Вести

Брнабић: Србија има жељу да се усаглашава са стандардима Европске уније

Србија искрено има жељу да се усаглашава са стандардима и зеленом агендом Европске уније, и да оствари укључивање у Гриндил, што је можда у овом тренутку и најважније за будући квалитет живота у Србији, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

На онлајн конференцији "Зелена индустријска политика" чији су организатори амбасада Немачке у Србији и Немачко српска иницијатива за одрживи раст и запошљавање, Брнабић је истакла да су приоритети Владе у тој области унапређење и заштита квалитета ваздуха, третман отпадних вода и управљање чврстим отпадом.

"Важно да Влада покуша да у партнерству са ЕУ институцијама, а и другим партнерима, учини нешто да би резултати били што бржи", рекла је Брнабић.

Окупљене је обавестила да ће до краја ове године у 28 локалних самоуправа у Србији бити покренута изградња постројења за пречишћавање отпадних вода.

Додала је да се са европским партнерима иде у пројекте заштите квалитета ваздуха у срединама које користе мазут и угаљ и навела да су у току преговори о пројектима за Kрагујевац, Kосјерић и Ваљево.

"Изузетно су важни и амбициозни пројекти. Замолила бих немачку владу и немачке компаније да се придруже у амбициозном пројекту јер постоји огроман простор за јавно приватна партнерства, да би у што краћем времену покренули што више пројеката, у јавном интересу", рекла је Брнабић и истакла да се радује будућој сарадњи.

Брнабић је истакла и динамичну легислативну делатност на иницијативу Владе Србије која се одвија у овој области а резултирала је доношењем више закона.

Брнабић је нагласила да је тема заштите животне средине, и енергетске и зелене транзиције, једна од три кључна приоритета владе.

Навела да је процењени оквир улагања само у области управљања водама, да би Србија постигла ЕУ стандарде, шест милијарди евра.

"Србија има сада финансијске спосбности да уложи у овакве пројекте. Дошло је време да се бави овим приоритетом. Имамо огромну техничку и стручну, и финансијску подршку Европске уније за тај посао", рекла је Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг