Вести

Брнабић: Влада ће наставити да подржава "Air Serbia"

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је на свечаном испраћају новог авиона "Air Serbia" ербас А330 са ликом Николе Тесле на први лет за Њујорк, да ће Влада Србије наставити да подржава националну авио-компанију, која је подржала Србију и грађане у најтежим тренуцима током 2020. године и довозила наше грађане из иностранства, медицинску опрему и вакцине.

Очекује се да авион са аеродрома "Никола Тесла" у Београду полети за Њујорк око 13.10 часова.

Брнабић је поручила да се поноси националном авио-компанијом Србије и захвалила српском авио-превознику због свега што је урадила у једној од најтежих година за човечанство од Другог светског рата.

""Air Serbia" је током 2020. вратила евакуационим и репатријационим летовима 10.310 грађана Србије, који су били заглављени на аеродромима широм света, када су стали путнички летови и престале да лете авио-компаније. Ми смо тада могли да се ослонимо на нашу националну авио-компанију, која је могла да путује по свету, довози и спасава наше грађане и туристе. Да нисмо имали нашу националну авио-компанију не знам како би успели то да урадимо", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је "Air Serbia" помогла и страним државаљанима да се врате својим земљама и тиме послала најлепшу слику Србије у свет.

"Хвала што тако поносно носите име наше земље и промовишете га у иностранству и поносна сам што и даље јачате", поручила је Брнабић.

Kако је рекла, лик Николе Тесле на новом авиону симболизује шта Србија данас јесте и шта ће бити у будућности - сву снагу иновација и памети, упорност, таленат и образовање.

"То је све што ми носимо у нашем генетском коду", додала је Брнабић.

Нагласила је да је Србија данас једна од земаља "победница" и зато што је имала "Air Serbia" када је било најтеже.

Подсећа да Србија због тога није морала да чека друге авио-компаније како би довезла медицинску опрему и вакцине које је набавила.

""Air Serbia" је пуно значила током 2020. и 2021. Поносимо се вама и бићемо ту да подржимо нашу "Air Serbia", јер је она подржала све нас, докторе и грађане у најтежим временима", нагласила је Брнабић.

На питање новинара за дугове "Air Serbia" и колико ће економски бити исплатив лет за Њујорк, Брнабић је рекла да је не занима то питање јер је "Air Serbia" спасила наше грађане током ковид кризе и да је поносна на сву подршку коју је влада обезбедила за српског авиопревозника.

"Ако буде требало, бићу свим срцем за то да пружимо и сву осталу подршку која је потребна", поручила је Брнабић додајући да се подразумева поштовање принципа слободне конкуренције и ССП - а који имамо са Европском унијом када је реч о ограничењима у вези са државном помоћи.

Али, све остало што је потребно за националног авио-превозника, Влада Србије ће урадити, поручила је Брнабић.

 

Не могу да наредим штампаријама шта да штампају

Брнабић је рекла да не може да нареди штампаријама шта да штампају и да се у тржишну утакмицу није мешала, нити ће се мешати.

На питање новинара Н1 да дневни лист Нова не може да нађе штампарију која би штампала те новине и да уредништво Нове С то тумачи као притисак на штампарије, Брнабић је рекла да је Србија слободна земља и да она не контролише штампарије.

Навела је да она као председница Владе не зна шта би могла да учини по том питању, а наводе уредништва о притиску на штампарије оценила је као "још једну глупост епских размера".

"Не знам шта могу да урадим тим поводом, имате толико штампарија, разговарајте са њима, не знам ни у чему је проблем. То морате да видите са тим штампаријама", рекла је Брнабић.

Рекла је и да јој није позната ни понуда цене, нити тиража.

"Откуд ја знам, можда су понудили цену коју Нова С није хтела да прихвати, можда су понудили тираж који нису могли да испоруче. Телеком је понудио да бесплатно емитује Н1 па Јунајтед група није прихватила", рекла је Брнабић и навела да не зна ни шта су штампарије одговориле.

Рекла је да је Србија слободна економија и слободно тржиште, да није планска економија у којој премијер може било коме било шта да нареди и да је дискусија о томе беспредметна.

"Идите од штампарије до штампарије па питајте њих, откуд ја знам, шта желите да ја урадим", навела је Брнабић.

Рекла је да је видела штампање разних материјала и продукцију разних филмова у Србији и да хвала Богу никад ником ништа није фалило због тога.

Брнабић је поручила Новој С да се договори са штапаријама и да штампа шта год жели, колико год жели.

 

 

Извор: Танјуг