Вести

Брнабић: Србија је најбрже растућа економија у Европи

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је Србија најбрже растућа економија у Европи са пет одсто раста у првом кварталу и да у држави никада није постојала већа политичка стабилност, нити поверење у политику коју спроводи власт.

"У другом кварталу ове године смо били други по томе колико је пад од 6,5 одсто био мали. У првој половини године делимо прво место или смо мало иза Литваније", рекла је Брнабић, уз питање - када је Србија имала злато или сребро у економском смислу на европском првенству.

Истакла је да је земља политички стабилна, да је на прошлим изборима исказано никада веће поверење, те да сматра да је то разлог за задовољство.

"Тешка су времена, али гурамо даље и мислим да је време да станемо на лопту и да хладне главе погледамо како се наша земља брине да сви будемо задовољни", рекла је премијерка.

 

Критикују рад Кризног штаба а ништа не нуде

Брнабић је рекла да је спремна да разговара са свима који имају нешто да понуде, без обзира што критикују рад владе, али, како је навела, из одговора потписника апела за смену Кризног штаба види да они не желе да разговарају.

"Кажу да немају представника, па не знам ко им пише тако брзо одговоре. Спремна сам да разговарам са било ким јер знам колико се боримо и могу да одговорим на свако питање и образложим сваку одлуку. Њихова алтернатива Кризном штабу је да ми седнемо и са свима појединачно разговарамо и доносимо одлуке", објашњава Брнабић.

Наводи да Србији у овом тренутку није потребно ништа, да је задовољна радом Кризног штаба, те да је поносна што седи, како је рекла, ради и стиче нова искуства од људи попут Предрага Кона, Дарије Кисић-Тепавчевић, Тиодорића, Срђе Јанковића и свих других који су стручни део тог штаба.

Брнабић је рекла да се Несторовић повукао због великог притиска на њега и личне увреде које сви они људи трпе, као што су и карикатуре на рачун докторке Кисић-Тепавчевић.

Захвалила се шта издржавају све притиске и што се не баве политиком већ својим послом у изузетно тешким околностима и додала да чланови Кризног штаба не примају никаква средства додатно, иако то заслужују, нити су тражили да их примају.

"А раде и дан и ноћ, имају консултације и у два и у три часова после поноћи, одговарају на стотине мејлове са локала", рекла је Брнабић.

На питање да ли ће ученици дочекати нову школску годину у школама и у клупама, Брнабић одговара да ће данас имати састанак са министром просвете Младеном Шарчевићем како би се радило на упутствима за школе, али да ће коначна одлука бити донета у понедељак или уторак следеће недеље.

Како је навела, трудиће се да ученици буду од септембра присутни у школама, те да је то посебно битно за ђаке првог разреда и због њихове социјализације.

На питање да ли опозиција у Србији има нешто друго да понуди, осим смене Кризног штаба, Брнабић је рекла како не зна о којој опозицији је реч.

"Волим да причам о институцијама, онда о људима који су у парламенту зато што постоји велики број организација, странака и појединаца који сматрају да су политичари, а никада нису ушли у скупштину. Ако о свима њима причамо као о опозицији ми замагљујемо стварност", рекла је Брнабић и додаје да је скупштина институција и да је једина релевантна опозиција она која је у тој институцији.

Коментаришући протесте у Београду почетком јула Брнабић је рекла да су "устанци против короне виђени у многим земљама света".

"Последњи је био у Берлину и видели смо како је полиција тамо реаговала и то је доста другачије од онога што смо видели у Србији. Припадници МУП у Србији су дали све од себе да сачувају мир на улицама и јавну и приватну имовину. Реаговали су само у два случаја, када су биле угрожене институције и њихови животи", подсећа Брнабић и додаје да се видело да се полиција повлачила и трпела нападе.

Подсећа и на то да је у Италији поднета пријава против Контеа зато што није довољно брзо увео рестриктивне мере у једном месту у Италији, у Аустрији, која је увела мере на читавој територији, поднете су пријаве Уставном суду против владе и Курца зато што су увели мере, а нису поштовали право на кретање.

Имате супротне реакције грађана, објашњава Брнабић и додаје да када је у Србији био на снази полицијски час неки су лупали у шерпе, а када су мере биле укинуте, јер су бројке тако налагали, постављало се питање зашто је дошло до опуштања.

"Ово је време када су људи фрустрирани и све већа је непознаница у здравственом смислу, у економском смислу, да ли ће људи задржати посао. Видите у целом свету да незапосленост драстично расте. Видећете земље ЕУ које ће завршити са 22 до 25 одсто незапослености. То су невероватне ствари у кратком року и могу да разумем фрустрираност народа", рекла је Брнабић и додаје да је битно хладне главе да се ситуација прати.

Како је рекла, здравствени систем Србије ни у једном тренутку није поклекао или пао, а да су истовремено системи много јачих земаља и богатијих пали и нису успели да опслуже своје грађане.

"Никада нисмо морали да угасимо респираторе некоме да би смо их дали другима. Данас нико не критикује то. Имамо више опреме и средстава за рад и шприцева и браунила да не морам ни у једном тренутку да се бринем да ли то да дамо и променимо. Здравствени систем се јако добро бори", закључила је Брнабић.

 

Влада ће имати континуитет, без обзира на персонална решења

Брнабић је изјавила да ће нова влада наставити у континуитету да ради оно што је радила и влада на чијем је она челу, без обзира на персонална решења, јер, како је навела, реч о стратешким приоритетима.

"Грађани су јасно рекли и наградили својим гласовима резултате које смо имали и јасно рекли како желе Србија да се даље развија", нагласила је Брнабић одговарајући на питање да ли ће у Србији доћи до дисконтинуитета у политици нове владе и додала да је тим на листи "Александар Вучић - За нашу децу." дао најконкретнији план о развоју Србије "Србија 2025", те да је јасно да ће то бити њихов задатак без обзира ко буде у саставу нове владе.

Брнабић је подсетила да је председник државе тај који предлаже мандатара за састав владе у складу са уставним овлашћењима.

"СНС има феноменалне људе иза које бих и ја стала. Ко ће бити премијер чини ми мање важно од тога да ће бити јако квалитетна особа и да ту неће доћи до потреса или изненађења. Ја ћу стати иза било које особе ако не будем била ја и помоћићу тој особи са мојим искуством од протекле три године", рекла је Брнабић.

На питање да ли међународни фактор има било какву улогу у формирању владе, Брнабић је нагласила да од 2014. када је Александар Вучић преузео одговорност за ову земљу, Србија је постала независна и слободна, иако, како је навела, то је изузетно тежак пут за освајање.

"То је урадио Вучић и када сам дошла ја нисам морала о томе да бринем", истакла је Брнабић и додала да је то пре свега у интересу грађана Србије.

"Током мандата моје владе подршка и помоћ коју смо добијали од Вучића и његовог тима је помогла да трчимо најбрже што можемо, а што трчимо најбрже, могу онда грађани да добијају резултате које очекују", навела је Брнабић и додала да је поносна што је део странке која има 700.000 чланова, младих лица.

Како је рекла у новој влади ће бити нова млада лица, што ће унети нову енергију.

"Резултати су увек били најважнији нашој странци и председнику Александру Вучићу. Поред резултата важна је борба, колико се неко бори, колико даје све од себе. Важна је комуникација са грађанима и однос са њима на локалном, покрајинском, општинском и републичком нивоу. Битно је то колико ви нисте бахати и сујетни него колико радите сваки дан, свако јутро и колико сте на услузи грађанима, да се јављате на телефон, да одговарате на мејлове, да људи виде да сте ту и да схватите да нисте богови који су сишли међу људима, већ да виде да радите на услузи грађана", објашњава Брнабић.

На питање које су биле теме разговора са грађанима, као и шта је то што је највише било у фокусу грађана, Брнабић одговора да су то ствари које су важне за њих, као што је посао, школе, породица, подела имовине у катастар.

"Код нас грађани и даље гледају на власт као да сте ви за све задужени или да сте за све криви али то нису само грађани него и привреда", рекла је Брнабић уз питање када су виђени изрази неког незадовољства испред суда и додала како је то место увек испред владе и председништва.

"Не може председник да утиче на привредни суд, нити да промени пресуду", објашњава Брнабић и додаје да када би демонстрације биле испред судова можда би судови ефикасније радили, те да је то свима у интересу.

Брнабић је рекла да су судови независни и да је пример тога одлука Апелационог суда да ослободи особу која је, како је навела, најбруталније претила председнику, те да то може свакодневно да се види уколико се објективно посматра.

Додаје да су то свакодневни парадокси, да се сваки дан слушају критике на рачун владе, да се чују најбруталнији напади на председника и на његову породицу, да бројни медији свакодневно критикују власт, а онда да се чује како не постоји слобода медија.

"То су парадокси са којима се свакодневно суочавамо, али то су ствари са којима морамо да се изборимо", истиче Брнабић.

Брнабић је рекла да је питање демократије глобални проблем у време друштвених мрежа и лажних вести, те да је граница демократије замагљена и у свету и код нас.

"Са мрежама имате људе који могу да кажу било шта под лажним идентитетом и то је дебата која се води на светском нивоу", закључује Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи