Вести

Брнабић: Верујем у способност своје земље да дугорочно напредује

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је у интервјуу за амерички магазин „Форбс“ да је изузетно то што се током пандемије повећао проценат ИТ сектора у српском бруто домаћем производу, који данас има готово исти удео као и пољопривреда.

Брнабић је подсетила на то да су, када је најавила дигитализацију као свој главни приоритет током инаугурационог говора, људи у Србији били скептични јер се то није уклапало у општу визију наше земље.

Брнабић је нагласила и своју посвећеност подршци развоју земље, што се манифестује кроз образовање осмишљено за будућност, додавши да ми заправо не знамо којим ће се пословима бавити будуће генерације и да једино знамо да их морамо научити како да размишљају.

Брнабић је навела да се то тиче развоја талената земље, али и приступа свету, додавши да заговара „циркуларни ток талената“.

Мада се многе земље боре против „одлива мозгова“, при чему образовани, просперитетни грађани напуштају своју земљу, премијерка је истакла да то види као шансу, јер одлазак од куће због нових могућности отвара врата стицању нових знања, повезивању и приступу тржиштима.

Према њеним речима, људи који одлазе из Србије нису толики проблем, већ су то они који се не враћају, а оно што као земља треба да урадимо јесте да то претворимо у кружну миграцију.

Брнабић је подсетила на то да је Влада, како би подржала повратак људи који су отишли из земље, формирала организацију под називом „Тачка повратка“, која пружа услуге Србима заинтересованим за повратак.

Брабић је, говорећи о визији будућности Србије, нагласила да је њена жеља да сви Срби верују у способност своје земље, не само да се промени, већ да дугорочно напредује.

 

 

Извор: Танјуг