Вести

Брнабић: Важно је да напредујемо

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да се не стиди што је нов кабинет састављала заједно са председником Александром Вучићем, него да се тиме поноси и поручила да са Вучићем  раде као један тим.

Брнабић је рекла да нема проблем са сујетом, нити са тим да је зову "фикус" док год Србија напредује, док расту плате и пензије и смањује се незапосленост.

Нагласила је да је Србија земља победник у економији, упркос кризи изазваној пандемијом корона вируса.

"Како год да ме неки зову, важно је да напредујемо", поручила је Брнабић.

На питање како су се уклопили нови министри, Брнабић је рекла да је јако задовољна, да нема времена за губљење и да министри који имају велике изазове одмах крећу да раде.

"Добро су се снашли", навела је Брнабић и поручила да сви заједно раде на реализацији приоритета и сагледава се шта све мора да се уради у првих 100 дана рада нове Владе.

Каже и да је са министрима пре неколико дана прошла кроз све пројекте који треба да се наставе и оне који морају да се започну у 2021. години, а за које наводи да су важни за унапређење квалитета живота грађана.

"Имамо амбициозне циљеве у вези са растом БДП-а. Прилично је извесно да ћемо 2020. завршити као најуспеснија земља у Европи, јер ћемо имати најмањи пад", рекла је Брнабић.

Наводи да цела Влада ради као тим, да се на сваке три недеље састаје Савет за БДП, да се до детаља управља сваким пројектом, и да је у том смислу одлична сарадња са Министарством финансија за које каже да је изузетно ефикасно и брзо у прерасподели средства за пројекте.

Нагласила је да има и изванредну сарадњу са председником Александром Вучићем и да раде као један тим.

Каже да Вучић у односу на министре може да види ширу слику и укаже Влади на ствари које може да се раде брже и боље.

"То нам даје предност над већином земаља у региону и Европи", рекла је Брнабић и навела да је Вучић политичар светског ранга са ким бих се саветовала и кога би увек послушала.

Додала је да би је интересовало Вучићево мишљење чак и да није председник и да као земља можемо да се поносимо његовим знањем.

 

Догодине резултати у борби против мафије 

 Брнабић је  изјавила  данас да је имала појединачне састанке са председником Републике Александром Вучићем и министарком правде Мајом Поповић у вези са борбом против мафије и да ће се резултати те борбе видети до краја године.

"У суботу сам имала састанак са министарком правде, јуче са председником. На најозбиљнији начин се ради на томе", рекла је Брнабић.

Брнабић је, одговарајући на питање да ли ће се ускоро видети резутати, одговорила да ће то бити до краја године.

 

Јачаћемо односе са САД, без обзира на победника

Брнабић каже да прати детаљно председничке изборе у САД и поручује да ће Србија наставити да се труди да даље јача односе са САД који год кандидат буде победио.

Упитана шта би реизбор Доналда Трампа значио за Србију, Брнабић је рекла да ми већ сада имамо јаку добру комуникацију са Трамповим тимом, као што добру комуникацију са њим има и лично председник Србије Александар Вучић.

"Вучић  добро зна и Бајдена. Ми имамо свој правац, не можемо да утичемо на то шта се збива у САД, али можемо да утичемо на то какав је наш однос према САД", навела је Брнабић.

 

Нажалост,  данас ће бити више од 2.000 новозаражених

У Србији је тренутно на болничком лечењу више од 2.000 пацијената, каже Брнабић и наводи да се нажалост данас очекује исто толико новозаражених.

Брнабић је казала да је на болничком лечењу у једном тренутку највише било око 5.500 људи.

"Без сумње, епидемиолошка ситуација ће се погоршавати. То смо видели у целој Европи. Нама је сваки дан важан до тренутка док не завршимо две нове ковид болнице, у Београду и Крушевцу, и тада ће бити лакше и нашем здравственом систему, а биће лакше и грађанима које морамо да лечимо од других болести. То ће бити почетком децембра", рекла је Брнабић.

Брнабић је замолила грађане да носе маске и да прате све препоруке, јер се, каже, то сада не чини у довољној мери.

