Вести

Брнабић: Укинут је просторни план за Јадар

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да је Влада Србије на седници укинула уредбу и просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит, од 13. фебруара 2020. године.

"Просторни план је укинут и он више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти који су везани за Рио Тинто, све дозволе, решења, одлуке и све остало", рекла је Брнабић.

Уговоре са Рио Тинтом никада нисмо имали, као што смо више пута рекли,  додала је Брнабић.

Укинута је и одлука о образовању радне групе за имплементацију пројекта Јадар из 2021. године.

"Тиме смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на Рио Тинто у Србији. Овим је, што се тиче пројекта Јадар, и Рио Тинта, све завршено. Готово је", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да су последњих месеци одржани протести у вези са пројектом Јадар и компанијом Рио Тинто, односно њеном ћерком фирмом у нашој земљи, која је у Србији од 2004. године када је, добила прво решење којим се дозвољавају истражне радње и кренула у истраживање.

Брнабић је додала да је 2006. године измењен Закон о рударству којим је уведено начело континуитета, које подразумева да онај ко истражује има ексклузивно право да експлоатише, а да је компанија 2012. године добила решење о извођењу бушотина великог пречника.

"И тако даље ево до данас, до 2022. године. Имамо захтеве еколошких организација, који су предати влади 12. јануара 2022. године", рекла је Брнабић и поновила све захтеве, које је Влада на седници усвојила.

 

На зеленој агенди покушавају да граде политику будућност

Брнабић је позвала све заинтересоване еколошке организације да се обрате Влади Србије и преузму документе у вези Рио Тинта и рекла да представници ранијих власти, који су све те споразуме склапали, сада покушавају на зеленој агенди да граде политичку будућност.

Нагласила је да тренутне власти никада нису имале никакве уговоре са Рио Тинтом.

Брнабић је, после седнице Владе, показала сву документацију везану за Рио Тинто и пословање у Србији преко ћерка фирме "Rio Sava Exploration".

"Ту је све од 2002. године, када је потписан споразум са СРЈ, који је ратификован у Скупштини СЦГ 5. маја 2004. године, преко првог решења Министарства рударства и енергетике од  8. јуна 2004. године, којим се одобрава геолошко истраживање, преко решења из 2012. године за извођење радова које је издато од стране Министарства за заштиту животне средине под Оливером Дулићем за бушотине. Ту је и закон из 2006. године који уводи начело континуитета како би Рио Тинту обезбедио да имају и ексклузивно право на експлоатацију", објаснила је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је 2006. године на власти била ДС са својим коалиционим партнерима, а председник Србије тада је био Борис Тадић.

Брнабић је рекла да сви људи који данас говоре против Рио Тинта и они који протестују, блокирају раскрснице, међународне путне правце, граничне прелазе, малтретирају грађане, били су у тој странци, а то су пре свега Драган Ђилас, Мариника Тепић, Небојша Зеленовић.

"Није ми јасно, уколико су ови протести еколошки, а не политички зашто нисте питали Зеленовића због чега је са својом странком довео Рио Тинто, што му је дато решење о истраживању, што су мењали закон да би им дали екслузивна права на експлоатацију.

Зашто не објасне него се склањају иза зелене агенде да би на тим леђима градили политичку будућност, на шта немају шансе ", рекла је Брнабић.

Рекла је да сву документацију заинтересовани могу преузети, јер ће она бити у Влади дуже пошто мора да заврши неке састанке.

 

Саво позвао на протесте а испуњени захтеви - политиканство

Брнабић је изјавила да је Саво Манојловић из Крени-промени позвао на протест вечерас испред Председништва Србије, иако су сви његови захтеви испуњени, чиме је показао своје политиканство.

Брнабић је рекла на конференцији за медије да су оба његова захтева била испуњена, повлачење Закона о експропријацији и измена Закона о референдуму и народној иницијативи, због чега је раније и рекао да не може да погази реч и настави са блокадама.

Брнабић је рекла да је мислила да је Манојловић рационалан и кредибилан саговорник, али да се ових дана разочарала пошто је он, ипак, позвао на протесте и поред тога што је рекао да су испуњени сви захтеви.

Брнабић је објаснила је да је Манојловић покренуо народну иницијативу за измене и допуне Закона о рударству и геолошким истраживањима и тај предлог иницијативе поднео Скупштини 14. јануара.

Брнабић је навела да је по Закону о референдуму у народној иницијативи и усвојеним допунама које је Манојловић сам тражио и дао рок Скупштини да му се одговори 15 дана.

"Он је сам прихватио да је то разуман рок, а не 48 сати", рекла је Брнабић и додала да је упркос томе Манојловић 18. јануара рекао да постоје административне опструкције предлогу те народне иницијативе и да га председник Републике није верификовао.

Брнабић је нагласила да је Манојловић показао да је лажов, али и да је неписмен, пошто по том закону до кога му је толико стало и због којег је и покренуо  протесте нигде се не појављује функција председника Републике.

Како је Брнабић  рекла, председник Републике не може да верификује било какав предлог народне иницијативе већ се тај предлог шаље одбору у парламенту да то уради.

"Тако је показао колико му није стало и колико не зна, и онда без обзира на дату реч позвао на протесте испред Председништва. Такође, предлог иницијативе нема чак ни неопходно образложење", навела је Брнабић.

Брнабић  је рекла да је парламент 19. јануара послао допис којим тражи да се употпуни та народна иницијатива како би предлог био у складу са законом, и понудио помоћ свих служби парламента и владе како би се цео процес убрзао.

"Тако да не да нема административне опструкције већ одговарамо у року од четири дана и нудимо помоћ. Тако да је и овај позив на окупљања испред Председништва бесмислен и доказ колико је све ово политиканство и нема везе са законима и правдом, као и обећањима и датом речју да су испуњени сви закони и да нема потребе за протестима.

 

Странци финансирали протесте, велико лицемерје

Брнабић  је изјавила да су се стране организације и фондације у последњих годину и по дана сјатиле у Србију да финансирају еколошке организације, учествују у њиховом оснивању, раду и да финансирају протесте.

Брнабић је рекла да нема речи о томе колико је лицемерје странаца и страних организација, наводећи да су највећи финансијери САД, Рокфелер фондација и УСАИД, Фонд за отворено друштво, Национална задужбина за демократију и многи други, из Велике Британије Вестминстерска фондација за демократију, Британски савет, као и из Немачке.

"Не би био проблем да су заинтересовани за животну средину и да нема тог лицемерја да ти који финансирају протесте, нападају компаније из тих земаља, а ми треба да их бранимо и политички слабимо. Јел то игра коју играмо?", упитала је Брнабић.

Брнабић је оценила да то показује да овде неки желе "и јаре и паре", што значи, како је рекла, да финансирају протесте како би ослабили и сломили кичму Александру Вучићу, а истовремено знају да је Вучић посвећен и озбиљан и да ће те пројекте изгурати ако мисли да су у интересу Србије.

"Па ћете добити и једно и друго и да се ослаби Александар Вучић и да ваша компанија остане. Е па не може више! Мени је доста тог лицемерја", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да су се у претходна два месеца дешавале невероватне ствари .

"Платите некога да говори о заштити животне средине, а када Вучић и Српска напредна странка желе да нешто ураде онда сте против", указала је Брнабић.

 

Чули смо грађане, разумели забринутост, али доста лицемерја

Брнабић је образложила  зашто је Влада одлучила да стави тачку на пројекат "Јадар" Рио Тинта, наводећи да су чули грађане и у потпуности разумели њихову забринутост, али и навела да је све постало бесмислено, јер се сваки дан, чују само покушаји обмане оних који су Рио Тинту давали дозволе, а сада желе све да "свале" на актуелну власт.

Брнабић је рекла да разуме да су грађани Јадра и Рађевине истински забринути због потенцијалог утицаја на животну средину тог краја, те да јој је жао што раније није чула њихов глас и забринутост.

Брнабић је додала да је од како је премијерка, била у Лозници неколико пута, последњи пут 26. фебруара 2020. године, управо да би говорила о Рио Тинту, али ни тада ниједно питање о заштити животне средине и могућим ефектима није добила.

"Сада смо чули грађане и усвојили оно што су тражили. Разумели смо њихову бојазан", рекла је Брнабић.

Као други разлог, навела је да Рио Тинто апсолутно није пружио довољно информација људима у Јадру, Рађевини, у свим локалним местима, као ни Влади Србије.

"Имали смо неколико састанака са њима, и за све оне који воле да изврћу речи - ниједан састанак није био након посете председника Вучића Горњим Недељицама, већ су сви били пре тога. Тада је Вучић обећао да нећемо имати комуникацију са Рио Тинтом, и тако је било, јер ми иза наших речи стојимо", рекла је Брнабић.

У тим разговорима, молила је компанију да побољша комуникацију са локалном заједницом, да дају одговор на питање о животној средини и могућем утицају, али се, наводи, ништа није десило.

Брнабић је, такође, поручила да неће дозволити да успе покушај политичке обмане у којој, они који су доводили Рио Тинто, давали им дозволе, мењали законе како би имали и експлоатациона права, желе данас све да "свале" на садашњу власт.

"Ђилас се, веровали или не, додатно обогатио од Рио Тинта, његов кум је продао земљу за 717.000 евра. Ми нисмо, већ смо радили у интересу грађана. Зеленовић је 18 година живео и радио поред Рио Тинта, нисмо чули да је рекао једну реч, осим у последњих шест месеци. Ми ни лук јели ни лук мирисали, ништа.  И хоћете све да свалите на Вучића и Српску напредну странку? Неће моћи", рекла је Брнабић.

Како је рекла, све је постало бесмислено, јер се сваки дан чују, само неистине.

"Све се свело на лажи, да смо покрали референдум,  испоставило се да су они хтели да покраду и да слажу, и да онда, гле парадокса, оптуже нас. Људи заиста неће моћи, прешло је све границе", рекла је Брнабић и додала да је слобода и демократија када се пише да Данило Вучић повезан са шкаљарским или кавачким кланом, али када неке медије питате да ли су платили порез, онда је то диктатура, тријанија, катастрофа.

"Све је лаж и доста је лицемерја и зато стављамо тачку на Рио Тинто, јер је и мени доста да све иде преко леђа Вучића, да мислите да све може да прође", рекла је Брнабић.

 

Поносим се што сам јунак њиховог "злог доба"

Брнабић је рекла да се поноси сваког секунда који је провела у Влади Србије од августа 2016. године, и што ради раме уз раме са Александром Вучићем, као и свим што су урадили заједно - путеве, пруге, инвестиције, електронску управу.

"Ако ми судите уздигнуте главе ћу рећи била сам уз Александра Вучића и поносим се тиме, и што смо радили много за читав наш народ", рекла је Брнабић, одговарајући на питање о емисији серијала "Јунаци злог доба", у којој се повлачи паралела између ње и благајника нацистичког логора, као и како се осећа због тога и изјаве Борка Стефановића.

Указала је да је и на овој конференцији један значајни број новинара који је узвикнуо "јао" када је чуо ово питање, јер је то за њих ваљда, каже, безначајна релативизација нацистичког злочина, стављање знака једнакости са нацистима, који су правили концентрационе логоре и убијали људе и владе која ради за свој народ.

То је релативизација злочина.

"Што се тиче изјаве Борка Стефановића они поново крећу од себе, од свог моралног става и вредности да ће данас нешто радити, а сутра када буде неко питао речи "нисам ја крив"", истакла је Брнабић, додајући да се поноси сваком секундом коју је провела у Влади.

"Поносим се што смо повезали све школе на брз интеренет, што смо увели програмирање у основним школама, што смо отворили четири научно-технолошка парка, изградили болничке центре, школе, што смо први почели да радимо на животној средини. Поносим се на радна места, сва која смо отворили, све боље плате и пензије. На све се поносим, и никада се нећу стидети", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да ти људи мисле, ако ће икада успети да дођу на власт, да ће остварити све што су планирали, реваншизам, али да то неће бити могуће, јер судство, како каже, није у надлежности извршне власти.

"То је била владавина права када сте ви били на власти, па се надате да ће поново тако бити. Не верујем да ће народ икада више гласати за то и да ћете се вратити на власт. Ако ми судите, уздигнуте главе ћу рећи била сам уз Вучића и поносим се тиме. Нећу бити као ви који сте доводили Рио Тинто, а данас их не познајете. Само то показује какви сте", нагласила је Брнабић.

