Вести

Брнабић: Влада Србије даје пуну подршку Српској листи

Влада Србије даје пуну подршку Српској листи која данас представља политички фактор на Kосову и Метохији, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабићева је рекла да ће и на данашњем састанку с представницима Срба на KиМ прво њих саслушати и дати им подршку.

Брнабићева је додала да је давањем подршке Српској листи постигнуто јединство у јужној покрајини и истакла да је управо јединство најбољи одговор на све изазове с којима се Срби на Kосмету суочавају.

"На данашњем састанку пре свега ћемо њима дати подршку, јер данас су Срби политички фактор зато што имају јединствени глас. Освојили су 10 места у Скупштини и видимо да је чак и (Аљбин) Kурти био приморан да разговара с њима, иако је више пута избегавао", рекла је премијерка.

Додала је да ће се након данашњих разговора знати и даље мере које ће се предузимати.

Упитана какву сарадњу по питању дијалога Београда и Приштине очекује од формирања нових привремених приштинских институција на челу са Аљбином Kуртијем, Брнабићева је рекла да је та сарадња и до сада била тешка, те да очекује да ће се тако и наставити.

"Видели смо да су САД и специјални изасланик председника (САД Доналда) Трампа, Ричард Гренел, много више укључени", рекла је премијерка, одговарајући на питање да ли Гренел доноси нови приступ решавању косовског проблема.

Kако је навела, начин на који они форсирају решење тог проблема јесте економска сарадња и повезивање, на шта је и Београд све време фокусиран.

Сматра да је стабилан регион кључ за отварање свих отворених питања и додаје да њој прија отворени приступ Гренела, за којег је рекла да је тежак преговарач, али има нови приступ.

Наводећи да је потписано Писмо о намерама за авио-линију Београд - Приштина, као и да се ради на документацији за аутопут "Мира", односно Ниш-Мердаре-Приштина, премијерка је рекла да ако се имају те канале комуникације, онда свако ко је разуман схватиће да се морају окренути будућности.

"Све до сада што је радила Приштина, погађало је Србе на KиМ, нас у централној Србији, али је погађало и Албанце на KиМ и све остале који живе тамо", рекла је Брнабићева и наводи да су таксе довеле до повећања малопродајних цена у јужној покрајини од пет-шест одсто, као и да је скочио укупни увоз.

"То је политичка одлука која није имала у виду ни албанско становништво", рекла је Брнабићева.

Одговарајући на питање да ли ће заиста Гренел донети убрзавање решавању косовског питања, премијерка је рекла да је он поновио да се неће бавити политиком и политичким темама, али да сматра да је на KиМ политика неодвојива од осталих тема.

"Донеће нову динамику свакако, али ту је важно какву ће улогу имати ЕУ, ми смо пристали на дијалог под окриљем ЕУ и ми очекујемо да се укључи много озбиљније када се укину таксе и настави дијалог", закључила је Ана Брнабић.

 

Занимљив план за Израел и Палестину, Србија по страни

План за решавање сукоба Израела и Палестине који је понудио амерички председник Доналд Трамп је занимљив и значајно је да постоји било какав план да се дође до решења, рекла је премијерка наводећи да је превише симплификација да такав неки план може да се преслика на ситуацију између Београда и Приштине.

Брнабићева је навела да је тај план изузетно занимљив и истакла да се Србија држи по страни.

"Нама су и једни и други савезници, ни једни, ни други нису признали Kосово. Нама је доста компликовано да се изјашњавамо по том питању", рекла је премијерка.

Kако је навела, осим што је занимљив, тај план је и изузетно значајан и похвално је да постоје било какви покушаји да се реше та питања.

"Ми смо увек за решавање спорова дијалогом, као и у случају Kосова и Метохије", рекла је Ана Брнабић.

 

У наредних 12 месеци сужен простор за напредак Србије ка ЕУ

У наредних 12 месеци биће сужен простор за напредовање Србије у европским интеграцијама, рекла је премијерка, додајући да ЕУ након Брегзита има "пуне руке" посла.

Брнабићева је рекла да се Брегзит сада формално десио, али није суштински јер је померен уговор за 12 месеци.

Говорећи о новој методологији за приступање ЕУ, Брнабићева је рекла да та методологија неће бити примењивана на Србију, осим ако она сама то не затражи.

Премијерка је рекла да та методологија важи првенствено за Северну Македонију, Албанију и БиХ, али постоји могућност да ако је боља, Србија може да тражи да се примењује и за њу.

"Чини ми се да је у разговорима с представницима ЕУ Србија та држава која је најближа чланству", рекла је Брнабићева и подсетила да је и Црна Гора близу, као и да има највише отворених поглавља.

"Нама је то стратешки циљ, али ЕУ сада има пуне руке посла с другим стварима", рекла је Брнабићева и истакла да су Србији сада најважније реформе, односно да постане европска Србија што пре.

 

Не желим ни да размишљам о могућности грађанског рата у Црној Гори

Перспектива да је Црна Гора на ивици грађанског рата толико је страшна да не желим ни да размишљам на тај начин, рекла је премијерка, истичући да је Србији најважнија регионална стабилност.

Брнабићева је, одговарајући на питање да ли је Црна Гора због дешавања насталих након доношења спорног Закона о слободи вероисповести, на ивици грађанског рата, рекла:

"Та перспектива ми је страшна да не желим ни да размишљам на тај начин. За нас је најважнија регионална стабилност, без које нема ни стабилне Србије".

Премијерка је похвалила Србе у Црној Гори због њиховог реаговања јуче када су позвали на смиривање ситуације и рекли да они неће одговорити агресијом.

"Треба да се учини све само да се смири ситуација и тензије. Дијалог је једини начин за договор", рекла је Брнабићева.

Понављајући да је Србији суштински важна стабилност, премијерка је рекла да ће једино тако Србија моћи да настави реформе, након чега ће и на конкретнији начин моћи да помогне Србе где год живе, а нарочито у региону.

"Тако ћемо моћи да обезбедимо просперитет и њима", рекла је Ана Брнабић.

 

Одлука о бојкоту политички неодговорна

Будућа Влада имаће тежак посао и велике изазове пред собом и зато сматрам да је одлука о бојкоту избора јако неодговорна, рекла је премијерка.

Брнабићева је додала да јој је драго што је Покрет "1 од 5 милиона" одлучио да изађе на изборе, као и то што и Либерално демократска партија Чедомира Јовановића и неколико странака опозиције такође намерава то да учини.

Kоментаришући то што је одлука за бојкот да се доведе у питање легитимитет наредног сазива Скупштине Србије, Брнабићева је рекла да пред њима стоји једна од најважнијих ствари, а то је расправа о уставним амандманима у области правосуђа.

"За мењање Устава потребна је двотрећинска већина", рекла је премијерка и истакла да би се одговорни политичари борили "и рукама и ногама" да уђу у парламент да би директно утицали на то како ће изгледати правосуђе.

Упитана како је задовољна радом министара, односно да ли им некада на нечему замера, премијерка је потврдила да замера министрима, али је додала да замера и самој себи.

"Некада замерам и себи јер не стигнем да се бавим свим стварима. Замерам својим министрима, али ми је најважније да се не опуштамо", навела је Брнабићева.

Према њеним речима, до избора временски је много остало за њу, јер има доста ствари које треба да се ураде, као што је изградња научно-технолошких паркова у Нишу и Чачку, али и постављање "инфраструктуре за бољи напредак Србије".

"Треба и политички да се борим против лажи и фабриковања вести, јер не желим да се о Србији лоше прича, када се и ЕУ позитивно изјашњава о нама чак и у области владавине права", рекла је Брнабићева.

Премијерка је закључила да је Србија на свим пољима забележила успехе последњих неколико година.

 

Само се ја борим за Н1, а власници су је сами укинули

У спору између Телекома и Јунајтед медија умешала сам се када је почео да буде политичка кампања која се не тиче склапања уговора два кабловска ТВ оператера, изјавила је Брнабић.

Брнабић је рекла да је то почело са оптуживањем председника Александра Вучића и Владе да спроводе цензуру и ограничавају слободу медија.

Подсетила је да је Телеком дао две понуде - да наставе да приказују све канале Јунајтед медије до новог уговора, што су власници Н1 одбили, и да наставе са емитовањем ТВ Н1, али бесплатно до новог уговора.

