције, анализирајући га и консултујући се са правним експертима у Скупштини уместо да се бави оним што ће се дешавати у Парламентарној скупштини Савета Европе.

"Могла сам нешто помогнем председнику Александру Вучићу који се бори. Не, ја се бавим предлозима који су они овако преко ноћи променили.  Моја порука је када је реч о Парламентарној скупштини Савета Европе- хајде да се бавимо озбиљним стварима", навела је Брнабић. 

 

Опозиција данас предала захтеве супротне препорукама ОДИХР-а и Уставу

Брнабић изјавила је да су захтеви које јој је данас предала листа "Србија против насиља" директно супротни ОДИХР препорукама и нагласила да се дијалог наставља.

"Управо је све оно што траже супротно ОДИХР препорукама", рекла је Брнабић на питање новинара у Скупштини Србије да ли је апсолутно одбацила предлог који је данас стигао испред коалиције "Србије против насиља" или ће можда о томе разговарати сутра на састанку.

"О овом предлогу не разговарам, овај предлог је као и онај што су ми послали у петак, а тиче се тога да се обуставе изборне радње у Београду, директно супротан Уставу", рекла је Брнабић.

Додала је да ће разговарати о ономе што је тема састанка, а то су предлози од петка, и да не може да прича о новим предлозима који су јој послати јутрос.

Нагласила је да треба да се ради на конкретним стварима и да треба више да се обрати пажња на питања од националног интереса за Србију и грађане Србије.

На констатацију новинара да су захтеви које је данас опозиција предала у складу са ОДИХР-овим препорукама, Бранабић је позвала новинарку да их погледа, и подсетила да јој од опозиције константно стижу нови, потпуно другачији захтеви, чак и када каже да је нешто прихватљиво.

"Ово што је данас тражила опозиција је директно супротно ОДИХР препорукама. ОДИХР наводи да имамо пречесто изборе. Дакле, препорука ОДИХР-а је да избори буду када им је време и да не буду стално ванредни и да не буду пречесто. А њихов захтев је да изборе које смо имали у децембру 2023. сада поновимо", рекла је Брнабић.

Препорука ОДИХР-а је, како је нагласила, да се локални избори који су се одржали у децембру 2023. одрже за четири године.

"Препорука је и да избори у Београду, заказани по закону и Уставу за 2. јун, буду 2. јуна, а не да се преговара када ће они бити, зато што онда немате никакву сигурност, предвидивост, демократску климу", рекла је Брнабић и додала да јој је у петак од опозиције стигао предлог да се обуставе изборне радње у Београду.

Брнабић је позвала новинарку да изађе испред Народне скупштине и пита грађане да ли они сада могу да кажу шта је то што "Ђиласова Србија против насиља" захтева у вези са изборима.

"Могу да вам гарантујем да неће бити два одсто људи који ће знати шта је то што они траже. Посебно с тим што су јутрос тражили нешто ново, а што никада до сада није било поменуто ни на једном састанку, нити у једном њиховом захтеву, нити у једном њиховом предлогу. Никада", рекла је Брнабић и питала да ли треба да свако јутро устане и чека да види да ли опозиција има другачији захтев.

"Треба да се питамо, да ли кад договоримо нешто, да ли ће тражити нешто ново. Или кад пристанемо на те захтеве да нису можда у међувремену нешто променили. Дакле, одлично сте питали - предлог који је данас стигао. Пошто тај предлог нема никакве везе са свим оним захтевима који су раније стизали. Али, никакве", изјавила је Брнабић.

 

Хоће да учествују на састанку - хвала, неће - ми настављамо да радимо

Састанак посланичких група о изборним условима биће одржан сутра, најавила је председница Скупштине Србије Ана Брнабић и додала да ће се до краја недеље формирати Комисија за измену и допуну закона у складу са ОДИХР препорукама, те да ће се формирати и Комисија за увид и ревизију бирачког списка, а навела је и да су најновији захтеви коалиције "Србија против насиља" у супротности са ОДИХР препорукама.

