Вести

Брнабић: Србији су могли да сервирају ултиматуме некада, данас не

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да не очекује да на састанку представника Београда и Приштине у Вашингтону нашој делегацији буду постављени ултиматуми јер, како је истакла, Србија данас није у позицији да јој било ко даје ултиматуме.

"О ултиматуму нема речи. Србија данас није у таквој позицији да јој било ко даје ултиматуме, председник Србије Александар Вучић није државник те врсте. Србији су могли да се сервирају ултиматуми некада, данас свакако не. И то знају и поштују сви страни државници и лидери у иностранству", рекла је Брнабић.

Истакла је да Србија има јако коректне односе са САД, са администрацијом председника САД Доналда Трампа.

"Ми стварно имамо бољу комуникацију, бољу него што смо имали у претходних неколико деценија са администрацијом у Вашингтону, тако да на ултиматуме не очекујем. Александар Вучић није човек коме се сервирају ултиматуми, али очекујемо изузетно тешке разговоре", рекла је Брнабић и додала да је наша делегација отишла у Вашингтон изузетно спремна.

Брнабић је подсетила да су са председником Вучићем у Вашингтон отишли и министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

"Отишао је тим који је у потпуности спреман да разговара о пројектима који ће довести до бољег повезивања, нормализације односа Београда и Приштине, а то је нешто на чему Александар Вучић ради од 2014. године", рекла је Брнабић.

Додала је да Вучић стално апелује на економску нормализацију, али да Приштина за то није била заинтересована.

"И ако су некад проформе говорили да јесу, заиста никада нису и ништа боље од оних стопроцентних такси не показује то", додала је Брнабић.

 

Не видим да ће у Вашингтону бити ултиматума за Београд

У Вашингтону политичке теме нису на дневном реду, али чини ми се да су оне неизбежне, рекла је Брнабић и додаје да она не очекује да ће бити било каквих ултиматума за Београд.

Брнабић је нагласила да "Београд јесте мало забринут", јер разговоре у Вашингтону албански медији најваљују као најважнији дан за Приштину од проглашења независности такозваног Косова.

"Могуће је да они имају неке информације које ми немамо", рекла је Брнабић.

Брнабић подсећа да су на дневном реду економске теме, да ће се разговарати о инфраструктурним пројектима, као што су лет Београд - Приштина, "Ауто-пут мира" који треба да почне да се гради и који је важан за централну Србију, Куршумлију, Прокупље, за Србе на КиМ.

"Желимо да радимо на пројектима. Хвала САД-у на подршци за то", рекла је Брнабић, уз опаску да приштинска страна није заинтересована за економске теме.

Премијерка наглашава да се баш економске теме тичу свих и Срба и Албанаца на КиМ, јер тамошњи живот није добар.

Брнабић се захвалила Сједињеним америчким државама што су препознали ону агенду коју председник Александар Вучић "гура" годинама, а то је иницијатива мини шенгена.

Наглашава да је Приштина добро дошла као и остали из региона, да се прикључи тој иницијативи.

 

Наставићемо да бринемо о Србима ма где живели

Без мирног и стабилног региона нема просперитетне Србије, а сви у региону треба да разумеју да без мирног и стабилног региона нема просперитета ни у Црној Гори ни у БиХ, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да земље региона треба да се одвоје од враћања у прошлост и да гледају у будућност, те да ће Србија наставити да брине о Србима ма где живели.

Брнабић је, поводом оптужби да се Београд меша у унутрашња питања у Црној Гори и БиХ, рекла да је циљ политике Београда већ последњих седам, осам година бољи живот грађана Србије, те да ће Србија и даље бринути о Србима ма где живели.

"Да би наши грађани живели боље потребан нам је миран и стабилан регион, јер без тога неће бити довољно страних инвеститора, јефтиних кредита за наше привреднике и грађане, неће бити довољно новца за изградњу инфраструктуре која нам је потребна", рекла је Брнабић.

Поводом резултата избора у Црној Гори и изјаве хрватског члана Председништва БиХ Жељка Комшића да је после парламентарних избора у Црној Гори "пробуђен великосрпски пројекат који настоји да повеже Београд, Бањалуку и Подгорицу", Брнабић је рекла да Београд свакако жели да помаже и Бањалуку, Подгорицу, Сарајево и Тирану и да чини све за повезивање региона и да је то интенција Београда за коју је рекла да није скривена.

"Улажемо огроман новац у повезивање региона, у рецимо, ауто-пут до Сарајева из два правца. То је добро за све грађане који живе у региону без обзира да ли су муслимани, католици или православци. Не треба да се извињавамо што бринемо о Србима у Црној Гори и БиХ, не радимо ништа што нисмо већ урадили у Србији", навела је Брнабић.

Тако је навела Српску кућу у Подгорици, али и враћање куће Бана Јелачића хрватској заједници у Србији и улагање Београда у њену обнову и присуство Александра Вучића на отварању.

"Не видим зашто је тим људима проблем да Београд брине о Србима да ли они живели у БиХ, Црној Гори и Северној Македонији. Тако се исто понашамо и у нашој кући. Оно што је дозвољено њима не сме никако ваљда бити дозвољено Србији и Србима. То су неки други проблеми", рекла је Брнабић.

 

Поједини из региона не могу да изађу из деведесетих

Председник Србије Александар Вучић јесте крив што су плате у Србији данас веће него пре осам година, што се више улаже у инфраструктуру, отварају ауто-путеви, смањује незапосленост, али није крив што остали политичари у региону то нису успели да остваре својим грађанима, изјавила је Брнабић.

Премијерка је тако реаговала на оптужбе црногорског председника Мила Ђукановића да је српска власт крива за неуспех на изборима његове странке и додала да поједини политичари у региону не могу да "изађу из деведесетих".

"Вучић не може бити крив што сте изгубили изборе у Црној Гори и ваши грађани су тога свесни и уморни су шупљих и празних прича о великосрпској агресији, њих интересује зашто је незапосленост у Србији 7,3 одсто, а у Црној Гори више од 16 одсто", рекла је Брнабић.

Додаје да су поједини политичари у региону остали без идеје како да повећају стандард својих грађана, па се зато, како је рекла, сада баве Србијом и оптужујући нашу земљу траже излаз из тренутне ситуације.

"Када грађани живе лоше и ви не знате шта да радите, а не можете да објасните успех неких других држава око себе, па онда је најбоље да политички стварате нестабилност и кажете - то што немамо инвеститоре, што имамо двоцифрену незапосленост која је виша од 15 одсто, то је зато што се Вучић меша у наше изборе", навела је Брнабић.

Подсећа да се српски председник ни у једном тренутку није мешао у изборе у Црној Гори и да их чак није ни коментарисао.

Брнабић је упоредила просечне нето зараде у региону у последњих неколико година и навела да је у Србији 2012. године просечна плата била 349 евра, а у Црној Гори 487 евра, док је данас у нашој земљи 504 евра, а у Црној Гори 524 евра.

"Још увек нам беже, још увек су испред нас, али им се приближавамо", рекла је Брнабић и додала да се грађани у Црној Гори питају како је Србија за осам година успела да повећа плату за 155 евра, а Црна Гора само за 37 евра.

"И онда кажете мора да је за све крив Александар Вучић, јесте крив што су плате овакве, што улажемо у инфраструктуру, боље смо инфраструктурно повезани, отварамо ауто-путеве, али не може бити крив што сте изгубили на изборима", рекла је Брнабић.

Подсетила је и да су Црна Гора и БиХ одбиле "мини-Шенген" иницијативу, док је Србија за потписивање те иницијативе угостила албанског премијера и показала да је политика коју води - политика мира и заједничког регионалног повезивања.

"Албански премијер Еди Рама је дошао у посету, зар то није грађење мостова, мира, бољих односа... Србија није заглављена у деведесетим, део српске опозиције јесте, али српска власт није", подвукла је премијерка.

 

Јеремић и Тадић нису учинили ништа у вези питања КиМ

Брнабић је изјавила да представници појединих опозиционих странака не би требало да коментаришу решавање питања Косова и Метохије, истичући да док су били на власти нису показали одговорност, нити допринели да се нека од питања реше.

Упитана да прокоментарише критике Вука Јеремића да "екипа која долази на власт" није спремна да се носи са проблемима око Косова и Метохије, Брнабић је рекла да је за време док је он био министар спољних послова та тема пребачена из УН на преговоре у ЕУ.

"Видели смо како је тадашња власт реаговала кад је Косово прогласило независност, колико су се борили да неке земље не признају Косово, како су реаговали када су паљене наше цркве и манастири и наша културна баштина, до тога да су на тако један опуштен начин схватали све то", рекла је Брнабић.

Истиче и да је тадашњи председник Борис Тадић отпутовао у другу земљу и обратио се грађанима из иностранства, а да није било ништа важније од тога да председник у ноћи самопроглашене независности буде у Србији.

"То говори о односу према Србији, Косову и Метохији", рекла је Брнабић.

Навела је да се нису потрудили ни да провере да ли су неке земље заиста признале Косво и Метохију онда када је Приштина то објавила.

"Тако данас имамо ситуацију да најмање пет земаља не може да нађе папир и докажу да ли су тада признале независност Косова", рекла је Брнабић.

Истиче да је Вук Јеремић остварио међународну каријеру и да га је једино то занимало, а не да учини нешто за грађане своје земље.

"Молила бих га да се сада не бави Косовом више ", рекла је премијерка.

 

Фајон показала како изгледа мешање у изборе

Европосланица из Словеније Тања Фајон, и још седам њених колега, отвореним писмом грађанима Шапца, показала је како изгледа мешање у изборни процес, не у једној земљи која чак није ни чланица ЕУ, него у једном граду, Шапцу, где ће 5. септембра бити поновљени локални избори, изјавила је Брнабић.

Брнабић је додала и да је Фајон показала како изгледа "живописна" демократија у којој се у том граду одржавају избори док не победи онај који је тренутно на власти.

Брнабић је рекла да је невероватно да се Фајон, као медијатор у Србији у међустраначком дијалогу, толико заузима за једну страну и да је невероватно да неко ко је посланик у ЕП позива све посланике у ЕП да дају подршку једној страни на локалним изборима у Србији.

"Треће ми је невероватно, тајминг. Када сви оптужују Вучића и нас да се мешамо у изборни процес, рецимо у Црној Гори, да имате овакав еклатантан пример како то изгледа мешање у изборни процес, и то не у изборни процес у једној земљи, него у једном граду у тој земљи. Разумете колико то далеко иде, колико је то нечувено", рекла је Брнабић.

Навела је да је видела то отворено писмо грађанима Шапца у коме је Фајон, како је рекла Брнабић, послала њеним колегама европарламентарцима, позив - "молим вас подржите ово писмо вашим потписом и молим вас да одговорите до јуче до 18 часова зато што почиње изборна тишина пред гласање у Шапцу".

Брнабић је рекла да је то писмо подржало осам од 751 европосланика.

"Да идемо даље у степен тог лудила, у том писму Тања Фајон из Словеније, европарламентарац, пише да је град Шабац познат као светао и живописан пример демократије. Познат коме као светао и живописан пример демократије? Тањи Фајон или европарламентарцима који се баве Шапцем колико се баве било којим другим градом у земљи која није чак ни чланица ЕУ", навела је Брнабић.

Шабац је, рекла је Брнабић, заиста је живописан пример демократије и ту би се сагласила са Тањом Фајон, јер се у том граду три пута одржавају избори.

"Имаћемо пет пута изборе, 78 пута, док се не задржи власт Небојше Зеленовића и то Тања Фајон подржава. Ево, не једном избори, ево и други пут избори, ево сад трећи пут избори, живописан пример демократије. Хвала Богу то европарламентарци нису подржали. Од 751 посланика чак осам је подржало ово отворено писмо грађанима Шапца", рекла је Брнабић.

Тим писмом је, навела је Брнабић, показала како изгледа мешање у унутрашња питања и изборни процес у једној земљи, и то не у једној земљи, него на локалном нивоу.

"Замислите сад да се Вучић и ја као премијерка који шаљу отворено писмо грађанима Велења у Словенији где кажу ''поштовани грађани у Велењу ви гласајте за ову листу. Њима је све то дозвољено. Само немојте да Вучић нешто ради, да нешто Србија ради, док ми можемо да се мешамо", рекла је председница Владе.

Навела је да тако Еди Рама може да каже да је Мило Ђукановић дар са неба и да сви Албанци треба да гласају за њега.

"Тања Фајон може да дође и да каже да је Небојша Зеленовић дар са неба Шапцу и да је баш Шабац живописан пример демократије, што јесте, само сви Срби седите и ћутите, немој да сте нешто рекли, јер шта год да кажете неће бити добро", рекла је Брнабић.

 

Мило оптужбама црта мету на чело Вучићу

Брнабић је рекла да су оптужбе Мила Ђукановића да је председник Србије Александар Вучић крив за његов изборни пораз у Црној Гори цртање мете на чело Вучићу.

"То морамо јасно да кажемо, јер ако се сутра било шта деси да се људи који су то радили не праве луди, као што су се неки медији правили луди када се то десило у Србији, нажалост, Зорану Ђинђићу, тада премијеру", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је јуче било "Мило и Вучић", "а сада је Вучић срушио тог предивног човека".

"Тај предивни човек је до јуче био кум балкански, мафијашки кум. То су они причали о том човеку, ми нисмо причали ни једно ни друго, ни званични Београд, ни председник Србије, ни премијерка. Нико то није причао, него ти медији којима је данас тај исти Мило најсветлији пример демократије", рекла је Брнабић.

Навела је да је та неодговорност дела медија у Србији невероватна, да су исти медији, исте новине и иста телевизија који су до јуче причали "Мило Вучић" данас причају како је Вучић срушио тог дивног човека.

"Је л' су најбољи пријатељи и браћа или су најгори непријатељи? Притом, Вучић све то време ниједну једину реч не говори", рекла је Брнабић.

Сматра да, према резултатима избора у Црној Гори, грађани региона неће да буду таоци политике 90-тих година 20. века и да јој је због тога изузетно драго, те да они хоће да причају о економији, о ауто-путевима, школама, болницама, просечној плати, стопи незапослености, о будућности за њихову децу.

"Зато гласају против тих људи", додала је Брнабић.

Навела је да је тема економија, те да ако је Вучић у праву зато што се бори за стандард грађана, онда гласачи у свим другим земљама желе да се и њихови лидери боре за стандард грађана.

"Није то великосрпска агресија, није то Вучић, то је здрав разум. То што ви не можете грађанима да објасните па вам је Вучић крив, у реду, али то јесте, посебно кад долази од неког као што је Мило Ђукановић, цртање мете на чело Вучићу", навела је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк