Вести

Брнабић: Сутра 40.000 доза руске вакцине, у понедељак 9.800 Фајзерове

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић најавила је да се сутра очекује нова испорука од 40.000 доза руске вакцине "Спутњик В", а у понедељак и нова испорука још 9.800 доза Фајзерове вакцине.

Брнабић је рекла да се нада да из Русије данас крећу вакцине, а да ће у понедељак у Србију стићи и додатне количине Фајзерове вакцине.

Најавила је да ће данас са председником Александром Вучићем имати још један састанак у вези са вакцинама и свега што председник ради на лобирању како бисмо добили вакцине од произвођача из још неких земаља.

Нагласила је да је њен и председников фокус да добијемо значајне количине вакцина у наредних десет дана до две недеље.

"Грађани могу да буду безбрижни. Стиже нам сутра и у понедељак још вакцина од различитих произвођача", рекла је Брнабић.

Напоменула је да ће 40.000 доза руске вакцие бити намењено за 20.000 људи.

"Када добијемо вакцине пола чувамо за ревакцину", додала је премијерка.

Рекла је и да она и председник Вучић разговарају и о другим произвођачима и додатним количинама вакцинама.

"Боримо се за додатне количине, морамо да добијемо још доза", рекла је Брнабић.

 

Одлука о мерама - заједничка одлука Вучића и Владе

Брнабић је рекла да је одлука о новом пакету подршке привреди и грађанима у условима епидемије корона вируса заједничка одлука председника Србије Александра Вучића и Владе Србије.

"У ванредним околностима најбоље је да заједнички радимо. То је Србији донело много тога доброг, и генерално, а посебно у ванредним околностима", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је тај тимски и заједнички рад модел који даје најбоље резултате за Србију.

Подсетила је да је председник Вучић у време ванредног стања водио привредни кризни штаб који је, како је рекао, донео најбољу могућу одлуку у сарадњи са ресорним министарствима, а да се резултати те одлуке виде по томе што је Србија најуспешнија економија у 2020. у читавој Европи.

"Ја тај модел не бих мењала, кад нешто даје такве резултате мислим да тако треба да се настави", рекла је Брнабић.

Упитана о износу новог пакета помоћи, Брнабић је рекла да је упозната са свим финансијским акспектима одлуке о додатној помоћи и подршци и привреди и грађанима, с тим што те мере нису још коначно дефинисане.

"Гледамо још неке аспекте, да ли да идемо на један или други начин, тако да још увек немамо финалне финансијске пројекције колико ће то коштати", рекла је премијерка.

На питање да ли је најављена помоћ могла да се реши социјалним картама и да се помоћ намени искључиво најугроженијима, Брнабић је рекла да у овом трентуку још немамо социјалне карте.

"Нико нама није оставио социјалне карте и уређен механизам социјалне заштите, па да ми можемо на то данас да рачунамо. Радимо на томе и Влада је усвојила Предлог закона о социјалним картама и упутила их у Скупштину, али социјалне карте немају нарочите везе са привредом", рекла је Брнабић.

Напоменула је да социјалне карте имају везе ако говоримо о подршци грађанима, али да без обзира на то, држава настоји да подржи све грађане Србије.

"Ово су ванредне околности, потребан је оптимизам, потребна је вера у своју државу, привреду и буџет и ту веру смо ми на најбољи могући начин дали, чини ми се, грађанима Србије са оних 100 евра", рекла је Брнабић.

Навела је да све може да се уради другачије, али да је оно како је то урадила Србија током 2020. дало резултате, јер смо најуспешнија економија и најуспешнија држава у 2020. у читавој Европи.

"Не знам зашто бисмо радили нешто другачије ако већ имамо такве резултате", навела је премијерка и нагласила да је задовољна свим мерама и резултатима које су оне дале током 2020.

Може, додаје, да се нада да ће све оно што држава сада ради почетком 2021. дати исте такве резултате као и у 2020. години.

Навела је да је тада било неких критика мера, али да сматра да је држава најбоље промишљала и најбоље таргетирала те мере, те да је то урадила правовремено.

"Да нисмо, не бисмо имали резултате какве имамо", поручила је премијерка.

Напоменула је да се није смањивао обим социјалне помоћи угроженим категоријама, и да је у неким ситуацијама она и повећана.

"Без обзира на то, угрожене категорије и даље имају посебан статус као што и треба да имају. Ово је мера подршке читавом становништву Србије", закључила је Брнабић.

 

Влада ће наставити да улаже у здравство и просвету

Приоритетне области Владе Србије и даље ће бити здравство и просвета, изјавила је Брнабић након обиласка радова на новој згради ФОН-а и најавила инвестиције у образовање од вртића до факултета.

Брнабић је навела да су радови на новој згради ФОН-а почели у марту, недељу дана након проглашења ванредног стања и да ниједног момента пројекат није заустављен, без обзира на ванредне околности и ванредне финансијске издатке због вируса.

"Све пројекте на којима смо радили или су планирани су настављени. Без обзира на околности радови на новој згради ФОН-а не касне и биће завршени у року 13. новембра ове године", рекла је премијерка.

У плану је да се ради нова зграда ЕТФ-а, али и комплекс зграда уметничких факултета - Факултет ликовне уметности, Музичке уметности, Факултет примењене уметности.

Премијерка је најавила и постављање камена темељца за нову зграду БиоСенс института у Новом Саду.

"Трудимо се да инвестирамо у образовање од предшколских установа до факултета. Деценијама се није улагало у образовање како се то ради данас", навела је Брнабић.

Премијерка је подсетила да је завршена нова зграда Факултета техничких наука у Новом Саду, нова зграда Електронског факултета у Нишу.

 

 

Извор: Танјуг