Вести

Брнабић: Региону потребни мир и стабилност

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић позвала је у Бањалуци на поштовање Дејтонског мировног споразума и Републике Српске.

У обраћању на свечаној седници Народне скупштине Републике Српске, Брнабић је поручила да Србија жели мир, стабилност и сарадњу и моли за пуно поштовање Дејтонског мировног споразума, који БиХ дефинише као два ентитета и три конститутивна народа с тим да је, како је навела, Републике Српска неповредива и неприкосновена.

"Србија поштује Дејтонски мировни споразум. Молимо и за поштовање српског народа и уважавање свих његових права ма где да живи. Противимо се урушавању Дејтонског споразума, а посебно довођење у питање ингеренција Републике Српске", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је присутна невероватна инверзија која се састоји од тога да они који се стално позивају на поштовање Дејтонског мировног споразума буду проказани да прижељкују нестабилност и проблеме, а они који јавно кажу да би било боље без Споразума залажу се за мир и стабилност.

А, истина је супротна, истакла је Брнабић.

"Србија поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ, као и неповредивост Републике Српске. Они који јавно прижељкују рушење Дејтонског споразума желе неизвесност и проблеме у региону", навела је Брнабић.

Поновила је да се Србија противи урушавању Дејтонског мировног споразума, а посебно у смислу слабљења и довођење у питање постојања Републике Српске, њених ингеренција и опстанка.

Навела је да је председник Србије Александар Вучић увек инсистирао на јачим везама са Републиком Српском. Подсетила је да је Србија уложила више од 100 милиона евра у различите пројекте у Српској.

"Много пута је понављао да заједно можемо бити само јачи, ако успоставимо чврсте везе између Срба и Бошњака. Поносна сам што сам део његовог тима који је несебично увек помагао Српској, помагао да се затвори отворено питање граница између Србије и БиХ, али и остала отворена питања без мешања странаца", навела је Брнабић.

 

Морамо створити другачији Балкан

Брнабић је одбацила као нетачне наводе поједних политичара у Сарајеву и медија да је председник Србије Вучић носио снајпер изнад Сарајева током протеклог рата, али и друге лажи које се против председника Вучића пласирају у БиХ.

Брнабић је истакла да председник Вучић често говори да се, иако рођен у Београду, "често осећа као Србин са ове стране Дрине".

Подсетила је да није истражен напад на председника Вучића у Поточарима.

Поновила је да је поносна што је део тима Александра Вучића, који је помагао Републици Српској и другим државама региона. Тражио је, додала је, да се реше проблеми из прошлости и залагао се за договор Срба и Бошњака, као Срба и Албанаца.

Као последњи измишљени инцидент, Брнабић је поменула боравак српских кадета на обележавању страдања Срба у Подрињу и битке на Козари, који је, како је навела, показао жељу одређених политичара да прикажу стварност каква није, да манипулишу и сеју мржњу међу народима, што није у интересу ни Срба ни Бошњака.

Указала је да су слична дешавања и обележавања нормална у Европи и да су се на подручју БиХ дешавала и претходних година.

"Тако не осећа бошњачки народ, него неки политичари који не желе да се померимо напред", рекла је Брнабић и истакла да ће Србија, без обзира на све неосноване критике и оптужбе, радити на повезаности региона.

"Морамо створити другачији Балкан од прошлости каква нам је била", рекла је Брнабић.

Истакла је да Србија трпи што неки у "комшилуку не признају њен територијални интегритет са Косовом и Метохијом".

"Србија поштује Дејтон, територијални интегритет БиХ, али и неповредивост Републике Српске. Снажно је подржала Дејтонски мировни споразум, противи се његовом урушавању и нарушавању ингеренција Републике Српске", поновила је Брнабић.

Поручила је да је Србија дугорочно посвећена сарадњи у региону с циљем да се обезбеди мир и стабилност.

"Ово није флоскула какве смо слушали од многих других. Сарадња је грађење мостова заједничке будућности на Балкану. Србија је дугорочно посвећена сарадњи у региону како бисмо обезбедили мир и стабилност", истакла је Брнабић.

Навела је да је Србија уложила много новца, енергије, у изградњу региона, ауто-путеве од Хрватске до Бугарске, од Мађарске до Северне Македоније, Србија гради ауто-пут до Сарајева, гради до Драча.

"Након 33 године увели смо директну авио линију до Мостара, Србија отвара могућност за размену људи и роба. Током ковида Србија је донирала региону све, од опреме, тестова, вакцина. Када су други били у невољи Србија је помагала и у људству и финансијски. Србија је преко различитих програма подршке у Републику Српску уложила преко 100 милиона евра", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће се залагати за јачање парламентарне сарадње Србије и Републике Српске и да би Скупштина Србије ускоро требало да усвоји Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.

Брнабић је нагласила да ће Парламентарним форумом Србије и Републике Српске бити омогућена боља и ближа сарадња, те напоменула да је Србија, када је било тешко у последњих десет година, увек стајала уз Републику Српску, али и уз своје суседе.

Брнабић је навела да је Србија посвећено радила на свим међународним уговорима који су се тицали региона, покренула иницијативу "Отворени Балкан".

 

 

Извор: Танјуг