Вести

Брнабић: Србија се променила, наши млади људи одлично раде у ИТ сектору

Председница Народне Скупштине Републике Србије Ана Брнабић подсетила је да је Србија прошле године извезла 3,5 милијарде евра вредности робе у сектору информационих технологија (ИТ), док је само у првом кварталу ове године извезено већ милијарду евра.

"Колико се Србија променила, колико наши млади људи феноменално раде у том сектору", изјавила је Брнабић.

Додала је да данас за један месец у ИТ сектору извеземо колико смо пре 12 година извозили за годину дана.

Подсетила је да је Србија само једна од 29 земаља чланица Глобалног партнерства за вештачку интелигенцију и да ће и председавати том иницијативом.

Брнабић је споменула прошлонедељни састанак у Паризу са специјалним изаслаником француског председника Емануела Макрона.

"Заједно спремамо једну велику светску конференцију о вештачкој интелигенцији у фебруару 2025. године - Србија и Француска", најавила је Брнабић.

Навела је да се граде нови научно-технолошки паркови у више српских градова, додала је да у овом тренутку имамо суперкомпјутер, важан за промоцију развоја вештачке интелигенције, које користе наше стартап компаније.

"Већ смо расписали тендер за куповину и набавку још једног, додатног, још бржег суперкомпјутера. Тако да ћемо и то добити почетком 2025. године", истакла је Брнабић.

Говорећи на тему нових школа, подсетила је да је данас заједно са министром Малим положила камен темељац за вртић и школу у Београду на води, за које је рекла да неће бити за привилеговане људе и да ће бити врло квалитетно урађени.

"Када смо отворили потпуно реновирану основну школу у Убу, изгледала је феноменално и то је био нови стандард за све наше основне школе. Онда смо отворили још бољу основну школу у Сјеници", рекла је Брнабић.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да ће стара зграда Железничке станице на Савском тргу бити Историјски музеј Србије и да се следеће недеље бирају извођачи.

"Зграда поред, стара Пошта коју ћемо срушити и изградити зграду како је изгледала пре Другог светског рата у тој згради биће дечији музеј и нова позоришна сцена. Што се тиче старе Ложионице која се завршава, то ће до краја године бити нови креативни центар за младе. Педесет метара даље, стара зграда Милана Вапе из 1924. године биће нови музеј Николе Тесле", рекао је министар Мали. 

Прекопута, у парку Ушће, додао је, прави се нови Природњачки музеј, а Музеј града Београда на 17.000 квадратних метара, као највећи музеј у Србији већ је кренуо у реконструкцију. 

"У парку Ушће, поред новог Природњачког музеја правимо и нови велики акваријум који ће бити под земљом као нова атракција. Он ће бити поред Музеја савремене уметности, до краја године завршавамо пројекат на пролеће 2025. године креће изградња. Имаћемо и онај велики точак одмах поред Сајма. Хала један Београдског сајма имаће три оперске хале унутра", рекао је министар Мали. 

Редитељ и глумац Лазар Ристовски гостујући у истој емисији са министром Малим, рекао је да га је председник Србије позвао пре извесног времена и предложио да се прави филм о Николи Тесли. 

"План је да се "EXPO 2027" отвори са премијером филма Никола Тесла", рекао је Ристовски, а министар Мали да ће то бити велика ствар јер ће нови музеј Николе Тесле бити отворен пред отварање специјализоване изложбе "EXPO".

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк