Вести

Брнабић: Србија је земља културе и науке

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је данас да је амерички компјутерски инжењер и суоснивач компаније Аппле Стив Вознијак, који је у посети Србији, сам изразио жељу да дође јер је чуо све најлепше о нашој земљи.

Брнабић је истакла за ТВ К1 да је њу и председника Александра Вучића са Вознијаком повезао тенисер Јанко Типсаревић.

"Желим да захвалим нашем Јанку Типсаревићу. Јанко као прослављени тенисер има контакте са различитим људима, између осталог и са Стивом Возинијаком. Онда је Јанко Типсаревић позвао Вучића, па Вучић мене, и рекао да Стив Вознијак обожава Србију", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је Вознијак изразио жељу да са супругом дође у нашу земљу након што је Србија добила прилику да организује специјализовану светску изложбу Ехпо 2027.

Брнабић је додала да на почетку није веровала да Вознијак заиста жели да дође у Србију и да је у питању нека шала.

"Ја сам рекла - Јанко, нема шансе да велики Вознијак хоће да дође, то је нека шала. И онда смо се ангажовали и он је желео да дође што пре и ево га, већ је сада у Србији и ту је неколико дана", рекла је Брнабић.

Додала је да је у Србији тешко промовисати неку лепу вест, па чак и ту.

"Ми смо имали јуче феноменалне састанке. Синиша Мали и ја. И разговарамо сада о томе шта све можемо заједно да радимо, посебно у сектору образовања. Он је велики филантроп и јако много улаже у образовање и у младе. И то је оно што је потпуно у сагласности са нашим приоритетима. Тако да ћемо то радити у будућности", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да ће данас Вознијак имати састанак са председником Србије Александром Вучићем.

На констатацију да у се појединим медијима тврди да је Српска напредна странка наводно платила да Стив Вознијак дође у Србију, Брнабић наводи да то само показује карактер предизборне кампање.

"А показује такође и карактер тих опозиционих медија који шта год добро да се деси, не могу да прихвате да се то десило у Србији, па не може бити ни да је Вознијак чуо све најлепше о Србији. Иако смо урадили много добрих ствари, посебно у његовом сектору", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је Србија у само 29 земаља на свету које су постале део Светског партнерства, глобалног партнерства за вештачку интелигенцију.

"Ми смо земља која је и по сведочењу и анализама Унеска, једна од 11 земаља на свету која је увела основе вештачке интелигенције у свој образовни систем. Дакле, природно је да је човек чуо за Србију ако се тиме бави, да му се свиђа шта се овде дешава", рекла је Брнабић.

 

Посета Вознијака је резултат нашег рада у области образовања и ИТ

Брнабић је истакла данас да је посета суоснивача "Епла" Стива Вознијака Србији резултат дугогодишњег улагања државе у образовање и посебно сектор информационих технологија.

"Ми смо од 2017. увели програмирање у школе, од 2018. смо завршили програм повезивања школа на брзи интернет, свака школа па и најмања измештена управа има брзи интернет, како би уводили програмирање. У то је уложено 60 милиона евра. Увели смо основе развоја вештачке интелигенције у основне школе, увели смо специјализована уметничка одељења у наше гимназије, јер мислимо да је основа за будућности и креативност", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да су све те иницијативе дошле од Српске напредне странке, свакако у сарадњи са Владом Србије.

"Мислим на СНС када кажем ми. Мислим и на Владу јер је то тим, али све иницијативе су дошле од СНС. Захваљујем министарству просвете које води СПС, што су прихватили, али иницијативе су долазиле из мог кабинета и заједно смо то урадили", рекла је Брнабић, која је и повереница ГО Београд СНС.

Када је Александар Вучић 2016. био председник Владе, а она на челу Министарства за државну управу и локалну самоуправу, додаје Брнабић, сви су се смејали због покретања еУправе.

"Сви су се смејали и говорили нема ништа од тога. Када сам добила први мандат као премијерка, и истакла две основне ствари - образовање и дигитализацију, опет су се сви смејали. А ево сада 2023. у Србију, на своју иницијативо долази Вознијак. То говори колико смо успешни", рекла је Брнабић.

Истакла је да је од почетка године у ИТ сектору запослено 5.357 људи, претежно младих као и да је то водећи сектор у српској економији.

"Ове године извоз ИКТ сектора ће бити близу 3,8 милијарди евра. Данас је велика конференција о вештачкој интелигенцији у образовању, на којој ће бити наших 800 наставника и професора", рекла је Брнабић.

Оценила је да вести као поменута конференција нису довољно добро испраћене, односно мање испраћене него неке друге, лоше вести.

На питање новинара ко је крив за то, Брнабић је рекла да је мисли да је такав савремени свет, да пре свега пролазе само лоше вести, као и вести које су брзе и кратке, којима није потребно много посвећивања.

"Вести којима не треба да се посветите, него минут, два, твитови. Сад је и твитер (X) проширио број карактера, али ни то нико не чита", рекла је Брнабић.

Говорећи даље о развоју ИКТ сектора, Брнабић је најавила да у суботу има састанак са делегацијом из женевског ЦЕРН-а и да ће потписати са њима споразум о сарадњи, чиме ће Србија постати једна од седам земаља на свету која ће радити обраду података из ЦЕРН-а.

"Србија ће постати једна од седам земаља на свету, која ће радити обраду података из ЦЕРН-а. Обимних података. Ми ћемо их обрађивати за ЦЕРН код нас, у дата центру у Крагујевцу", најавила је Брнабић.

Даље је истакла изградњу БИО4 кампуса, за који ће, како је рекла, "камен темељац" бити постављен до краја ове године.

"Требало је то да урадимо почетком децембра, померили смо због кампање. Реч је о највећем научном пројекту у Европи - и то се ради у Србији. У БИО4 кампус ће бити уложено 300 милиона евра, и то ће бити залог за будућност Србије. Већ потписали споразум са највећим фармацеутским компанијама, које ће ту, код нас, у БИО4 кампусу развијати иновативне лекове и терапије", рекла је Брнабић.Тиме ће, додала је, иновативни лекови и терапије бити доступнији и јефтинији за грађане Србије.

Осим научног пројекта БИО4 кампус, ради се и на највећем пројекту у области културе - израдњи Дома београдске филхармоније.

"У процесу је планирања, у току је израда техничке документације, за изградњу од 2024. То је све у плану, уколико победи наша београдска листа "Александар Вучић - Београд не сме да стане", јер нисам видела да је било ко други испратио све то што смо радили. Пројекат велике концертне дворане, Дом београдске филхармоније - до краја године се очекује грађевинска дозвола и да кренемо у изградњу", рекла је Брнабић.

 

Тончев постао министар јер Вучић поштује људе који гласају за СПС

Брнабић је рекла данас да је министар без портфеља Новица Тончев и поред негативних ствари које је износио на рачун  Српске напредне странке у претходном периоду постао део Владе Србије, јер председник Србије Александар Вучић искрено поштује људе који гласају за СПС.

"Ја чујем шта говори министар у мојој влади Новица Тончев. Говори да ми њих нападамо да би узимали њихове гласове. Говори различите неке друге ствари које нису примерене за једну коалицију. Да не причам шта је говорио у претходним кампањама, где је чак и позивао да се излази на улицу, да се блокирају неке саобраћајнице", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је и поред тога Тончев постао министар у влади јер је Александар Вучић поштен и искрено поштује људе који гласају за Социјалистичку партију Србије.

"Мисли да су пристојни, нормални, поштени људи. Из тог поштовања према тим гласачима они преко њихових леђа увек завршавају у влади. Ми немамо проблем да позовемо људе јер да желимо да окупимо што већи фронт за стабилнију, сигурнију Србију у тешким и изазовним временима", објаснила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да Српска напредна странка захваљујући томе што је увек могла сама да одлучује није желела да има сву власт за себе.

"Увек смо желели да поделимо и да доведемо што већи круг људи ту зарад интерне стабилности. Али са друге стране, никад нисмо желели да правимо труле компромисе око ствари које могу да зауставе Србију или да успоре Србију", рекла је Брнабић.

Додала је да се она тренутно бави само планом и програмом СНС у 10 тачака и да не жели да се бави СПС-ом нити другим политичким партијама.

"Ја верујем у Српску напредну странку, ја верујем у наш тим, верујем у Александра Вучића. Верујем да су СНС и Александар Вучић једини гарант да Србија неће стати, да Београд неће стати и да ће све локалне самоуправе наставити да расту, да се развијају, како би Србија била просперитетна и победничка земља", рекла је Брнабић.

 

Очување КиМ у склопу Србије прва на листи плана у 10 тачака СНС-а

Брнабић је рекла данас да је очување Косова и Метохије у склопу Србије прва тачка на листи плана у 10 тачака Српске напредне странке.

"План у 10 тачака је наше обећања - оно што ми желимо још да урадимо до 2027. године у 10 тачака. Од прве тачке и очувања Косова и Метохије у склопу Републике Србије", рекла је Брнабић.

Додала је да је на врху листе и вођење независне спољне политике, коју води самостална Србија, која само одлучује о својој будућности.

Брнабић је додала и да план предвиђа владу коју ће правити народ својим гласовима, као што је то био случај од 2012. године, а не до 2012. године када су је правили страни амбасадори.