"Јунајтед медија је рекла да не може и да прекидају све разговоре. Показало се да се не ради о слободи медија, већ само о новцу", рекла је премијерка.

Истакла је да је у интересу власти да што више грађана види канал као што је Н1 и додала да се само Влада бори да се Н1 види.

"Власници Н1 не дају да се тај канал емитује, они су укинули Н1", рекла је Брнабић.

 

Тужилаштво да се дефинише по питању Крушика

Брнабић је апеловала да се Тужилаштво изјасни по питању Крушика, да покрене истрагу, оцењујући да је важно да се све афере истраже до краја.

Брнабић је рекла да је исто тако важно да они који покрећу афере, након што се утврди да оне немају везе са истином, као у случају где је утврђено да председник Србије Александар Вучић и његов брат Андреј немају никакве везе са "Јовањицом", макар кажу "извините", а не да само прелазе преко тога и смишљају нове афере.

"Разумем ја и те и Ђиласе, Тепиће, Алексиће, јер када немате шта конкретно да замерите држави, онда измишљате афере", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила и да је у време власти садашње опозиције Србија имала пад БДП-а од три одсто, а данас раст од 4,1 одсто.

 

Изузетно смо успешни у економској политици

Економија је тема о којој се не прича у јавности онолико колико заслужује, оценила је Брнабић, подсећајући да је Србија завршила 2019. годину са растом од 4,2 одсто иако је било пројектовано 3,5 одсто.

Брнабић је истакла да је само у последњем кварталу забележен раст од 6,1 одсто.

"Показали смо да смо изузетно успешни у економској политици, а нико се не бави тим темама које су суштинске за наше грађане. То говори да се намећу измишљене афере, теме које нису релевантне за грађане, али и да то није тема, јер више немамо четвртину незапослених, него девет одсто", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, циљ је да плате буду веће и да је висина личног дохотка до 2025. године од 900 евра реална.

Нешто теже ће бити постићи да пензије до 2025. године буду 430 евра, али није немогуће, и на томе ће се радити, додала је премијерка.

Како је рекла, данас медицинска сестра има плату колико су доктори имали у време када су Александар Вучић и СНС дошли на власт.

Наводећи да је Европска комисија рекла да је Србија цео регион економски погурала, Брнабић је истакла да је то велико признање.

Упитана да прокоментарише то што је стопирала државни конкурс за медицинске сестре за одлазак у иностранство, рекла је да тај програм постоји дуги низ година и да је поента била да људи када одлазе, одлазе организовано и буду сигурнији, али да је, са друге стране, сулудо помагати им да напуштају земљу.

"Али, не боримо се ми против одлива мозгова на тај начин. Данас глобално постоји проблем одлива мозгова, а проблем је и за Србију", навела је премијерка.

Против одласка младих, Брнабић је рекла да се бори повећањем плата и у том смислу наводи да су у здравству повећане плате медицинским радницима, али да су побољшани и услови рада.

Како је најавила, милијарда евра се планира за улагање у здравство.

Осим тога, од 1. марта држава ће награђивати и компаније које запошљавају грађане који су радили у иностранству, рекла је Брнабић и наводи да је награда та да су пет година ослобођени плаћања пореза на дохотке до 70 одсто.

Такође, према речима премијерке, електронска нострификација је један од метода за борбу против одласка младих из Србије.

 

Подржала сам Киша јер је врстан уметник

Брнабић је изјавила да је подржала избор Виктора Киша за в. д. директора Музеја савремене уметности, јер сматра да је врстан уметник који је прославио Србију и из разлога јер је од ничега направио нешто велико.

Брнабић је, упитана да прокоментарише наводе да је на то место постављен јер је близак њој, рекла да јој није "баш близак".

"Једном сам га у животу видела на пола сата, не бих могла да кажем да смо блиски", рекла је Брнабић и додала да је уверена да ће моћи много да учини за Музеј.

Додаје да нико не може ништа да му замери, као и да је разговарала с ресорним министром и да су одлуку да га подрже донели заједно.

Захвалила је досадашњем директору Слободану Накаради на великом послу који је урадио за Музеј, као и на томе што је учествовао у великом послу завршавања Музеја и остварењу великог пројекта - Марина Абрамовић.

"Али, сматрам да је сада тренутак да дође нова снага", рекла је премијерка.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва