Вести

Брнабић: Уручене донације меда дечијим клиникама

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић присуствовала је у Ботаничкој башти уручењу донације Савеза пчеларских организација Србије од 500 килограма меда дечијим клиникама из Београда, Ниша и Новог Сада и организацији НУРДОР.

Брнабић је рекла да је дошла како би показала солидарност, али и да би се у име целе Владе захвалила пчеларима, али још више педијатријским установама и удружењима које се баве децом и помажу им.

"Хвала вам за све што сте урадили током тешке 2020. године и и даље тешке 2021. године, што сте се борили и често изборили сами, док смо се ми остали борили против вируса корона", рекла је Брнабић обраћајући се представницима педијатријским установа.

Брнабић је истакла да они раде тежак, одговоран, али и веома емотиван посао, за који су потребни посебни људи.

Брнабић је честитала и Савезу пчеларских организација Србије Дан пчела, а ускоро и 124 рођендан за шта је додала да то говори о традицији пчеларства у Србији.

 

Од сутра кампања за вакцинацију младих од 16 до 25 година

Брнабић је најавила да ће сутра бити одржан велики догађај којим ће се покренути таргетирана кампања за вакцинацију младих од 16 до 25 година.

Брнабић је то рекла одговарајући на питања новинара, а након уручења донације Удружења пчелара НУРДОР-у и педијатријским установама широм земље, додајући да ће то резултирати већим процентом вакцинисаних у тој популацији где је проценат вакцинисаних проблематичан.

"Сутра покрећемо кампању, ја ћу наставити да обилазим Србију и да молим и апелујем на људе да се вакцинишу, јер је то једини начин да победимо корона вирус и наставимо са нормалним животом", рекла је Брнабић.

Као добру ствар, Брнабић истиче то што је популација изнад 64 година старости скоро у потпуност заштићена вакцинама.

Ипак, како наглашава, и лекари говоре да у болницама завршавају све млађи људи, што је због тога што ту нажалост нема тако добар проценат вакцинације.

Када је реч генерално о процесу вакцинације у земљи, Брнабић је рекла да одзив генерално није лош и да сада износи приближно 44 одсто.

"Ту се значајно не мењају ствари, оне локалне самоуправе које су добре и даље су добре", рекла је Брнабић и додала да ће у неким београдским општинама ускоро бити 70 одсто вакцинисаних од укупне пунолетне популације.

Најлошији одазив је у Тутину који још није дошао на 10 одсто, рекла је Брнабић, и додаје да је лоше стање и у Новом Пазару, Лајковцу, Мионици, Рачи, Ражњу, Сјеници, Убу, Љигу.

"Првих 10 и последњих 10 се не мења", рекла је Брнабић и похвалила Прибој, Кладово, Кикинду, Мали Зворник, који су у првих 15 по проценту вакцинације.

Додаје да је Житорађе било јако лоше по проценту вакцинације, али да је уз помоћ и подршку Министарства здравља и у тој општини свакога дана све већи проценат вакцинисаних.

 

Срамотни коментар да се Земан извинио погрешној особи

Несхватљива је огорченост људи који коментаришу да се председник Чешке Републике Милош Земан извинио за НАТО бомбардовање Србији погрешној особи, односно председнику Александру Вучићу, изјавила је Брнабић.

Брнабић је одговарајући на питања новинара, рекла да је насловница листа "Данас", на којој стоји да је Вучић погрешна особа за Земаново извињење, несхватљива и срамотна.

"То показује такву претенциозност, односно огорченост људи који дају себи за право да коментаришу нечије извињење које је толико важно за Србију и историјски чин, али то говори највише о њима", рекла је Брнабић.

Наглашава да се она не би усудила да својим пријатељима, када се неко некоме извини, каже да нису требали тој особи да се извине.

"То је лична одлука једне особе, али они у својој претенциозности очигледно мисле да је у реду да коментаришу гест председника једне државе која је нама пријатељски наклоњена. Изненадила сам се да могу да иду тако далеко", рекла је Брнабић.

Брнабић наводи да је председник Вучић учинио историјске искораке у грађењу веза са многим државама, укључујући и Чешку Републику.

Наводи да Србија никада није имала тако блиске и јаке везе.

"Много себе, своје енергије и знања је председник Вучић уложио у то и на крају крајева то извињење које је дошло Србији и јесте, с једне стране, резултат његових напора да успостави такве односе са председником Земаном, да изгради такво поверење и да у свему томе успе да Србију позиционира да неко тако важан као што је председник Чешке упути извињење", навела је Брнабић.

Сматра да је чешки председник упутио извињење Србији преко праве особе и додаје да би то рекла када би била толико претенциозна да се меша у личне одлуке председника Чешке.

 

О Стефановићу, Лончару и Обрадовић на органима Српске напредне странке

Брнабић је изјавила да ће се о позицијама Небојше Стефановића, Златибора Лончара и Марије Обрадовић расправљати на органима Српске напредне странке, а да она као председница владе никада у јавности није коментарисала рад својих министара нити ће то почети од данас.

Брнабић је одговарајући на питања новинара да ли су одлуке са локалних одбора Српске напредне странке сигнал за њу да на влади треба да се бави позицијама министара Небојше Стефановића, Златибора Лончара и Марије Обрадовић, рекла да на то може да одговори само као члан Српске напредне странке.

''То су ствари о којима ће бити дискусије на страначким органима, Извршном одбору и Председништву Српске напредне странке. Као председница владе ту сам да водим владу, а све ствари које се тичу странке остављам за страначке органе'', рекла је Брнабић.

Додала је да је све што има да каже министрима говори на седницама владе или министрима у четири ока и да ће тако наставити јер се показало да то даје резултате.

 

 

Извор: Танјуг