"То је тако било до 2012. године, то се све променило. Од 2012. године ми желимо да народ у Србији одлучује и да се ми усаглашавамо са нашим народом, а не са неким другим страним званичницима и моћницима", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је једна од тачака плана и војна неутралност.

"Чување наше војне неутралности, даље јачање наших безбедносних капацитета, наше војске, али и свих безбедносних служби", нагласила је Брнабић.

Брнабић је рекла да план предвиђа и да просечна плата у Србији до 2027. године буде макар 1.400 евра.

"То је оно што ми гарантујемо и на добром смо путу. Просечна плата ће у Србији у овом месецу, децембру, доћи на неких отприлике 830 евра. Идемо ка томе да уколико Србија настави да побеђује, ради и да се бори да просечна плата буде 1.400 евра", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је план да просечне пензије у Србији буду 650 евра.

"Оне ће бити 390 евра у јануару 2024. године. Морају да расту нешто брже него што расту плате, морамо да идемо на 650 евра зарад наших пензионера. Брига о радницима, заштита радничких права и значајно повећање, додатно повећање минималне цене рада, да такође минималац 2027. године буде 650 евра", рекла је Брнабић и истакла да ће минималац од 1. јануара бити 402 евра.

Брнабић је додала да је данас у поређењу са 2012. годином, када је СНС преузела одговорност за то како се живи Србији, много боља ситуација.

"Тада је незапосленост била 26 одсто, данас је незапосленост 9,1 одсто. То је  велика разлика. Ми смо изградили или реконструисали 147 здравствених објеката. До 2012. број је био тачно нула", упоредила је Брнабић и додала да је и поред тога потребно још много урадити.

Брнабић је истакла да су иновативни лекови једна од ствари на којој је потребан додатни ангажман.

"Једна од ствари је да сви иновативни лекови те 2027. године буду на листи лекова у Србији. Да ми лечимо све ретке болести у Србији и да то плаћа Србија из буџета. Да постоји мамограф у свакој општој болници, а да тамо где нема опште болнице имамо покретни мамограф", рекла је Брнабић.

 

Води се најпрљавија и најбизарнија кампања против Вучића

Брнабић је изјавила данас да се против председника Србије Александра Вучића од почетка води најпрљавија предизборна кампања у којој се напада породица председника, као и најбизарнија, јер је за све што се у кампањи деси, како је рекла, крив Вучић.

"Најпрљавија зато што је почела нападима на родитеље председника и то никада није виђено. Пре свега на његову мајку, неким одвратним, нетачним инсинуацијама које су непримерене и не смеју да имају простор у било ком цивилизованом свету. А све то су испратили и опозициони медији и жао ми је што су здушно то подржавали", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да је у питању и најбизарнија кампања због тога што се за све окривљује председник, као што је било и поводом приватног снимка опозиционог кандидата за народног посланика Ђорђа Микетића.

"И у случају Микетић, председник је испао крив, а Микетић се снимао сам са својим пријатељима и претпостављам да су то међусобно делили. Држава нема апсолутно никакве везе са дистрибуирањем тог снимка. Мислим да је тај снимак имало пола Београда, јер они су, да колоквијално кажем 'градске фаце', то се дели. Да их је било срамота не би се снимали, па су самим тим то и делили, јер то је у њиховим круговима модерно, нормално, кул", приметила је Брнабић.

Брнабић је указала да је најпроблематичнији садржај снимка.

"Мени је ту најпроблематичније то што тај човек конзумира дрогу, као народни посланик, и што се на снимку чује 'платићеш ово посланичком платом', а то је новац грађана Србије. Мислим да свако ко је јавна личност, а посебно народни посланик и претендује на више функције, мора да води рачуна шта ради. Да конзумирате дрогу и да то делите, то ми је неприхватљиво", истакла је Брнабић.

Брнабић је оценила да је невероватно што тај чин није наишао на оштрију осуду и што је тај човек и даље на листи кандидата на предстојећим изборима.

"Тај човек је и даље на њиховој листи и то на прилично високом, 29. месту што значи да ће ући у парламент, ако то изгласају грађани. Ја не бих волела да таква особа буде на нашој листи и не би могао да буде. Ми не мислимо да је то нормална и пристојна Србија, ми мислимо да то нешто што није допуштено у политици, нашем друштву и онима који претендују да буду на власти", рекла је Брнабић.

Бизарно је и то, додала је, што је председник крив и за то што је члан СПС из Блаца на снимку који се појавио свуда певао и вређао председника.

"Члан СПС из Блаца који је певао то што је певао, вређао председника. То је такође снимао неко други, појавио се снимак на свим друштвеним мрежама и на чак три или четири портала, пре него што је Александар Вучић то објавио на свом инстаграму и рекао 'е, свака част за иновативни програм који имате'. И на крају ко је био крив - Александар Вучић. Ето то је бизарно", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/К1