Вести

Брнабић са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом

Председница Народне Скупштине Републике Србије Ана Брнабић састала се са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом и у разговору изразила огромну забринутост и неслагање због препоруке о пријему такозваног Косова у Савет Европе.

Брнабић је рекла да се нада се да ће се та одлука још једном размотрити јер би тиме био прекршен Статут Савета Европе, као и да би се на тај начин угрозила и њена улога у заштити људских права и владавине права.

Брнабић је истакла да ће транспарентност и отвореност бити основне карактеристике њеног мандата, као и да ће се залагати за јачање институција и демократских принципа у Србији.

На тему јуче одржаних консултација о заменицима председника одбора, Брнабић је рекла амбасадору да иако су на састанку били позвани представници свих посланичких група, представници опозиције се нису појавили. Свакако, како наглашава Брнабић, надаље ће остати намера да се током њеног председавања српским парламентом успостави дијалог са опозицијом, у најбољем интересу грађана Србије.

Такође, обавестила је Жиофреа да је за понедељак заказана прва седница Колегијума на којој ће се, заједно са свим посланичким групама и Радном групом Владе Србије, разговарати о имплементацији препорука ОДИХР-а, у циљу унапређења изборних процеса и јачања демократије у Србији.

Жиофре је поздравио посвећеност председнице Скупштине отворености и дијалогу и охрабрио даље напоре институција и политичког спектра како би се осигурало учешће свих политичких актера у демократском процесу.

На састанку је разговарано о наставку добре сарадње и улози Народне скупштине у процесу европских интеграција Србије.

Брнабић је одржала први састанак са шефом Делегације Европске уније у Србији Емануелом Жиофреом, који јој је том приликом честитао ступање на дужност и пожелео успех у даљем раду.

 

 

 

Извор: Танјуг