Вести

Брнабић: Србија лидер у региону у области иновација

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић свечано је данас отворила 66. Међународни сајам технике и техничких достигнућа на Београдском сајму, који се под слоганом "Инспиришемо развој" одржава од 21. до 24. маја.

Брнабић је рекла да је Србија лидер у региону у области иновација, дигитализације, ИТ, вештачке интелигенције, а да је један од доказа за то и то што ове и следеће године председава глобалним партнерством за вештачку интелигенцију.

Како је рекла, Србија данас у области ИТ услуга остварује невероватне резултате.

"Наш годишњи извоз услуга прошле године износио је близу 3,5 милијарди евра што је по први пут било изнад Бугарске која је чланице ЕУ. Ми данас месечно извозимо услуга колико смо 2012. године извозили током читаве једне године", навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да је Влада обезбедила услове и научну инфраструктуру.

"У Србији имамо фантастичне наставнике и захваљујући њима одличне научнике. Београд је рангиран међу два одсто најбољих универзитета на свету и да потребно је да наставимо да верујемо у те људе", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да, када је Александар Вучић постао председник Владе Србије, у нашој земљи није постојао ниједан научно-технолошки парк, а да их сада имамо четири, а ускоро ћемо их имати седам.

"То су инвестиције које неће само повратити новац који смо ми као земља уложили, оне се већ сада вишеструко исплаћују, зато што улагање у науку и људе јесте у правом смислу тих речи улагање у будућност", поручила је Брнабић. 

Како је рекла, изградња Био 4 кампуса  ће на најбољи начин повезати науку и привреду.

"Људи у том центру ће својом памећу и иновативношћу изменити нашу стварност. И све те идеје рађаће се недалеко одавде у Кумодражу, у једном од највећих научних кампуса у овом делу света", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је обавеза за све људе који се баве политиком да потенцијал свих талентованих људи максимално дође до изражаја.

"Да бисмо то успели потребно је да наставимо да у те људе верујемо, да им дајемо шансу, да препознајемо да управо они могу бити мотор развоја и снага која ће вући нашу земљу напред у годинама које долазе. Србија, предвођена Александром Вучићем, знала је да ће људи бити ти који ће направити разлику, да ће људи бити ти који ће преокренути ствари и учинити да будемо победничка нација, земља која је лидер у региону у иновацијама, дигитализацији, науци, информационим и комуникационим технологијама", рекла је Брнабић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг