Вести

Брнабић: Први пут уведен уџбеник на српском знаковном језику

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је на обележавању Међународне недеље глувих и Међународног дана знаковног језика да је данас за њу историјски дан, јер је први пут у формалном образовном систему Србије уведен уџбеник на српском знаковном језику.

"Данас је велики и прелеп дан, али је само почетак, зато што смо ми успели да обезбедимо буквар и читанке за први и други разред за основне школе на српском знаковном језику, али постоји читав низ уџбеника и предмета за који још увек немамо уџбеника на српском знаковном језику", рекла је Брнабић на манифестацији у Дечијем културном центру у Београду којој је присуствовала и министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Како је додала, то значи да још увек постоји огроман јаз између деце која су глува и наглува и свих осталих као што је, како је навела, и јаз између деце са неким другим облицима инвалидитета, на пример, у инвалидским колицима, која не могу да приђу својој школи или могу само да иду у приземље или на први спрат, а не могу са осталим вршњацима да имају приступ кабинетима.

Наводећи да се држава труди да сваки дан мења те ствари, Брнабић је указала да све школе које се данас реновирају имају такав приступ што, како оцењује, јесте дуг пут, али је важно да се ка томе кренуло.

Брнабић је нагласила да је постигнут договор да се од следеће школске године уведу још два уџбеника на знаковном језику - за математику и за свет око нас за први разред основне школе.

Брнабић је овом приликом подсетила и да је недавно представљена СОС апликација за глуве, која је, како је рекла, добила и награду, а која омогућава бесплатне телефонске позиве посредством тумача за српски језик.

"Та апликација помаже свима нама, и онима који чују и онима који не чују", рекла је премијерка.

Брнабић је, такође, најавила да ће се сервисне информације на знаковном језику увести и на железничкој станици Прокоп од 20. октобра, када буде отворена.

 

 

Извор: Танјуг