Вести

Брнабић: Само радом и резултатима идемо пред грађане

Потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Ана Брнабић истакла је да опозицију не занима истина и да тврдњама о наводном постојању "фантомских бирача" покушава да припреми терен за стварање хаоса после избора.

Брнабић је за ТВ Хепи рекла да је аргументима демантовала неистине које је изнео Ђорђе Микетић из странке Заједно поводом "фантомских гласача", али да то није зауставило представнике опозиције у ширењу дезинформација.

"Синоћ сте у њиховој емисији "Утисак недеље" могли све да видите, да њих то и не занима јер ни водитељка није питала господина Микетића ништа о ономе што сам ја изнела, јер и они сви знају да то није истина. Синоћ сте чули, цитирам: "Ми смо одлучили да нема назад и наша читава коалиција ће у случају велике изборне крађе и непризнавања пораза вољу грађана морати да брани на улицама." Они припремају хаос после избора", указала је Брнабић.

Одбацујући наводе Микетића о такозваним фантомским бирачима у Србији, Брнабић је подсетила да је актуелна власт увела е-управу и пребацила матичне књиге у електронски облик и да је зато елиминисана могућност постојања фантомских бирача.

"То је немогуће урадити. То је било могуће док су они водили Србију до 2012. године, зато што сте ви имали све оне матичне књиге у папиру, није постајао јединствени бирачки списак, већ је свака локална самоуправа, свака општина за себе водила бирачки списак и то је све било у папирима што је било немогуће контролисати", рекла је Брнабић.

Навела је да је тада између 2000. и 2012. године било могуће да једна иста особа гласа на два различита места у Србији јер није постојао начин провере.

"Ми смо увели е-управу, пребацили матичне књиге у електронски облик, повезали матичне књиге са јединственим бирачким списком и имамо централни регистар становништва", рекла је Брнабић.

Навела је и да постоји вебсајт Министарства државне управе и локалне самоуправе, на ком постоји страница бирачки списак. 

"Ви одете на ту страницу у било које  доба дана и ноћи и ви по сваком граду и општини имате број бирача који је уписан у бирачки списак, а који се ажурира на свака три месеца и када се закључи онда се изда цео", објаснила је Брнабић.

Брнабић је подсетила да опозиција има далеко већи број контролора од владајуће коалиције, и да и они сами знају да није могуће данас радити у Србији то што су они радили некада.

Истакла је да Српска напредна странка има једну листу "Александар Вучић - Србија не сме да стане", док опозиција има много више листа у којој су Двери и Заветници, ДСС и остали због чега, према њеним речима, опозиција има много више контролора на бирачким местима.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи