Вести

Брнабић: Велика захвалност Кини за сву помоћ

Тим кинеских лекара који је 21. марта у Србију допремио неопходну опрему и заштитни материјал за борбу против Ковида 19, после два и по месеца, одлази, а вечерас им је у Влади Србије опроштајни састанак приредила председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је захвалила председнику Кине Си Ђинпингу на брзој реакцији и помоћи, као и амбасади Кине у Београду.

"Након 82 дана боравка у Србији, кинески тим експерата се враћа у Кину. Желим у име Владе Србије и свих грађана да се захвалим, пре свега, кинеском председнику, а онда и амбасади Кине у Београду и целом тиму експерата, као и њиховим породицама, зато што су одиграли једну од кључних улога у нашој борби против Ковида-19", рекла је премијерка.

Брнабић је подсетила да је кинески председник Си Ђинпинг одмах реаговао на молбу председника Србије Александра Вучића, наводећи да је први авион слетео 21. марта, само 15 дана након што је у Србији идентификован први случај.

Стигли су, подсећа Брнабић, респиратори, заштитна опрема, али и најбољи експерти који су успели да се изборе са Ковидом-19 у Кини.

"Дошли су да пренесу знање и искуство и да уложе огромну енергију. Током 82 дана обишли су целу земљу. Имали су преко 150 састанака и активности са нашим здравственим радницима", нагласила је премијерка.

Брнабић је позвала кинеске лекаре да се врате у Србију са својим породицама као гости.

 

 

Извор: Танјуг