Вести

Брнабић: Пројекат Јадар важан за будућност земље

Председник Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић рекла је да је пројекат "Јадар" јако важан за будућност Србије и да је невероватно лицемерје представника опозиције који, како је рекла, нису против литијума него против власти.

"Одговорићу на сваку изговорену неистину или глупост којој су изложени грађани Србије. У последњих неколико дана, али и континуирано од 2022. године када се у Србији обележавала 21. годишњица бивствовања и рада Рио Тинта у земљи", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је тада неко почео да се буни против Рио Тинта, а не раније.

Брнабић је упутила честитке Влади Републике Србије и председнику Републике Србије Александру Вучићу на потписаном Меморандуму о одрживим сировинама и на успешно одржаном Самиту о стратешким сировинама.

"Мислим да је вредно поменути да је ово први пут да у овако важним временима када се свет мења из корена Србија игра централну улогу, а не посматра са маргина", рекла је Брнабић.

Коментаришући одржану конференцију за новинаре Зелено-левог фронта, Покрета слободних грађана и Демократске странке и оно што је раније могло да се чује од Драгана Ђиласа и Странке слободе и правде, Брнабић је рекла да они немају проблем са литијумом ни бојазан када је у питању заштита животне средине, већ је њихов основни проблем власт. 

"Цитираћу, како кажу представници ових странки и покрета и Ђилас - у овом тренутку и на овај начин не сме бити говора о литијуму. Они су против ископавања литијума у овом тренутку са оваквом влашћу, дакле нису против ископавања литијума", истакла је Брнабић.

Њима смета власт, додала је, и то је суштина читавог проблема. 

Брнабић је истакла и да опозициони представници оптужују актуелну власт да су корумпирани да би спровели пројекат "Јадар".

"Али ко је нас корумпирао? Немачка, Европска унија? Ако оптужујете нас за корупцију онда су и они. Ако смо ми корумпирани и зато радимо овај посао, онда је и Европска унија? Или причате будалаштине и неистине", рекла је Брнабић.

 

Свима је у интересу да се поштују најстрожи еколошки стандарди

Брнабић је изјавила да је свима у интересу да се поштују најстрожи стандарди заштите животне средине приликом ископавања литијума у оквиру пројекта "Јадар" одбацујући тврдње дела опозиције да нема нових гаранција Немачке.

"Кажу нема нових конкретних гаранција да ће се поштовати заштита животне средине. То заиста само лаик може да каже. Зато што, ако не постоје гаранције да ће се поштовати сви најбољи, најстрожи стандарди заштите животне средине, онда ни литијум сам по себи не вреди ништа. Зато што га нико неће куповати. Ни те батерије које се производе од таквог литијума нико неће куповати. Дакле, свима је у интересу, чак и у економском интересу да се поштују најстрожи стандарди за заштиту животне средине.", рекла је Брнабић.

Брнабић је то рекла поводом тврдњи које је копредседник Зелено-левог фронта Радомир Лазовић изнео на конференцији за штампу, након састанка (ЗЛФ, ПСГ, ДС) са државном секретарком Министарства за економске послове и климатску акцију Немачке Франциском Брантнер.

Брнабић се осврнула и на тврдње тог дела опозиције да је прича о ланцу производње "лаж којом власт анестезира народ" и који су изразили сумњу да ће се у Србији изградити фабрика батерија.

Брнабић је показала ЛФП литијумску батерију најновије генерације, која не садржи никл и која је, према њеним речима, боља за животну средину и навела да такве батерије постоје тренутно само у Кини и Републици Србији.

"Позвала сам све народне посланике, уколико желе, да крену са мном у Суботицу да заједно обиђемо Српску компанију "ЕлевенЕс" која производи не само ове ЛФП батерије за електричне аутомобиле, већ производи такође и батерије за велике системе за складиштење енергије. Дакле, ово већ постоји у Србији. Жао ми је што они мисле да ми имамо потенцијал само да будемо копачи литијума", рекла је Брнабић.

Подсетила је Брнабић и да конгломерат Стелантис почиње са производњом електричних аутомобила у Крагујевцу и да самим тим већ постоји значајан ланац производње у Србији.

"Да имате и ваш литијум, онда би то значило да веома лако и сви остали долазе. Жао ми је што људи из Зелено-левог фронта, Покрета слободних грађана, Демократске странке, не знају баш нимало о било чему од тога, али волела бих да не ниподаштавају нашу памет, нашу способност, наше младе и талентоване људе какав је ЕлевенЕс", навела је Брнабић.

Подсетила је Брнабић да су представници те компаније били присутни на Самиту о стратешким сировинама у Београду и да су заједно са компанијама Мерцедес-Бенц, Рио Тинто, Стелантис, Немачком развојном банком КФW и другим потписали писмо о намерама о развоју државног, интегрисаног и конкурентног система е-мобилности у Републици Србији ради подршке српском економском расту и отварању високо квалитетних радних места.

"Толико о томе да они не верују да ће овде бити ланац производње. Велике ствари у оквиру тог ланца производње су већ у Србији. Само ћемо бити додатно неупоредиво много конкурентнији уколико користимо и наш литијум", напоменула је Брнабић.

Истакла је Брнабић да за Српску напредну странку копање литијума не искључује владавину права.

"Владавина права је важна за нас. Реформе у области владавине права ће нас свакако довести ближе Европској унији. Имплементирамо те реформе у нашем интересу, у интересу Србије, свих наших грађана, литијум са тим нема никакве везе. Али видите, они увек полазе од себе и да је то или или. Ако ти дам литијум, е онда не морам да имплементирам више реформи у области владавине права", рекла је Брнабић.

Закључила је Брнабић да је очекивано да представници опозиције нису добили одговор који су очекивали од немачке секретарке у министарству привреде Брантнер и оценила да је основна порука тог дела опозције да су они против ископавања литијума у овом тренутку са овом влашћу.

"Значи са литијумом немају проблем. Није ту проблем заштита животне средине. Они су против власти, па ово користе као политичку борбу против власти", закључила је Брнабић.

 

ЕУ има највише еколошке стандарде, можемо у парламенту да направимо посебан одбор

Брнабић је изјавила да је веома важно што је Србија потписала меморандум о минералним сировинама са ЕУ, јер има најоштрије стандарде и већу свест о заштити животне средине, као и да је то, поред домаћих закона, гаранција да ће се водити рачуна о животној средини.

Брнабић је тако одговорила на питање новинара у Скупштини Републике Србије шта је за  грађане који живе у Јадру, као и за грађане Републике Србије, гаранција да ће се поштовати заштита животне средине, ако видимо све оне пројекте које је радио Рио Тинто у свету.

"Ја сам рекла и позивам све, ако су заиста забринути, парламентарне политичке групације, да направим у оквиру Народне скупштине један посебан одбор, комитет, како год желите, да се договоримо шта је најбоље, да сваки дан имају увид у све документа, да морају да одговарају на сва питања, да иду да контролишу све, ако су заиста забринути због животне средине", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да би тако могла додатно Народна скупштина да контролише све што се тиче пројекта Јадар, али да изгледа не постоји неко интересовање од опозиције.

На коментар новинара да је влада донела нешто што је неуставно и сада Уставни суд то оборио и питање како грађани онда могу да верују законима, Брнабић је рекла да је Уставни суд променио велики број закона и вратио на дораду и да зато и постоји та институција.

Да се не дешавају грешке, не би морао да постоји Уставни суд, додала је Брнабић.

"Посебно је важно да смо овај споразум потписали са ЕУ, а цена је  изузетно висока, свакако највиша на свету, јер немате оштрије стандарде и већу свест о потреби заштите животне средине него на европском континенту у ЕУ. Тако да имамо све гаранције", нагласила је Брнабићева.

Брнабић је нагласила да су и наши закони о заштити животне средине гаранција да ће се водити рачуна и животној средини.

"Ја сам пре учешћа у влади била у привреди. И бавила се управо облашћу енергетике, дакле обновљивих извора енергије. И знам колико су се стриктно примењивали закони у области заштите животне средине, када сам ја водила пројекат изградње највећег ветропарка у Републици Србије.

Знам како се радила студија о процени утицаја на животну средину. Знам како је изгледао јавни увид. И знам како су је испитивали и локални стручњаци, и међународни финансијери који су финансирали тај пројекат. Али у овом пројекту ће такође бити и међународни финансијер", рекла је Брнабић.

Брнабић додаје да међународни финансијери имају додатно контролне механизме.

 

 

Извор: Танјуг