Вести

Брнабић: Трудимо се да вакцине буду у Србији током децембра

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић рекла је да се држава труди да омогући да вакцине против КОВИД-19 буду у Србији током децембра, али је навела и да ће то зависити од тога колико се брзо региструју у земљама порекла.

Брнабић је рекла да се процедуром око набавке вакцина баве надлежне службе како при Министарству здравља, тако и Батут, Торлак, као и оне при Агенцији за лекове и медицинска средства.

"Ми смо део КОВАКС механизма али такође и билатерално разговарамо са свим странама. Од америчког Фајзера са којим имамо предуговор, кинеског Синуфарма са којим у овом тренутку радимо на предуговору, имамо комуникацију са руским произвођачем Спутњик 5 вакцине, такође и са Астра Зенеком", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се на питању вакцина ради већ дуже време, неколико месеци, како би се обезбедило да Србија буде једна од првих земаља која има приступ вакцинама.

"Такође и како би обезбедили да оне прођу све стандардне процедуре на најбржи и најефикаснији могући начин. Равноправно преговарамо са свим произвођачима како би грађани Србије имали вакцину коју желе или ону у коју имају највише поверења", навела је Брнабић и додала да држава мора да гарантује да су те вакцине безбедне што се не доводи у питање".

 

Ако стучњаци тако кажу затварамо школе и вртиће

Брнабић је рекла да ће ученици старијих разреда основних школа, као и средњих школа прећи на онлајн наставу и да ће вртићи бити затворени ако тако буду саветовали стручњаци из Кризног штаба.

Брнабић је рекла да ће саслушати мишљење и препоруке стручног дела Кризног штаба на сутрашњој седници у вези са начином одвијања наставе у школама за старије разреде и раду вртића.

"Једна од њихових препорука је била да размислимо о онлајн настави за старије разреде, дакле у основним школама од петог до осмог разреда и средњим школама", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да aко се то сутра буде потврдило моћи ће да се у најкраћем року пређе на онлајн наставу јер је за то све технички спремно.

"И даље мислим да, што се тиче најмлађих ученика, да је њима најбезбедније у школама, али ако ме другачије саветују стручњаци, немамо никакав проблем да њихов савет и усвојимо", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да то исто важи и за вртиће и додаје да, ако савет стручног дела Кризног штаба буде да се распусте вртићи, то ће бити и учињено.

Брнабић је подсетила да је у вези са тим било проблема и у марту, априлу и мају, јер је велики број људи тражио затварање школа и вртића, а онда је већина њих критиковала њихово затварање и постављала питање о томе ко ће сад да чува децу.

"Заиста, на притисак јавности ја не могу тако да доносим одлуке. Морају заиста стручни људи да ми кажу да је то прави начин, да је то безбедније него да децу чувају баке и деке код куће. То је оно што је моја дилема, али ако ми стручне службе саветују, немамо никакав проблем да то урадимо", рекла је Брнабић.

 

Наћи ћемо ми кревете, али ко ће да лечи?

"У Београду има места да се збрину сви они којима је потребно болничко лечење, али је важно да се зна да нема довољно здравствених радника", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је здравствени систем пренапрегнут, али да се "и даље држи".

Брнабић је подсетила да ће се ускоро отворити ковид болница у Батајници и апеловала на поштовање свих прописаних мера.

"Те мере су обавеза и препорука, али је важно да свако од нас буде одговаран и да сведе контакт на минимум, док не дође вакцина за коју се надам да ћемо је имати у децембру", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је у овом тренутку бесмислено да говори да ли има још кревета или не у болницама није ствар у томе.

"Наћи ћемо ми кревете, није то проблем, али ко ће да лечи?", упитала је Брнабић.

 

Вишенаменска лабораторијска ламела вредна 8,1 милион еврa

У Нишу је данас отворена вишенаменска лабораторијска ламела Електронског факултета, у коју је уложено више од осам милиона евра. Брнабић је поручила да Србија у тешком и изазовном времену наставља да "гради будућност" и реализује важне пројекте.

Брнабић је рекла да је Влада Републике Србије у вишенаменску лабораторијску ламелу, у оквиру нишког Научно-технолошлог парка, уложила 8,1 милион евра, од чега 7,7 милиона у изградњу објекта на близу 7.000 квадратних метара.

"У последње две године у образовну и научно-истраживачку инфраструктуру у Нишу уложено је 21,1 милион евра, то се односи на НТП и ову ламелу. Верујем да ће се то вишеструко вратити Нишу и Србији кроз додатну вредност која се овде већ ствара", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је отварање лабораторијске ламеле показује да је Влада Републике Србије у години када се цео свет суочава са пандемијом ковида-19 наставила да реализује започете пројекте у сарадњи са ЕУ и Европском инвестиционом банком.

Брнабић је рекла да нема боље уложеног новца него у знање, младе, талентоване људе, образовање, истраживање и развој уз подсећање да су током ове године отворена три нова НТ парка у Србији - у Чачку, Новом Саду и Нишу.

Такође, изграђена је нова зграда за Факултет техничких наука у Новом Саду, додатна зграда Електронског факултета у Нишу, као и да се гради нова зграда ФОН-а у Београду.

"Тиме смо направили нови кичмени стуб развоја нове економије, нове привреде Србије, али и потпуно новог друштва", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила да је основни циљ владе подизање продуктивности и конкурентности наше привреде и додала да се то постиже улагањем у нове технологије, стартап компаније, младе таленте, њихову креативност, иновативност...

 

 

Извор: Танјуг