Вести

Брнабић: Радови на болницама су слика данашње Србије

У пуном јеку су радови на изградњи потпуно нових ламела Б и Ц Kлиничког центра Војводине (KЦВ), а по завршетку радова ту ће бити смештено готово 400 лежајева и 16 операционих сала на преко 30.000 квадратних метара.

Према речима председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, радови у KЦВ-у значиће много за читаву Војводину, али је то градилиште само мали део онога што Србија данас улаже у свој здравствени систем.

Брнабић је подсетила да је у оквиру пројекта "Једна милијарда евра у здравство", који је 2017. године иницирао председник Републике Србије Александар Вучић, урађено већ веома много, као и да се тренутно ради на изградњи нових, али и реконструкцијама домова здравља, општих болница и клиничких центара у Србији.

"Ради се у Пироту, Прокупљу, Смедеревској Паланци и Лозници на Општим болницама. Ови блокови Б и Ц KЦВ-а почели су да се раде пре више од 30 и били су, као и многи објекти, годинама у сивој фази. Сада су овакви објекти слика свега онога што је Србија данас - Србија у којој се гради и у којој се ради", рекла је Брнабић.

Додала је да се неки пројекти у здравству финансирају и директно из буџета, какав је био случај и са потпуно реконструисаном Kлиником за интерне болести у оквиру KЦВ-а, а у коју је уложено седам милиона евра.

Брнабић се захвалила и Европској инвестиционој банци (ЕИБ) која је, како је истакла, имала разумевања и слуха за пројекте и улагања у здравствени систем широм Србије, подсетивши да је ЕИБ помогао и приликом реконструкције дела Kлиничког центра Србије, али у градњи потпуно новог Kлиничког центра у Нишу.

Брнабић је истакла да је презадовољна са свим оним што се ради у Новом Саду, најавивши нови долазак у највећи град северне покрајине током следеће недеље, када ће бити постављање камена темељца за почетак радова на, како је навела, озбиљној инвестицији за коју се Влада заједно са Покрајином и Градом Новим Садом припремала пуне четири године.

 


 

Извор: Танјуг