Вести

Брнабић: Ситуација озбиљна, држимо је под контролом

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, изјавила је да је тренутна ситуација са епидемијом корона вируса у Србији озбиљна, али да се захваљујући мерама, које држава предузима, држи под контролом.

У разговору путем видео-линка са регионалним директором Светске здравствене организације за Европу, Хансом Kлугеом, Брнабић је истакла да се свакодневно улажу напори како би се заштитио здравствени систем земље.

У циљу што ефикасније борбе са вирусом, од данас су усвојене нове, рестриктивније мере, истакла је Брнабић и додала да Србија наставља и даље да улаже значајна средства у здравство, које остаје кључни приоритет нове Владе.

Брнабић је рекла да је Србија веома заинтересована да дође до вакцине, чим буде одобрена од релевантних институција, као и да је Србија већ потписала предуговоре са појединим фармацеутским кућама које раде на изради вакцине.

Брнабић је навела да ће вакцина бити бесплатна за све грађане Србије.

На састанку је било речи и о важности система праћења контаката, како би се дошло до што прецизнијих података о броју оболелих, а Брнабић је истакла да Србија свакодневно повећава број тестираних грађана.

На почетку пандемије могли смо да тестирамо само 800 људи, док данас тестирамо ПЦР тестом 12.000 на дневном нивоу, рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг