Вести

Брнабић: Уставним променама до слободног правосуђа

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић позвала је грађане да у недељу, 16. јануара, изађу на референдум и заокруже "да" и поручила да се предложени уставни амандмани односе искључиво на област правосуђа.

Брнабић је нагласила да ова измена Устава нема никакве везе са питањима везаним за Косово и Метохију, Рио Тинто, као ни за питања о људским правима и вакцинацијом.

"Измена уставних амандмана имају искључиво везе са начином на који ће се убудуће бирати судије и тужиоци", рекла је Брнабић.

Објаснила је да ће убудуће, уколико се на референдуму изгласа ова промена Устава, судство бити независно, а тужилаштво самостално, као и да политика неће више имати утицај на избор судија.

Самим тим, рекла је Брнабић, ојачаће се владавина права у Србији и сви ће пред лицем правде бити једнаки.

Додала је да је ово комплексна тема која је изузетно значајна за све грађане.

"По предложеним изменама биће доживотне судије и неће имати пробног периода од три године. Судије ће имати већину када бирају судије. У високом савету судства од 11 чланова, шест чланова ће бирати само судије и одговорност ће бити искључиво на њима", навела је Брнабић.

Објаснила је да је ово референдум о владавини права и нагласила да нема никакве везе са политиком, ни са одређеном политичком опцијом.

Истакла је да Влада за ову одлуку има подршку најрелевантнијих удружења као што су Друштво судија Србије и Удружење тужилаца.

Према њиховим речима, како је рекла Брнабић, судство је дочекало власт која жели да се одрекне контроле над правосуђем.

Подсетила је на ситуацију у судству 2009. године када је 837 судија изгубило посао, само зато што су били политички неподобни и рекла да не сме да се догоди да политичке странке, као што је тада то урадила Демократска странка, имају утицај на правосуђе.

Оценила је да је ситуација из 2009. године недопустива и навела да су грађани Србије и држава, због те ситуације, морали да плате 44,4 милиона евра одштете отпуштеним судијама.

Позвала је све да изађу на референдум 16. јануара и заокруже "да".

 

Очекиван скок заражених, решење вакцинација

Брнабић је изјавила да је скок броја заражених у Србији очекиван и поручила да је једино решење да се грађани вакцинишу.

Поводом одржане седнице кризног штаба, Брнабић је подсетила да је одлучено да се смањи број дана у самоизолацији са 10 на седам, као и да ће се бустер доза вакцине примати након три месеца.

"Данас смо имали прву седницу Кризног штаба у овој години, видимо да бројке скачу, ништа ново што нисмо очекивали. За све оне који говоре да је то због тога што смо славили Нову годину, то није тачно", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да људи који су потпуно вакцинисани са све три дозе вакцине имају најблаже симптоме и објаснила да су код ових случајева симптоми нешто лакши од сезонског грипа.

Подсетила је и да је смањен рок за бустер дозу, те да је грађани могу примити након три месеца од друге дозе.

Најавила је да ће у уторак бити састанак на тему полазака у школе.

Објаснила је да се о поласцима у школе разматра не због короне, већ због сезонског грипа.

Брнабић је упозорила да се омикрон сој много брзо шири и да је сада важно да нема притиска на здравствени систем, те поручила да је то могуће само ако грађани приступе имунизацији.

Брнабић је рекла и да ће наредна седница Кризног штаба највероватније бити одржана следеће недеље.

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк