Вести

Брнабић: Сарадња са Саветом за регионалну сарадњу важна за Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је са генералном секретарком Савета за регионалну сарадњу  Мајлиндом Брегу о јачању регионалне сарадње и остваривању резултата Акционог плана за заједничко регионално тржиште.

Брнабић је  истакла да је сарадња са Саветом за регионалну сарадњу (RCC) важна за Србију, јер доприноси даљем развоју односа у региону, што је од кључног значаја за бржи напредак на европском путу Србије и целог региона.

Брнабић је истакла и бенефите које доноси иницијатива "Мини Шенген" кроз коју регион може напредовати постићи већи економски раст и бити поузданији и привлачнији за стране инвеститоре.

Брнабић и Брегу су истакле да ће регионална сарадња бити и тема предстојећег самита Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса, који ће ускоро бити одржан у Немачкој.

Епидемиолошке околности додатно су ојачале свест о важности јачег регионалног повезивања у наредном периоду, наведено је на састанку. Један од примера за то је, како је речено, успостављање "зелених коридора" за бржи и лакши транспорт робе у региону.

Као пример наведена је иницијатива "зелених коридора" – међународним транспортним линијама за превоз животних намирница и других неопходних роба – посебно хране, лекова и медицинске опреме у региону, у време блокаде изазване избијањем коронавируса.

Генерална секретарка Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу поздравила је настојање да се омогући вакцинација грађана региона у Србији, како би се помогло што бржем превазилажењу кризе, постигла бржа имунизација и опоравак привреде.

Брегу је истакла да је постигнут напредак у укидању накнада за роминг за мобилну телефонију у телфонском саобраћају на Западном Балкану, која ће ступити на снагу следећег месеца.

 

 

 

 

Извор: Танјуг