Вести

Брнабић: Споразумом за сигурнију и бољу будућност у региону

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је изузетно важно што се Приштина споразумом потписаним у Вашингтону обавезала да приступи "мини Шенгену" и изразила наду да ће то значајно убрзати имплементацију те иницијативе и да ће јој се сада придружити и друге земље.

"Ту свакако мислим на Црну Гору и БиХ", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да нико "здраве памети" не може бити против те иницијативе јер она, истакла је, отвара врата сигурнијој будућности и бољој привредној сарадњи.

"То је од невероватне важности и за нашу економску нормализацију, али и за све наше домаће привреднике у централној Србији зато што ми јесмо највећи извозник и то је нешто на чему одмах видети резултате", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је потписивање споразума у Вашингтону изузетно важно јер је учињен огроман помак у односу на оно где смо били пре потписивања тог споразума и изразила наду да ће економски пројекти предвиђени споразумом допринети сигурнијој и бољој будућности свих у региону, пре свега људи који живе на простору централне Србије и КиМ.

Брнабић је оценила да је веома важно и то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тичу Српске православне цркве.

Брнабић је истакла да је имовина СПЦ, нашег културног и верског наслеђа на КиМ после потписивања овог споразума много сигурнија.

Брнабић је рекла да споразум предвиђа изградњу ауто-пута мира Ниш-Приштина-Тирана-Драч, који је произашао из Берлинског процеса, а чија изградња је сада, каже, зацементирана.

"Сада иза њега стаје Америка и америчке компаније. Колико год да постоји та компетиција између Вашингтона и Брисела добро је што је Србија заједнички именитељ између Брисела и Вашингтона и што ''гурамо'' те пројекте са Немачком и ЕУ, а сада и са Вашингтоном", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће сигурно у Бриселу бити изузетно тешко у наставку дијалога, да ће бити изазова, али и нагласила да јединство Владе Србије, председника, грађана и народа на КиМ даје ветар у леђа нашој делегацији.

Брнабић наводи да су политичке несугласице у српско-албански односима биле остављене по страни и да се разговарало о конкретним пројектима, данас би се у Бриселу разговарало у другачијем амбијенту.

Премијерка је подсетила да је изградња Научно-технолошког парка у Нишу почела када је Приштина увела таксе од 100 одсто на српске производе, а да је изграђен када их је повукла.

"Све време док је Вучић био премијер размишљали смо како можемо да окренемо ову причу у српско-албанским односима, при чему је Вучић показао невероватну политичку храброст и одважност. Вучић је био први премијер који је позвао албанског прмеијера Едија Раму у посету после 76 година. То је сада потпуно нормално, тада је било незамисливо", рекла је Брнабић.

 

Споразум добра увертира за разговоре у Бриселу

Брнабић je изразила задовољство због потписивања споразума у Вашингтону о нормализацији економских односа између Београда и Приштине и оценила да је то добра увертира за наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу и да споразум на сваки начин даје другачији сигнал у тим разговорима.

Брнабић је рекла да су ово била два историјска дана, никако два лака дана, те да је била у сталном контакту са председником Александром Вучићем и нашом делегацијом у Вашингтону.

"Пресрећна сам што је споразум потписан. Ово је историјски дан. Ово је свеобухватни споразум о нормализацији економских односа чији ћемо значај тек у наредним годинама видети и препознати", рекла је Брнабић.

Навела је да је наша делегација на челу са Вучићем урадила оргоман посао, те да се враћа са великим резултатом за грађане Србије и Србе на Косову и Метохији, али и за читав регион.

На питање да ли ће споразум из Вашингтона померити са мртве тачке дијалог под покровитељством ЕУ у Бриселу, Брнабић је рекла да је истина да је администрација у Ваашингтону показала много већу ефикасност и креативност, јер је била јако фокусирана на неке конкретне резултате и пројекте.

"Ово је јако добра увертира пред састанке у Бриселу. Сагласна сам да се без овакве администрације у Вашингтону и ефикасности Ричарда Гренела не би дошло до повлачења приштинских такси од 100 одсто на српске производе, ни обнављања преговора у Бриселу", рекла је Брнабић.

Без обзира на, како наводи, "ривалитет" Брисела и Вашингтона, добро је да ипак раде заједно.

Сматра да све што се ради у Вашингтону убрзава дијалог Београда и Приштине, те да то иде на руку ЕУ.

"То за нас не чини ситуацију лакшом", рекла је Брнабић и навела да се у цео процес улази са политичком храброшћу и једноством, и да је у том смислу важна декларација коју је јуче усвојила Влада Србије као подршка Вучићу и нашој делегацији у Вашингтону.

Брнабић је, поводом данашњег сусрета у Белој кући, рекла да се видело каква је атмосфера била у приштинској делегацији, а каква је била подршка нашој делегацији.

Напоменула је да је данашњи догађај у Белој кући добра увертира за Брисел.

"Надам се да ће ово дати нови темпо и у тим преговорима и ЕУ да будемо много конкретнији. То је тај компромис и када разумете обе стране, то се видело у Вашингтону", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да, иако је први споразум са 10. тачком јуче био неприхватљив, он је повучен и није било ултиматума.

"Шта ће се даље дешавати у Приштини, не знам, али је важно за наш легитимитет то наше јединство које имамо. Срби на КиМ имају много већу снагу раније", рекла је Брнабић.

 

Споразум доказ успеха спољне политике Александра Вучића

Овај споразум је доказ да смо успели да изградимо однос са америчком страном јер раније су они били спремни да слушају али да нас не чују, а то се сада променило и сада имамо саговорника који нас чује, рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да се у многим стварима са САД и даље не слажемо али нас као саговорници чују.

"Захваљујући огромном труду и искрености Александра Вучића Србија сада има потпуно другачији и имиџ и зна се да смо поуздан партнер", рекла је Брнабић.

Додала је да би пре само неколико година као научна фантастика била оцењена ситуација где у Вашингтону Србија жели да потпише споразум а Приштина не.

Она је изразила наду да овај споразум отвара врата још бољим односима са САД, и открила да је са амбасадором Гренелом разговарала о још неким стварима.

Као другу "невероватну" ствари Брнабић је оценила ситуацију у којој је српска делегација потпуно спремна, легитиман и јак саговорник који зна шта жели и може да утиче на крајњи исход споразума.

"То је политика која одсликава све успехе Александра Вучића на међународној сцени и у међународној политици", рекла је Брнабић.

Додала је да је сада делегација Приштине била та која касни, међусобно се свађа и тамо су на ивици пада Владе због такве ситуације.

"То је нешто што би пре десетак година била потпуно другачија слика", оценила је Брнабић.

"Захваљујући огромном труду и искрености Александра Вучића Србија сада има потпуно другачији и имиџ и зна се да смо поуздан партнер."

 

 

Извор: Танјуг/Пинк