Вести

Брнабић: Србија спремна да интензивира реформе на путу ка чланству у ЕУ

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, нагласила је у разговору са шефом Делегације Европске уније у Србији, Семом Фабрицијем и амбасадорима земаља чланица ЕУ, да постоји политичка воља и чврста спремност Владе Србије да интензивира реформе на даљем путу ка чланству у Унији, што је најважнији спољнополитички приоритет земље.

Брнабић је обавестила амбасадоре држава чланица ЕУ да Србија наставља рад на имплементацији реформи у области владавине права и реформи правосуђа, у најбољем интересу друштва и грађана Србије.

Брнабић је истакла да је ефикасност и транспарентност правосудног система основно полазиште демократског друштва којем Србија тежи и бескомпромисни циљ ове владе.

Говорећи о даљим активностима, Брнабић је истакла да ће ускоро бити усвојен Акциони план за Медијску стратегију и да влада остаје посвећена унапређењу дијалога са медијским и новинарским удружењима. Учесници састанка су такође истакли значај формирања министарства које је посвећено друштвеном дијалогу и његов значај за унапређење дијалога свих актера у друштву.

Брнабић је истакла да је Србија прихватила нову методологију Европске уније, као и да, у наредном периоду, очекује позитиван сигнал Уније и отварање нових поглавља за које је Србија у потпуности спремна.

 

Брнабић и Годфри о сарадњи и јачању односа, епидемији...

Брнабић је разговарала и са амбасадором Сједињених Америчких Држава, Ентонијем Годфријем, о билатералној сарадњи и даљем јачању односа после америчких избора и промене администрације у Вашингтону, као и о ситуацији са Ковидом-19 и мерама које две државе предузимају у борби са епидемијом.

Брнабић је истакла да унапређење свих области сарадње са САД представља спољнополитички приоритет Србије и додала да је ово опредељење јасно исказано у програму нове владе, као и постављањем Марка Ђурића на место амбасадора у Вашингтону.

Србија је посвећена што садржајнијој сарадњи са САД и кроз интензивирање политичког дијалога на највишем нивоу, нагласила је Брнабић изразивши наду да ће и у будућности две државе наставити сарадњу на пројектима и инвестицијама од обостраног интереса.

У том контексту посебно је истакла даље јачање сарадње са америчком Међународном развојном финансијском корпорацијом (ДФЦ).

Саговорници су потврдили спремност да, упркос последицама које ће по економију оставити пандемија Ковид-19, наставе да раде на јачању и унапређењу економске сарадње.

Брнабић је изразила захвалност Сједињеним Америчким Државама на досадашњој помоћи и подршци коју су пружиле Србији у борби против Ковид-19.

 

 

Извор: Танјуг