Вести

Брнабић: Учињен велики корак у даљим европским интеграцијама Србије

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је у Бриселу да је успехом референдума о уставним променама у области правосуђа учињен велики корак у даљим европским интеграцијама Србије и поручила да ће Србија наставити са реформама у четири најважније области - владавини права, области јавне управе, економији и у зеленој агенди.

"Након Међувладине конференције од 14. децембра прошле године, када смо отворили кластер 4, који се односи на зелену агенду и одрживи развој, данас долазимо у Брисел са изузетно добрим вестима, које се тичу нашег даљег европског пута", рекла је Брнабић на заједничкој прес конференцији са Жозепом Борељом и Оливером Вархеијем после Савета за стабилизацију и придруживање између Европске уније и Србије.

Брнабић је истакла да се већина грађана на референдуму о уставним променама у области правосуђа, 16. јануара, изјаснила позитивно, односно рекла да су грађани гласали да имамо већу владавину права, независно судство и самостално тужилаштво.

"То је огроман успех за Србију, велика ствар коју смо успели да урадимо и поносна сам на тај успех. То је једна од великих ствари на нашем Европском путу, јер је то основна реформа када се говори о реформама у области владавине права", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да ће се без паузе наставити рад на реформама у области владавине праве, са свим партнерима, како би се без одлагања формирала Радна група, без чекања на изборе 3. априла, како би се већ започео рад на сету закона у области правосуђа, будући да је кратак период усклађивања са Уставом, од како парламент потврди измене највишег правног акта.

"Настављамо у истом духу и са истим ентузијазмом, показали смо да можемо много и треба без паузе да радимо на томе", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да ће се наставити и реформе у области јавне управе, које ће ојачати тржишну економију, економију генерално, као и реформе које се тичу зелене агенде, унапређење заштите животне средине и транзиције ка зеленој, одрживој и циркуларној економији.

"Те четири области остају наши кључни приоритети у европским интеграцијама", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Србија остварила одличне економске успехе, упркос ковиду 19, те да је важно да наша земља буде спремна за чланство у Европску унију.

Брнабић је навела да је раст Бруто домаћег производа Србије у 2021. био 7,5 одсто, један од најбољих у целој Европи, да ће просечна плата у децембру прошле године бити већа од 600 евра, уз податак да су стране директне инвестиције у 2021. износиле 3,9 милијарди евра, што показује да је Србија стабилна дестинација за инвестиције, додајући да је преко 60 одсто тих инвестиција из држава чланица Европске уније.

"Чини ми се да никада раније нисмо на овако позитиван начин, овом брзином ишли ка Европској унији", поручила је Брнабић.

Брнабић је поручила и да је важна регионална сарадња, јер све што је постигнуто од 2014. до сада, може да се поремети ако нема мира и стабилности у региону.

"Регионална сарадња, боље повезивање и разумевање у региону су кључни за даљи процес европских интеграција. Велики део разговора био је о регионалном повезивању, сарадњи и односима у региону, те шта је оно што Србија ради и може да уради да регион буде још стабилнији и безбеднији и да још брже напредује ка Европској унији", рекла је Брнабић.

 

Србија је безбедна земља

"Србија је апсолутно безбедна земља, и безбеднији смо тиме што имамо међународну сарадњу и што тако ефикасно размењујемо информације са другим државама", истакла је Брнабић.

Брнабић је одговарајући на питање колико је Србија спремна да испуни безбедносне стандарде, пошто 18 година након убиства премијера (Зорана Ђинђића) постоје претње за живот председника Александра Вучића и колико је Србија безбедна земља, рекла да се ради о злонамерном питању.

Брнабић је рекла да се питањем инсинуира да Србија није безбедна земља само зато што је добила информације о планираном атентату из Еуропол-а.

"То управо показује супротно, а то је да Србија јесте безбедна земља, јер су наше обавештајне службе добро повезане и сарађују са службама широм света. Да то нисмо не би били безбедна земља", подвукла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је Србија безбедна земља управо због тога што има тако ефикасну размену информација.

Брнабић је рекла да ово питање није било тема разговора, јер се не тиче политике, већ безбедности и борбе против организованог криминала.

Брнабић је додала да је било речи о борби против организованог криминала, при чему је констатовано да Србија испуњава све стандарде у томе.

"Србија је просперитетна земља и председник Александар Вучић добија претње управо зато што се бори да постанемо земља у којој постоје јаке институције и владавина права. Његов живот је угрожен што се бори за владавину права, борбу против мафије, организованог криминала", рекла је Брнабић.

С тим у вези, Брнабић је указала да је спроведен референдум, који је "изгурала" Српска напредна странка.

"Ми нисмо добили подршку ни организација цивилног друштва, које свакодневно причају да се боре за независно судство, а када је дошао историјски дан да кажемо 'да' за независно судство и владавину права рекле су гласајте 'не'", рекла је Брнабић.

 

Циљ отварање кластера 3 и припрема још једног до краја године

Брнабић је изјавила да ће Србија наставити да ради на отварању кластера 3, на наредној међувладиној конференцији у јуну, као и на припреми још једног кластера за отварање до краја године.

На питање шта су планови Србије за 2022. годину, када је реч о европским интеграцијама, Брнабић је рекла:

"Свакако да ћемо радити са државама чланицама и Европском комисијом да отворимо кластер 3 на следећој међувладиној конференцији, надам се у јуну, током француског председавања, као и да припремимо још један а отварање до краја 2022".

Брнабић је истакла да би то био велики помак.

"Амбициознији смо од тога, али да видимо, прво ће бити избори, па да видимо ко има одговорност да се бори за Србију у Европској унији", рекла је Брнабић.

Брнабић је поновила да је ово моментум за Србију који није виђен раније, отварањем четири преговарачка поглавља, али и "револуционарним кораком" у области владавине права, изгласавањем измена Устава у области правосуђа.

"Тај моментум не смемо да изгубимо, зато нећемо да се заустављамо ни да правимо паузу, без обзира на изборе. Наша је одговорност да наставимо да радимо на овоме", рекла је Брнабић и додала да све то показује да је Србија посвећена реформама, пре свега у области владавине права.

Брнабић је рекла да је на данашњем састанку било речи о Зеленој агенди, али не и о ископавању литијума.

"Што се Србије тиче то ће бити питање део шире националне дебате. Слушаћемо наш народ шта мисли о томе. Позваћемо све стручњаке да учествују у дебати, како би видели шта желимо да користимо или не користимо када је реч о ресурсима које нам је природа дала", објаснила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг