Вести

Брнабић разговарала са амбасадором Јапана у Србији

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић одржала је састанак са амбасадором Јапана Акиром Имамуром, са којим се сагласила на даљу опредељеност двеју земаља на јачању интерпарламентарне сарадње на свим нивоима, за шта постоје велике могућности.

Током састанка, председница Народне скупштине упознала је амбасадора са неким од главних приоритета овог сазива, као што је усвајање закона који би омогућили имплементацију препорука ОДИХР, као и јачање парламентарне дипломатије и сарадње на свим нивоима. Истакла је да је формирана Посланичка група пријатељства са Јапаном, на челу са потпредседницом Скупштине Снежаном Пауновић.

Такође, Брнабић је рекла да је радује најава формалног отпочињања преговора за закључивање Споразума о узајамном подстицању и заштити улагања "BIT", који представља важан правни оквир и гарант за даље унапређење инвестиционе сарадње.

Имамура је рекао да су билатерални односи добри и пријатељски и да би требало наставити даље свеобухватно развијање уз наставак редовне размене званичних посета и интензивирање садржајних контаката представника наших држава на високом и највишем нивоу.

Председница Брнабић нагласила је важност динамичног развоја економске сарадње између две земље у последњих неколико година, карактерисаног све већом робном разменом, трговином услугама и растућим приливом јапанских инвестиција, посебно у ауто индустрији. Истакла да је за Србију сарадња са Јапаном веома значајна и да је Јапан један од наших главних партнера и 16. највећи инвеститор у Србију од 2010. године.

Амбасадор Имамура је посебно истакао значај улагања у Србију, и рекао да постоје планови за ширење улагања јапанских компанија, посебно у области модерних технологија. Брнабић је изјавила да јој је изузетно драго да су јапански инвеститори препознали предности пословања у Србији.

На крају састанка, председница Брнабић је још једном захвалила амбасадору на његовој подршци јачању односа између Србије и Јапана.

 

 

 

Извор: Танјуг