Вести

Брнабић: Србија наставља да гради стратешке односе са Уједињеним Краљевством

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, разговарала је са министарком за европско суседство и Америку у Министарству за спољне послове, Комонвелт и развој Уједињеног Краљевства, Венди Мортон, о могућностима унапређења сарадње двеју земаља, пре свега у погледу очувања здравља грађана у условима епидемије и борбе против корона вируса.

Брнабић је честитала Уједињеном Краљевству као првој земљи која је данас одобрила вакцину против корона вируса компанија Фајзер и Бионтек и изразила наду да ће ова вакцина дати добре и брзе резултате у имунизацији становништва.

Брнабић је истакла да је и поред добре вести о вакцини неопходно да грађани и даље буду опрезни и спроводе мере, како би заштитили своје и здравље својих ближњих.

Говорећи о економској сарадњи, Брнабић је изразила уверење да ће Србија наставити да гради стратешке односе са Уједињеним Краљевством и да ће трговинским споразумом између две земље бити направљен искорак у будућој економској сарадњи.

Као изузетан пример сарадње на плану инфраструктурних пројеката, Брнабић је навела изградњу Моравског коридора, који представља важан економски интерес Србије.

Саговорнице су изразиле уверење да ће две земље успоставити интензивнију сарадњу, не само на пољу инфраструктуре и економије, већ и у области заштите животне средине, која се намеће као све битнија тема, не само у Србији, већ и на светском нивоу.

Брнабић је захвалила британској влади која је пројектима попут дигиталне трансформације и јачање е-Управе који је финансиран кроз Фонд за добру управу подржала процес реформи у Србији. Оцењујући да је реформа образовања један од приоритета Владе Републике Србије, Брнабић је подвукла и значај трогодишњег програма „Школе за 21. век“ који захваљујући инвестицијама британске владе реализује Британски савет.

Брнабић је изразила уверење да ће се у наредној години стећи услови да Србију посети британски премијер Борис Џонсон.

 

 

 

Извор: Танјуг