Вести

Брнабић: Стигло још пола милиона доза вакцина "Sinopharm"

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и амбасадорка Народне Републике Кине у Србији Чен Бо присуствовале су данас дочеку авиона са новим контингентом од пола милиона доза вакцина кинеског произвођача „Sinopharm“.

Авион са вакцинама против коронавируса слетео је на Аеродром "Никола Тесла", а, са данашњом испоруком, у Србију је из Кине стигло укупно три милиона доза.

Почетком априла допремљено је 500.000 доза „Sinopharm“ вакцина, а иста количина нашој земљи је испоручена и почетком марта.

Први контингент од милион доза стигао је у нашу земљу 16. јануара, а након тога у фебруару још пола милиона.

 

Седница Кризног штаба ако буде потребе, падају бројке

Брнабић je изјавила да ће, ако буде блио потребно, бити одржана седница Кризног штаба за борбу против пандемије корона вируса и да је она свакодневно у контакту с медицинским делом Штаба, с којима се консултује о епидемиолошкој ситуацији.

"И данас ћу се видети с њима на редовним консултацијама, да видимо да ли је потребно да неке мере релаксирамо, да ли је овако у реду, или треба да затегнемо, што не мислим да треба, јер падају бројеви и проценти", рекла је Брнабић.

"Имамо још неке теме, али ако буде потребно, свакако да ће бити седнице", додала је Брнабић.

 

Радимо наше, а пратимо детаљно и светске студије

Брнабић je изјавила да се у Србији раде студије о евентуалној трећој дози кинеске вакцине "Sinopharm", али и да се детаљно прате и све друге светске студије о томе, те да ће се поступити у складу са налазима истраживања и препорукама произвођача, али да ће Србија увек по том питању бити "најконзервативнија".

"Ми наравно радимо све наше студије, али пратимо детаљно и све друге које се изводе широм света које се тичу ''Sinopharm'' вакцине, у Уједињеним арапским емиратима и у Кини. Видећемо шта студије показују, а шта каже произвођач", рекла је Брнабић упитана да ли сами радимо студију везану за трећу дозу кинеске вакцине, јер има људи код којих се не развију антитела после друге дозе.

Брнабић је рекла и да не треба паушално говорити о томе када и како се антитела развијају, већ да се чује глас стручних лица.

Брнабић је навела да је, по свему што видимо, вакцина ''Sinopharm'' одлична и фантастично штити.

"Имамо 1.950.000 вакцинисаних макар првом дозом, од тога је највећи број примио ''Sinopharm'', којих смо имали највише. Оно што видимо као смиривање ситуације, смањење броја заражених, пре свега у Београду, је, ипак, пре свега захваљујући кинеској вакцини", рекла је Брнабић.

Брнабић понавља да ће Србија поступити онако како буду рекли и препоручили произвођачи, који су и до сад то маестрално радили, али ће, као и увек, у томе бити најконзервативнија.

 

Све информације поделити са надлежним органима

Брнабић je истакла је да се питања злостављање жена и малолетника не сме политизовати, и да свако ко има информацију везано за то мора да је подели са надлежним.

Брнабић је рекла је да су оптужбе које су изнете веома важна тема за наше друштво, и да је најмање што потребно да се та тема политизује.

''То су страшне и ужасне оптужбе не само на рачун Марковића, већ све које се тичу било каквог малтретирања и злостављања жена, а да не причам о малолетној деци. То није домен политике'', нагласила је Брнабић.

Брнабић је изразила уверење да тако нешто не треба да се своди на политичку тему.

''Свако ко има било какву информацију о било ком случају треба да је подели са надлежним властима. То нису забавне вести већ озбиљне оптужбе'', подвукла је Брнабић.

Брнабић је рекла да надлежни органи треба да истраже све те оптужбе.

Када је реч о журки на коју је била позвана, рекла је да је добила позив за неку журку, али да не зна да ли је било тамо речи о неким нелегалним радњама.

''Ако треба, ја сам спремна да дам свој исказ'', подвукла је Брнабић.

Брнабић је указала да је јутрос у медијима видела изјаву Предрага Воштинића из Локалног фронта који је рекао да свако од нас зна неког локалног званичнику који тако нешто ради.

''Како мисли да свако има такву информацију. Ја немам никакву, а ако је неко има треба да је проследи надлежним органима'', истакла је Брнабић и рекла да је неозбиљно и неодговорно такве тврдње износити.

''Не знам ни једну особу да тако нешто ради, а да знам пријавила бих је одмах'', истакла је Брнабић.

 

У јуну безбедни ако убрзамо вакцинацију

Данас пристигли контигент од пола милиона вакцина ''Sinophram'', помоћи ће Србији да убрза процес масовне имунизације и омогућити да се до краја априла достигне више од 37 одсто вакцинисаних, изјавила је Брнабић.

"Данас је стигао још један значајан контигент од пола милиона доза ''Sinophram'' вакцина и са данашњим контигентом нашој земљи испоручено је три милиона доза кинеског цепива, чиме је омогућена масовна имунизација у нашој земљи", рекла је Брнабић на Аеродрому Никола Тесла, где је дочекала нови контигент вакцина кинеског произвођача.

Брнабић је додала да је Србији до сада испоручено више од 4,5 милиона доза вакцина против вируса корона, од чега три милиона доза кинеских.

Брнабић је указала да је у Србији прву дозу вакцине против вируса корона примило око 34 одсто пунолетних грађана, а циљ је да се процес масовне имунизације убрза и да до краја априла достигне више од 37 одсто вакцинисаних.

Брнабић је рекла да је у Србији до данас близу 1.950.000 грађана примило прву дозу вакцине, што је око 34 одсто пунолетних грађана, а циљ је да до краја априла буде вакцинисано више од 37 одсто становништва.

Брнабић је истакла да је Београд најуспешнији у масовној имунизацији наводећи да је у општини Стари град првом дозом вакцинисано 61 одсто пунолетних, у општини Савски венац 60 одсто,а у општини Врачар 59 одсто.

"Морамо да убрзамо вакцинацију и у другим деловима Србије како бисмо крај јуна дочекали потпуно безбедни", рекла је Брнабић.

Брнабић је апеловала на грађане који се нису вакцинисали да не верују лажним вестима и антиваксерским кампањама и теоријама завере које се посебно шире на друштвеним мрежама.

"Вакцина је једино што нас спасава и омогућава да победимо корoна вирус и коначно ставимо тачку на епидемију", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг