Вести

Брнабић: Ту смо за разговоре, ако Подгорица буде спремна

Званичници Црне Горе нису до сада били превише отворени за разговоре, изјавила је Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и поручила да је наша страна ту за разговоре, ако и друга страна буде на то спремна.

Брнабић сматра да би, ипак, званична Подгорица пре свега требало да разговара са Србима у Црној Гори.

"Нама је важно да сачувамо права и слободе српског народа у Црној Гори и све што је потребно да урадимо, ми смо спремни да урадимо. Не чини ми се у овом тренутку да су званичници Црне Горе били превише отворени за такве разговоре. Ако јесу, ми смо ту да разговарамо", поручила је Брнабић.

Брнабић је одговарала на питања новинара да прокоментарише то што се у Црној Гори наставља саслушавање свештаника, да ли Србија може да реагује дипломатски и да ли је она размишљала да тражи разговор са неким од црногорских званичника или са црногорским премијером.

Брнабић је истакла да Србија може да реагује постујући суверенитет Црне Горе, и да је наша уставна обавеза и људска дужност, као и жеља, да пружамо подршку српском народу у тој земљи.

"То није у супротности са било каквим међународним правилима и то је нешто што се подразумева и што би свака озбиљна земља радила. То је тема и у разговорима са неким међународним званичницима", навела је премијерка.

Брнабић је поручила да, док не дође до разговора, наша порука и апел јесте да је свима нама у интересу регионална сарадња и стабилност и регионално повезивање, пошто нам и након ове кризе свима следи да се заједно економски подигнемо.

Брнабић је рекла да Србији међународне финансијске институције предвиђају најмањи пад у привредном расту, односно највећи раст следеће године.

"Али, сви остали као и ми не можемо напредовати без регионалне стабилности, дакле без провокација уколико је могуће да имамо један нормалан и конструктиван дијалог, али пре свега чини ми се са Србима у ЦГ, пре него са Београдом, мислим да би то било у најбољем интересу свих", навела је Брнабић.

 

Још заражених у Врању, сутра састанак Kризног штаба

Брнабић је изјавила да се додатно повећао број заражених Kовидом 19 у Врању, али да је ситуација и даље под контролом.

Брнабић је рекла да је реч о локалном жаришту, а да је у овом тренутку ситуација на нивоу целе Србије под контролом и да верује да ће и ситуација у Врању бити решена.

“За сутра сам заказала састанак Kризног штаба, да разговарамо да ли је потребно било шта предузети. Сада не планирамо никакве нове мере, али апелујем још једном на све - криза није готова. Изашли смо из најгорих времена и можемо да живимо колико-толико нормално, али и даље морамо да носимо маске, да пазимо на дистанцу”, рекла је Брнабић, упитана да ли би и које мере могле да буду уведене после скока броја заражених.

Брнабић је рекла да се ситуација прати детаљно и континуирано, да је зато одлучено да се наставе проширена тестирања, између 5.000 и 6.000 људи дневно, управо како би се знало уколико се појави било какво локално жариште и како би одмах могло да се реагује, да се идентификују сви асимптоматски случајеви, а Kовид 19 искорени у целој Србији.

“Имали смо једну кризну ситуацију у Нишу, локално жариште у Лесковцу, сада имамо у Врању. Видећете информације, али и данас се повећава додатно број заражених у Врању, али је то и даље под контролом”, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да увек говори о бројевима на нивоу целе Србије, јер се онда види да ли је ситуација под контролом, те да делује да у овом тренутку она јесте под контролом и да ћемо успети да се изборимо.

Брнабић је још једном апеловала на све да не забораве да још нисмо прогласили свеукупну победу, већ да је епидемија још ту, и да можемо да живимо и радимо уз све мере превенције.

“Пратићемо резултате, проширен је обим тестирања. Здравље је апсолутно на првом месту”, рекла је Брнабић.

 

Kризни штаб сутра о отварању административних прелаза

Брнабић је изјавила  да ће Kризни штаб сутра размотрити питање евентуалног отварања административних прелаза између централне Србије и Kосова и Метохије. ''Инсистираћу да се то реши што је пре могуће, то нам је у највећем интересу. Видећемо да сутра то решимо'', рекла је Брнабић.

На питање о односима Београда и Приштине током кризе изазване корона вирусом, Брнабић је рекла да се Србија током читаве кризе трудила да има добру регионалну сарадњу и подржи све регионалне партнере, без обзира на разлике и конфронтације, истичући да је у претходна два месеца најважније било сачувати животе и здравље људи.

Србија је, рекла је, у тешким околностима помагала свима у региону кроз континуирани извоз кисеоника, донацију тестова, извоз брашна и осталих прехрамбених производа.

Брнабић је рекла да је током кризе постојала одређена комуникација са Приштином, те да се влада трудила да ти односи буду бољи него иначе, у интересу живота и здравља људи.

''Не бих говорила како је Приштина на то реаговала, то није важно, већ како смо ми реаговали и какво смо лице показали. Kада смо донирали 1.000 тестова Приштини, нисмо желели да убирамо политичке поене. То је била још једном пружена рука региону'', рекла је Брнабић.

