Вести

Брнабић: Трансфер станица "Бањица" до средине децембра

Радови на изградњи трансфер станице "Бањица" у општини Нова Варош биће завршени до средине децембра, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић приликом обиласка радова.

Кад се заврше радови, на ту локацију ће се довозити отпад из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Сјенице, који ће након селекције и претовара бити транспортован у регионални центар "Дубоко" у Ужицу.

Брнабић је навела да је њен први састанак са министарком заштите животне средине Иреном Вујовић био у вези депоније Стањевине у Пријепољу која је, како каже, била не само вишедеценијски проблем становника Пријепоља, већ и вишедеценијско ругло за све у Србији.

Брнабић је рекла да је у претходном мандату као председница владе добијала много питања од посланика из тих крајева у Скупштини Србије када ће се и како решити депонија Стањевине.

"То је била тема првог састанка са министарком Вујовић и рекли смо да је то пројекат који је сигнал свим нашим грађанима да се на један другачији начин бавимо животном средином и да то прво морамо да решимо", рекла је Брнабић.

Захвалила је министарки Вујовић и њеном тиму што су то на најозбљнији начин схватили и што је то био први пројекат који је комплетно завршен у мандату ове владе.

"Решили смо депонију Стањевине. Када смо обећавали и када сам то причала у скупштини, заиста не верујем да су нам грађани веровали јер су хиљаду пута слушали да ће то бити решено. Никада до сада се није решило и ево у новембру прошле године смо затворили депонију Стањевине, завршили санацију, рекултивисали то земљиште, засадили четинаре", рекла је Брнабић.

Додала је да се читав отпад сада усмерава на Прибој, на депонију која је такође несанитарна, док се не заврши трансфер станица "Бањица" до средине децембра.

"Када завршимо ову трансфер станицу, затварамо и прибојску депонију и тамо радимо санацију и рекултивацију", рекла је Брнабић.

Најавила је да ће се, уз подршку Европске банке за обнову и развој, градити и Регионални центар за управљање чврстим отпадом.

Навела је да је уложено додатних 96 милиона динара у проширење капацитета регионалне санитарне депоније "Дубоко" у Ужицу, те додала да се решава проблем чврстог отпада за читав тај део Србије.

Брнабић је најавила да ће до краја године бити постављене три ланчанице у Прибоју, Новој Вароши и Пријепољу које ће сакупљати сав отпад са Лима.

Подсетила је и да ће у Прибоју и Новој Вароши бити изграђена постројења за пречишћавање отпадних вода, чиме ће, каже, бити заокружен читав процес око депонија и пречишћавања отпадних вода.

Истакла је да ће посао око депонија бити решен у складу са највишим европским стандардима.

"Ја ћу долазити још много пута да испратим читав процес чишћења депоније у Прибоју и када почне изградња рециклажног центра, али и да видим да ли су ланчанице постављене и да сада наш Лим чувамо на један другачији начин", рекла је Брнабић.

 

Екологија важна због грађана, не због поглавља

Питање заштите животне средине је важно због грађана, а не због Европске уније и затварања Поглавља 27, изјавила је Брнабић.

Одговарајући на питање новинара у Новој Вароши о Поглаваљу 27 које је везано за животну средину, Брнабић је рекла да је Србија завршила преговарачку позицију за Поглавље 27 и да очекује да буде отворено у оквиру кластера.

Нагласила је да је то, без сумње, најскупље преговарачко поглавље и да ће најскупље бити ускладити наше стандарде животне средине са европским стандардима.

Брнабић је навела да ће уклањање депонија свакако помоћи да се брже затвори Поглавље 27, али да је то питање, наглашава, важно због грађана, не због поглавља.

"Како можемо да будемо одговорна власт и да оставимо депонију као што је депонија Стањевине да стоји и да буде ругло и срамота за све нас. То нема никакве везе са Европском унијом, макар не за мене", рекла је Брнабић.

Истакла је да ће за решавање проблема чврстог отпада само у четири општине - Нова Варош, Пријепоље, Прибој и Сјеница, бити потребно нешто више од 15 милиона евра.

"Можете да замислите на нивоу читаве Србије колико ће нам за то бити потребно новца", рекла је Брнабић и додала да тиме неће бити решен комплетан проблем, јер ће бити потребно новца и за улагање у регионалне депоније, постројења за пречишћавање отпадних вода.

За постројење отпадних вода, наводи, биће потребно око шест милијарди евра.

"То је изузетно скупо, али то морамо да урадимо, јер од тога умногоме зависи квалитет наших грађана. Драго ми је да смо дошли на тај степен развоја где можемо да издвојимо средства и за заштиту животне средине, поред изградње путева, пруга, болница, школа", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг