Вести

Брнабић: Природне лепоте презентујемо свима у Србији, али и у свету

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је након премијере филма у Ђавољој вароши који ће се у оквиру ноћних посета приказивати туристима, да природне лепоте овог краја, кроз јединствену туристичку понуду, треба презентовати свима у Србији, али и свету.

Ђавољу варош годишње посети око 100.000 туриста, а од ове сезоне авантуристи ће моћи да је посете и ноћу.

У градњу Центра за посетиоце у Ђавољој вароши држава улаже 25 милиона динара, а компанија "Планинка" 15 милиона динара у расвету.

Гради се и пут који ће повезати Ђавољу варош и Царичин град, Јабланички и Топлички округ, са четири бање - Пролом, Луковском, Куршумлијском и Сијаринском бањом.

"Сваки пут када дођем у Куршумлију фасцинирана сам природним лепотама и свим оним што ова локална самоуправа нуди. Наш задатак је да то промовишемо и презентујемо свима у Србији и свима у Европи и широм света како бисмо имали што више туриста", рекла је Брнабић за РТС 1.

Према њеним речима, од вечерас Ђавоља варош прима посетиоце и ноћу, што је, како је оценила, прелепо и нестварно искуство.

"Велика захвалност компанији "Планинка" као домаћем инвеститору који је иза свега овога и заиста један мотор развоја Куршумлије и домаћину Раши Раичевићу на свему што је урадио, а Влада Републике Србије се бави сређивањем туристичког потенцијала и промоцијом туристичког потенцијала не само Топличког округа већ и Јабланичког округа", наводи Брнабић.

Брнабић је истакла да уз инвестицију од милијарду осамсто милиона евра у пут преко Радан планине за реконструкцију, доградњу и санацију, могу да се повежу та два прелепа округа са фантастичним туристичким потенцијалима.

"Можемо да спојимо практично четири бање - бању у Медвеђи са три бање у Куршумлији: Луковску, Куршумлијску и Пролом, али такође Царичин град у Лебану и Ђавољу варош, и да онда то као јединствену туристичку понуду која је јединствена по лепоти у Европи презентујемо читавом свету и овде доведемо много више туриста него што они имају у овом тренутку", поручила је Брнабић.

Брнабић је истакла да очекује неупоредиво већи број туриста у ова два округа, када се сви радови у ова два округа заврше. У првих седам месеци ове године број долазака страних туриста у Крушумилији већ је дуплиран у односу на исти период прошле године.

Завршено је уређење расвете и озвучења, као и уређење видиковца и степеништа у простору овог споменика природе, а у плану је изградња визиторског центра Ђавоља Варош.

Споменик природе "Ђавоља варош" је геоморфолошки феномен на југу Републике Србије, смештен на обронцима планине Радан. Овај локалитет чине 202 земљане фигуре настале ерозијом, као и извори јако киселе воде и минерализоване воде. Земљане фигуре, висине од 2 до 15 метара и ширине од 0,5 до 3 метра, са каменим "капама" на врху, резултат су ерозивног процеса који траје вековима.

Овај вредни локалитет стављен је под заштиту државе још од 1959. године, а 1995. године је Уредбом Владе Републике Србије проглашен за природно добро од изузетног значаја и стављен у прву категорију заштите, а укупно је заштићено 67 хектара површине.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1