Вести

Брнабић: Србија и УАЕ потписали Меморандум у области вештачке интелигенције

У Дубаију је потписан Меморандум о разумевању између Србије и Уједињених Арапских Емирата у области развоја и примене вештачке интелигенције, а председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оцењује да је важно да наша земља прати трендове у тој области.

"Што се тиче Меморандума који је потписан, то значи додатно ближу сарадњу између Србије и УАЕ у области развоја и примене вештачке интелигенције. Конкретно, УАЕ су развили свој језички модел који служи да би се компјутер нечему научио, да му се шаљу подаци, да онда он обрађује те податке и даје одговоре на различита питања", рекла је Брнабић.

Објаснила је да је то практично модел као амерички "GPT", а да је Србија, потписала споразум да научни институти, старт апови и други могу да користе тај модел.

"Тако да је добар почетак, али ми морамо да развијамо и наше језичке моделе и на основу овога ће и нама бити лакше да их развијамо. Нисам сигурна како на најбољи начин да објасним простим језиком колико су те технологије важне у оквиру вештачке интелигенције за наше компаније и нашу управу. Свакако је важно да пратимо све трендове и да успостављамо партнерства са УАЕ", рекла је Брнабић.

Србија је једна од 29 држава на свету која је део глобалног партнерства за развој вештачке интелигенције, рекла је Брнабић.

Меморандум о разумевању о сарадњи у области вештачке интелигенције потписан је између Министарства информисања и телекомуникација Владе Републике Србије, Института за вештачку интелигенцију Србије и емиратског Савета за истраживање напредне технологије, а потписали су га министар Михаило Јовановић, директор Института Дубравко Ћулибрк и генерални секретар Савета Фејсал Ал Банаи.

 

У 2024. години највеће промене од почетка човечанства

Брнабић је изјавила да је кључна порука на Светском самиту влада била да владе морају да прате промене у области вештачке интелигенције и да се прилагођавају, додајући да оне државе које буду пратиле те промене могу да усмеравају и економски развој земље.

Брнабић је новинарима рекла да је на самиту указано да ће 2024. бити година у којој ће се видети највеће промена од почетка човечанства, што је, како каже, мало и страшно, а са друге стране све то отвара огромне могућности за једну владу да на најбољи начин пружа услуге грађанима, инвеститорима, привреди.

"Огромне су могућности за додатни економски развој за оне земље које то препознају. Друга ствар коју смо чули током самита, а то је да ће промене које доноси вештачка интелигенција додатно направити раслојавање међу различитим земљама света какву до сада нисмо видели, и то не на оне богатије и мање богате односно богатије и сиромашне већ на земље које имају утицај и контролу над процесима у свету и оне које никако немају", рекла је Брнабић.

Кључна тема на самиту је, каже, била вештачка интелигенција, а Србија је, према њеним речима, од 2014. године показала да може да прати светске промене и да искористи за бенефит грађана.

 

 

 

 

Извор: Танјуг