"Хоће да учествују - хвала им, неће - ми настављамо да радимо", рекла је Брнабић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Брнабић је рекла да коалиција "Србија против насиља" у новом предлогу тражи да се двотрећинском већином усвоји уставни закон о изменама и допунама уставног Закона за спровођење Устава како би се сви локални избори одржали у истом дану 2024. године.

Брнабић је истакла да би грађани у локалним самоуправама који су гласали у децембру 2023. сада, на основу новог захтева, поново требало да изађу да гласају.

"Мислим да није прошло ни седам дана откада сам рекла да, када отворимо такве преседане то краја нема, непуних седам дана, то се и остварило", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је опозиција учествовала у тим изборима, да "нису имали захтеве, потврдили су резултате, учествују у раду локалних самоуправа, али хајде да то избришемо".

"Како кажу, органима изгласаним ће бити продужен мандат за неколико месеци, а онима који су конституисани на основу избора 2022. и 2023. ће бити краћи мандат и никакве то везе нема, хајде да сви избори буду када опозиција каже, без обзира на Устав, законе, демократске принципе. Ако треба неком да се продужи мандат - продужићемо, ако треба да се скрати - скратићемо. Е, тако би изгледала Србија по онима који су се дрзнули да пошаљу овај предлог свим грађанима Републике Србије", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да је за неверовати шта се дешава и каква је врхунска неодговорност опозиције и упитала како даље наставити дијалог кад добије два-три различита захтева недељно од опозиције.

"А шта ако ми сутра стигне нови, другачији предлог, сваки предлог њихов је ултимативан", приметила је Брнабић.

Брнабић је пренела да су се странке груписане око листе Србија против насиља пре четири дана обратиле званично ОЕБС-у са захтевом да ОЕБС посредује у нечему што они зову постпредизборна криза.

"И сада имате људе који су бацили дрвље и камење на мене што сам у својству посматрача позвала амбасадоре на дијалог, нису имали право гласа, нити сам тражила мишљење", рекла је Брнабић.

Истакла је да се предлозима опозиције озбиљно бавила, да их је анализирала, консултовала се с правним тимовима и покушала да буде отворена како би се почело са радом на примени препорука ОДИХР-а, те подсетила да је прихватила све предлоге опозиције осим да се обуставе изборне радње за београдске изборе и да се одложе до даљег што је, како је поновила, у супротности са Уставом.

Брнабић је, одговарајући на питање новинара о томе да су и њени мандати били скраћивани, рекла да Народна скупштина не може да скрати мандат председницима општина и градоначелницима и да се мандат може скратити једино уколико они то сами желе или уколико изгубе већину одборника у локалним самоуправама.

"Ја сам сама скратила свој мандат. Као што председници општина и градоначелници имају свој мандат и ако желе могу да га скрате. Ако немају више већину и ако не може да функционише локална самоуправа, иде се на изборе. Али ако не желе да скрате себи мандат, имају већину и нема проблема у функционисању локалне самоуправе, не може Народна скупштина да им скрати мандат", рекла је Брнабић на конференцији за медије у Скупштини Србије одговарајући на питање новинара о томе да су и њени мандати били скраћивани.

Брнабић је посебно навела да би расписивањем избора у свим локалним самоуправама, мандат 65 председника општина био скраћен за чак три и по године.

"Зар да терамо те грађане да иду и да поново гласају. Зашто? Зар нису рекли шта су хтели да кажу у децембру 2023., па да сада то поново ураде у децембру 2024. А шта ако се 'Србији против насиља' не свиђају ти резултати? Хоћемо ли поново да организујемо у децембру 2025. Хоћемо ли тако имати перманентне изборе и разговор око изборних услова сваког месеца, сваке године", упитала је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је она свој мандат скратила као председница Владе Србије, јер је мислила да је то у том тренутку неопходно.

"Последњи пут кад сам скратила себи мандат, скратила сам на изричит захтев опозиције. И имали смо изборе. Имали смо резултате избора", рекла је Брнабић.

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Парламент Србије