Вести

Брнабић: Унапређење система финансирања високог образовања

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са ректорима државних универзитета, деканима факултета универзитета у Београду и Нишу, као и Студентском конференцијом универзитета Србије (СКОНУС) и студентским парламентима факултета о повећању школарина, као и о унапређењу система финансирања високог образовања.

Брнабић је нагласила да је састанак првенствено организован да би се нашао начин за још бољу сарадњу.  

Такође, она је додала да држава улаже велика средства у образовање, али да треба да се повећа транспарентност, да се виде резултати улагања, како би Србија имала високо образовање које ће бити усклађено са потребама државе, привреде и студената.

Брнабић је истакла да треба успоставити одрживост система високог образовања, али уз јачање веза тржишта рада, истраживачке делатности и подстицања развоја, односно пружања подршке променама, иновацијама и дефицитарним областима.

Успостављањем Јединственог информационог система у просвети, како је нагласила, омогућено је да Влада има одговоре на питања на које до сада није имала – колико дуго студенти студирају, колико их напусти програме после прве године или у било ком тренутку током студирања, а колико их настави школовање, који је институционални трошак за сваки програм годишње и за сваки студијски програм, колико дипломаца се запосли и колико брзо, а ове информације могу бити полазни основ при изради новог закона и подзаконских аката.

На састанку је договорено да Министарство просвете са Кабинетом премијерке Брнабић оформи радну групу која ће радити на нацрту закона о финансирању високог образовања, а позив за учешће у радној групи подржали су и прихватили сви учесници састанка.

Састанку су присуствовали и потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали, министар просвете Бранко Ружић и министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић.

 

 

 

Извор: Танјуг