Указала је да је Борко Стефановић био тај који је трчао у америчку амбасаду да моли да помере проглашење независности Косова, да би Борис Тадић победио у другом кругу председничких избора.

"Није вас било брига да ли ће прогласити независност, већ само када. Парадокс је што сте ви који нисте хајали за Србе на Косову и Метохији прихватили да будете главни преговарач за те Србе. За кога сте преговорали? За Србију, Србе на КиМ, или оне амбасадоре које сте молили да помере тајминг проглашења? Такав човек мени нешто да каже?", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да јој је на част што се нашла у том серијалу, и да, ако је ово зло доба за неке који су изгубили милионе, милијарде, утицај, па не могу да се богате, за неке Шолаке, за народ је ово добро доба, доба у којем стичу добре услове, доба у којем расту плате, пензије.

" Зло доба је само за Шолака, Ђиласа, Тепићеву, Ђорђевића, Зеленовића", истакла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се поноси што је јунак "њиховог злог доба", те указала да на основу онога колико су уложили у филм и што су га емитовали може да се види нешто што до сада није било у Србији, а што говори само о њима.

 

Ми се Рио Тинта не плашимо, послушали смо народ

Брнабић је поручила да се Влада Србије не плаши Рио Тинта, и да је влада донела коначну одлуку - да стави тачку на пројекат Јадар.

"Ми се Рио Тинта не плашимо, ми смо овде због нашег народа и наше земље, нека раде (Рио Тинто) шта мисле да је најбоље да раде, ово је коначна одлука владе. Мислим да је та одлука исправна и да још једном говори о томе да слушамо наш народ и да је наш посао да зашитимо интерес народа. И када мислимо нешто другачије да грађани знају да ћемо их саслушати и ставити тачку ако они нису за нешто", истакла је Брнабић.

На питање новинара да ли ће можда Рио Тинто тужити Србију и тражити одштету и како види саопштење те компаније од пре неколико сати у којем је изразила забринутост и навела да остаје посвећена реализацији пројекта и да ли је влада контактирала Рио Тинто, Брнабић је рекла да би волела да је Рио Тинто показао забринутост раније и да су били отворенији за комуникацију и са представницима медија и са народом који тамо живи.

Истакла је да је Рио Тинто требало да разговара о томе са грађанима шта представља тај пројекат и које су користи, као и да одговарају на њихова питања.

"То нису радили и то могу да кажем чиста образа. Рекла сам им више пута да то морају да поправе, али то се није десило", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Рио Тинто послао председнику Вучићу у поподневним часовима један допис и додала да ова власт није довела Рио Тинто у Србију, као и да је ова власт покушала да уради оно што је најбоље за грађане.

На питање да ли очекује да Рио Тинто тужи државу, Брнабић је рекла да не би сада улазила у то и да је њој било најважније да се заврши са тим, као и да би волела да сада своје слободно време посвети неким другим стварима, као и на страначке активности.

 

Одлука о Рио Тинту није изнуђена, она је у интересу грађана

Одлуку о Рио Тинту не видим као изнуђену и политички мотивисану, јер су грађани рекли шта су имали, рекла је Брнабић.

"Имали смо и дуже протесте у Србији и желели смо да грађани чују да смо заштитили њихове интересе и да су влада и Александар Вучић за народ, а не за политичке хирове", истакла је Брнабић одговарајући на питање да ли је одлука о Рио тинту политичка и изнуђена.

Поводом позива Рио тинта да одлука буде заснована на чињеницама и дијалогу и питања да ли има простора за даље разговоре, Брнабић је рекла да је најбољи излаз дијалог и то дијалог заснован на чињеницама, али да таквог дијалога са Рио тинтом није било и да то није кривица Владе Србије.

"Ми смо се трудили да дамо информације и да будемо за дијалог", рекла је Брнабић и као пример навела да су одмах објавили и необавезујући меморандум о разумевању када је то тражено.

Каже и да су молили Рио тинто да дају више информација и чињеница и да буду присутнији у локалној заједници.

"Тај дијалог је изостао", истакла је Брнабић.

Што се тиче дијалога са политичарима који су, како је рекла, доводили Рио тинто, а онда блокирали улице након што су им продали земљу за 700 000 евра, Брнабић је рекла да у тај дијалог не верује.

"И Сава Манојловић показао је да је лажов и да не стоји иза своје речи и поново позвао на протесте. То говори колико је вредан тај дијалог", указала је Брнабић.

 

Учинили смо више него довољан гест добре воље

Испунили смо захтеве у вези Рио Тинта и мислим да је то више него довољан гест добре воље да пустимо људе да се нормално крећу и виде да у влади имају партнера за дијалог, а све остало би била чиста политика, поручила је Брнабић.

Брнабић је, на питање да ли, пошто је стављена тачка на Рио Тинто, очекује у наредном периоду поново протесте и блокаде путева и да ли ће у том случају одговорити држава, рекла да не жели да прејудицира.

"Верујемо да су сви људи озбиљни и одговорни и да су испоставили своје захтеве, као и да је влада Србије усвојила све те захтеве. И Саве Манојловића и иницијативе "Крени промени", који је своју реч прекршио, показао да је лажов, али и људи који су своје захтеве поставили као што је Александар Јовановић Чута", рекла је да Брнабић.

Брнабић је поновила да је држава испунила захтеве и да треба сада да се пусте људи да се нормално крећу, јер би све остало била чиста политика, што је, додаје, у реду, али се не треба скривати иза зелене агенде.

 

Ставили смо тачку и то је најважније

Ставили смо тачку на Рио Тинто у Србији и то је најважније у овом тренутку, истакла је Брнабић, додајући да су испуњени захтеви грађана, а да ће сваки покушај даље политизације моћи лако да се прозре.

На питање шта се дешава са експлоатацијом литијума, односно шта је са мораторијумом на његово ископавање, Брнабић је рекла да може да говори о захтевима који су влади достављени у писаној форми.

"Ово су били захтеви, сви су испуњени. Сава Манојловић је имао захтев, сви су испуњени. Шта хоћете да кажете, да ће, када испунимо захтеве, сваки дан неко да дође са неким другим захтевом?", узвратила је питањем Брнабић.

Истакла је да је стављена тачка на Рио Тинто и да је то сада најважније.

"То је био најважнији захтев, све смо испунили. Знам да ће људи то разумети и да ће прозрети било какав други покушај да се даље било како политизује ситуација, као што сада ради Сава Манојловић", рекла је Брнабић.

На питање да ли, када каже да постоје стране земље које финансирају протесте у намери да ослабе Вучића, истовремено очекујући да се пројекти њихових компанија заврше, то значи да је прича око Рио Тинта обустављена да Вучић не би био ослабљен пред изборе, Брнабић је рекла да је читав систем направљен тако да шта год да се деси, постоје они који мењају причу и захтеве, управо како би се ослабио Вучић.

Постоји "читава војска" невладиних организација, цивилног друштва, медија, који како им одговара мењају причу како би се ослабио Вучић. Без обзира да ли је у питању владавина права, животна средина, европске интеграције, слобода медија:

"Желимо земљу, у којој је независно судство и владавина права. Имамо небројено невладиних организација, све финансиране из иностранства, са циљем да се боре за владавину права и независно судство. Па, онда ми изгурамо уставне амандмане, за које Друштво судија и Удружење тужилаца каже да су невероватни и да не могу да верују да су дочекали да виде власт која је спремна да се одрекне судства... Онда преко ноћи, организације цивилног друштва, које су до јуче сваки дан нама спочитавале утицај на судство, кажу - гласајте против измена...", приметила је Брнабић.

И, онда се, каже, деси да Александар Вучић то мора да "изгура".

"Поцепали смо странку, јер ми треба да играмо и лево и десно и центар.. Све, јер остали раде све супротно ономе што ми радимо... И то финансирано из иностранства и свака та ствар по мало слаби Вучића", навела је Брнабић.

Изразила је уверење да то грађани виде, али да она у томе, као премијерка, више не жели да учествује.

"А, страни финансијери за све то време мисле да ће Вучић изгурати оно што треба, па ће добити "и јаре и паре" - све ће проћи, а њега ће полако слабити. Али ја у томе нећу да учествујем, јер ако успеју у томе, ако ослабе Вучића или га физички уклоне, Србија стаје. Зато мислим да не треба да водимо битку на свим фронтовима, већ да радимо важне ствари за грађане", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1