Вести

Брнабић: Србија жели да модернизује партнерство са Израелом

Србија се нескривено поноси историјатом истинског пријатељства Срба и Јевреја, али жели да се усредсреди на заједничку будућност и модернизује партнерство са Израелом, рекла је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић у ауторском тексту за израелски лист "The Jerusalem Post".

"Србија сигурно никада неће заборавити наше заједничко страдање, поготово 500. 000 Срба и 30. 000 Јевреја које су хрватски фашисти, усташе, убили на ужасавајући садистички начин у логорима истребљења као што је Јасеновац..., као ни сопствено страдање, као што су трајно протеривање 200. 000 Срба са Косова и етничко чишћење 250. 000 Срба из Хрватске током 1990-тих година", наводи Брнабић.

Брнабић подсећа да Србију и Израел такође повезују ционистички визионар Теодор Херцл, чије име данас носи једна улица у Земуну, и Давид Албала, српски ратни херој јеврејског порекла који се одважно борио за Србију у Балканским ратовима и Првом светском рату, као и да је Србија била прва земља у свету која је подржала Балфурову декларацију.

Брнабић наводи и да је председник Србије Александар Вучић, обраћајући се учесницима конференције Америчко-израелског одбора за јавна питања (АИПАЦ) у Вашингтону у марту ове године, најавио да ће Београд у Јерусалиму отворити одељење Привредне коморе Србије и државну канцеларију Србије.

Одлука о томе је, како напомиње Брнабић, израз поштовања према јеврејском народу, али и гест искрене захвалности због тога што Израел одбија да призна једнострано проглашење независности Косова - српског Јерусалима.

Наша заједничка тешка прошлост и садашњи изазови чине нас опрезним пред безбедносним претњама које доноси будућност, због чега Србија сматра кључним развој још блискијих одбрамбених веза са Израелом, од којег ће купити дефанзивно наоружање, наводи Брнабић.

На економском плану, Србија се нада даљем ширењу двосмерних инвестиција и потписивању споразума о слободној трговини са Израелом, једном од најразвијенијих, најдинамичнијих и најсофиситициранијих привреда света, истиче председница Владе Србије. Србија има технолошки сектор који је међу најбрже растућим у Европи, и једина је земља у свету која има споразуме о слободној трговини са Европском унијом, Русијом и Турском, а уврштавање Израела на тај списак створило би додатне прилике за економску сарадњу између трговинских актера у Србији и Израелу, наводи Брнабић.

"Срби и Јевреји знају све о својој заједничкој историји, коју нико не може да негира, порекне или избрише, а сада је време да ту заједничку историју искористимо за модернизацију партнерства између наше две земље", закључује у тексту Брнабић.

 

 

 

Извор: Танјуг