 

Инвеститори нису отказали, могућ још један ребаланс

Брнабић је изјавила  да ниједан инвеститор није отказао долазак и да очекује нова запошљавања, а најавила је и могућност још једног ребаланса буџета за ову годину.

Брнабић је, после обиласка Научно-технолошког парка у Београду, рекла да је задовољна како се пуни републичка каса, али да то свакако нису приходи који су уобичајени, међутим, јесу бољи од пројектованих када је почела криза са Ковидом 19.

Брнабић је навела да је Србија у марту имала раст између 5 и 5,2 одсто што је давало наду да се ова година може привести крају са минималним економским падом од минус 1,8 или са благим растом.

У априлу ће, додала је, бити значајан пад и то се већ види по индикаторима као што су потрошња електричне енергије и приходна страна буџета, док се у мају, по премијеркиним речима, привреда покренула, неко спорије, неко брже.

“Мени је жао зато шмо смо наш буџет који је био изразито инвестициони ове године морали мало да лимитирамо, али наставили смо све основне инфраструктурне пројекте и пројекте у домену истраживања и развоја. Оно што су приоритети владе, ту смо средства оставили”, рекла је Брнабић.

Брнабић је најавила могућност ребаланса буџета, у зависности од приходне стране, али пошто за сада иде добро, са тим ће се, рекла је, сачекати.

Брнабић је рекла да су и домаћи привредници и страни инвеститори једногласно поздравили мере Владе Србије за опоравак привреде у износу од 11 одсто БДП-а или више од пет милијарди евра.

“До сада ниједан једини није отказао, нисмо имали ни померања датума (доласка), настављају погони који треба да се отворе, очекујем да ће бити додатних запошљавања. На томе се базира умерени оптимизам за 2020.годину”, рекла је Брнабић.

 

Што је могуће више либерализовати улазак у Србију

Брнабић је изјавила да се ће се настојати да се улазак у Србију либерализује што је више могуће, истичући да је, осим заштите здравља људи, циљ да се што пре оствари пун економски опоравак и раст наше земље.

“Трудићемо се да у најразумнијој мери либерализујемо улазак у Србију што је више могуће, како будемо видели да су статистички подаци у вези са корона вирусом у Србији и Европи под контролом. То је важно за нашу привреду, као и за наш туризам”, рекла је Брнабић.

Подсетила је да страни држављани који улазе у Србију треба да имају негативан ПЦР тест и одобрење владине комисије и додала да страни држављани, уколико су посебно важни за српску привреду, могу да уђу и без негативног ПЦР теста.

“Ту комуницирамо са Привредном комором Србије и свим страним амбасадама и привредним коморама. У том случају, страни држављани добијају посебну дозволу за ограничено кретање, од хотела до радног места...", рекла је Брнабић.

Kада је реч о нашим држављанима, навела је да они могу да уђу и изађу из Србије када год желе.

“Не постоје никакви лимити. Они не морају да буду у самоизолацији, односно могу нормално да уђу и да се крећу, ако имају негативан ПЦР тест на уласку у земљу”, рекла је Брнабић.

Навела је да је то додатно релаксирано тако да се наши држављани, који при уласку у земљу немају негативан ПЦР тест, тестирају овде.

“Буду у самоизолацији само док се не тестирају и чим се тестирају, ако су негативни, могу нормално да се крећу”, рекла је Брнабић.

 

Најкасније за две седмице Научно-технолошки парк

Брнабић је најавила отварање Научно-технолошког парка у Нишу у наредних неколико дана, најкасније за две недеље, наводећи да ће држава наставити да улаже у тај сектор.

Брнабић, која је обишла три лабораторије и 12 пројеката у Научно-технолошком парку у Београду, је истакла да је Србија у време кризе показала да може све сама да произведе и да буде конкурентна.

"У Галеници сам на промоцији хлорокина који се производи у Србији рекла да се у кризи видео сав потенцијал, креативност, знање, иновације и таленат и мислим да нас је то све учинило поносним. У међувремену смо произвели и први српски респиратор. Током кризе с којом смо се суочили показали смо колико можемо да будемо конкурентни", истакла је премијерка.

Брнабић је додала да је Србија имала једну од најмањих стопа смртности од Ковида 19, а паралелно с тим је успела да произведе све што је потребно да се избори са епидемијом, указујући да је важно да се улаже у праве ствари, визију, креативност и иноваторе.

"У сарадњи са Европском инвестиционом банком ми смо прошле године уложили 420.000 евра у опрему која је искоришћена на начин на који нисмо ни мислили да ће бити искоришћена, да помогне нашем здравственом систему, пре свега нашим здравственим радницима. Опрема је у Научно-технолошки парк стигла у децембру прошле године", рекла је Брнабић.

Према премијеркиним речима, захваљујући томе, одштампано је 15.000 визира, а направљене су и заштитне маске и посебна одела.

Брнабић је рекла да овај сектор има и важну улогу и у економском опоравку земље, истичући да је један од ретких у коме се повећавао број запослених и у време кризе.

 

 

 

Извор: Танјуг