"Изузетно је важно да наставимо да балансирамо између економије и здравства, јер од економије добијамо приходе из којих плаћамо све трошкове за здравство, и опрему, и нове ковид болнице, и тестове. Такође, желимо да повећамо и плате здравственим радницима. То је све од економије. Када бисмо све затворили не бисмо могли да улажемо у здравство", објаснила је Брнабић.

На питање како је могуће да је проглашен полицијски час у тренутку када је било 300 заражених, а сада, када их је преко 2.000, нема полицијског часа, Брнабић је подсетила да је тада био први удар, када нико није знао много о вирусу и додала да константан карантин није одржив.

"Ником није у интересу да имамо драстичније мере", рекла је Брнабић и додала да више пута дневно разговара са председником како да се ситуација балансира, да ли треба уводити нове мере.

 

Србија спремна за наставак дијалога

Брнабић је изјавила данас да је Србија спремна за наставак дијалога са Приштином на највишем нивоу, наводећи да од Брисела зависи када ће се то догодити.

Брнабић је подсетила да су разговори на техничком нивоу настављени.

"Ми смо спремни и зато смо имали тематску седницу владе на којој су били председник Србије Александар Вучић и председник Скупштине Србије Ивица Дачић. То је изузетно добар формат с обзиром какве ћемо изазове имати у 2021. години и када је реч о борби против криминала, борби против корона вируса и у вези са Косовом", рекла је Брнабић.

Брнабић је поручила да више него икада "морамо да збијемо наше редове" и најавила да ће поново звати Вучића и Дачића на седницу владе да се о тим стварима разговара.

Брнабић је поручила да ће се такве тематске седнице Владе Србије одржавати једном у три месеца.

 

Ротације министара због новог приступа

Брнабић каже да ротације министара у Влади Србије не значи да су ти министри радили лоше у својим ресорима, већ је, каже, био потребан нови поглед и другачија енергија.

"Било је важно да се дође до новог приступа", рекла је Брнабић и подсетила да је само пет министара задржало своје ресоре.

Брнабић је додала да су и грађани на изборима рекли да су задовољни којим путем иде Србија, али и да желе неке промене.

На питање када је последњи пут рекла "не" Александру Вучићу, Брнабић је казала да су они један тим и указала да је велика снага Србије њихов добар однос.

"Видела сам у 2020. години, изузетно изазовној, колику су цену грађани плаћали зато што је било отворених сукоба између председника владе и председника Републике", рекла је Брнабић.

Брнабић је подвукла да Вучића изузетно поштује и да се труди да од њега учи сваки дан.

"Поносна сам што сам његовом тиму", истакла је Брнабић.

 

Више се наших људи враћа у Србију, додатни подстицај БДП-у

Због ситуације у свету више наших људи се враћа у Србију и то не само из европских земаља већ и из Аустралије, Новог Зеланда и других удаљених земаља, изјавила је Брнабић истичући да ће ти људи допринети још бржем расту српске привреде у наредним годинама.

Брнабић је рекла да им држава већ помаже, заједно са организацијама у дијаспори, да добију посао у Србији или да наставе да раде за велике стране компаније као што је Гугл, Фејсбук и слично и да је због тога већ разговарала са министарком за рад Даријом Кисић Тепавчевић како да се измене одређени закони како би се ти људи увели у легалне токове.

Напомиње да је велика незапосленост у свету због пандемије, али да се наши људи враћају у Србију и због безбедности пошто се тренутно дешавају терористички напади у свету.

"Тако да ће Србија имати додатне људске капацитете који ће помоћи раст у 2021. и 2022. години", нагласила је Брнабић.

Додаје да грађани могу да буду заодвољни нашим новим министрима и да је, на пример, са министарком Кисић Тепавчевић имала састанак у петак и да је Дарија била веома спремна односно прочитала све законе и тражила и неке додатне планове владе за њен ресор.

Премијерка је рекла да је тај ресор задужен за доношење веома важног Закона о социјалним картама и да је циљ да то буде урађено у првих сто дана рада владе.

"Ми смо један тим заједно са председником Александром Вучићем и зато смо данас земља победник у економији, дигитализацији и реформи јавне управе, а не само у спорту", нагласила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва