Вести

Брнабић: Вучић на најбољи начин представио Србију

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је председник Србије Александар Вучић у говору на Генералној скупштини Уједињених нација на најбољи начин представио позицију Србије, а на критике из опозиције поручила да је важно да Вучић није поновио ниједну грешку оне опозиције која је владала до 2000. до 2012 године.

Брнабић је истакла да је огромна већина грађана јуче била поносна на говор председника истичући да је тај говор био искрен, храбар, прецизан и не само да је на најбољи начин представио позицију Србије већ је указао и на далекосежне последице које могу настати због кршења међународног права, Повеље и принципа Уједињених нација.

Брнабић је одговарајући на питање новинара да прокоментарише реаговање председника Народне странке Вука Јеремића који је рекао да је Вучић поновио грешку од прошле године, односно да није поменуо да је за Србију неприхватљива столица Косова у Уједињеним нацијама, рекла да за грешке које је Јеремић починио добио је насловну страну у албанским медијима на Косову и Метохији на којој је писало "Хвала Вуче".

"Толико о томе како је он штитио интересе Србије", рекла је Брнабић и додала да Вучић није поновио ниједну грешку ни Бориса Тадића, ни Драгана Ђиласа, ни Здравка Поноша, Милоша Јовановића и читавог, како је рекла, квази патриотског блока.

Брнабић је рекла да се сви сећају како је реаговала Влада и тадашњи председник Србије када је 2008. године такозвано Косово прогласило независност.

"Издали су саопштење за медије и разбежали се широм света ко где. Како смо прошли након тога када је огроман број држава признао ту једнострано проглашену независност, што се никада не би десило да је Србију тада водио Александар Вучић. Ми смо имали 29 повлачења тих признања", рекла је Брнабић.

Њима на част што данас спочитавају Вучићу нешто, зато што су, како је рекла Брнабић, 2001. године пустили много више од хиљаду албанских терориста, а потом 2004. године ћутали на погром српског народа на Косову и Метохији, као и 2008. године на једнострано проглашену независност.

"Пребацили су преговоре 2010. године из Уједињених нација у Европску унију, издејствовали за нас катастрофално мишљење Међународног суда правде...да не помињем и како су систематски уништавали Војску Србије", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да Вучић и Влада Србије воде политику у складу са српским националним интересима.

 

Никако да дођемо до тога да Приштина буде приморана да поштује споразум

Брнабић је изјавила да се већ 10 година говори о томе како треба да се поштује Бриселски споразум, а никако, како је приметила, да се дође до тога да Приштина буде приморана да га поштује, јер до сада није применила ништа.

Брнабић је одговарајући на питање поводом говора председника Александра Вучића на Генералној скупштини Уједињених нација да ли очекује да ће се нешто променити, пре свега у западним земљама које би могле да изврше притисак на Аљбина Куртија да поштује Бриселски споразум, рекла да би било сувише идеалистички очекивати да ће велике силе променити понашање.

Брнабић је рекла да је добро да они знају, као што је добро да и Србија  зна да је територијални интегритет принцип број један међународног права, али и да нас, како је рекла, "не праве лудима".

"Што се тиче Брислеског споразума ми ни не чујемо последњих 10 година ништа друго осим тога да је неопходно применити Бриселски споразум, него никако да дођемо до тога да заиста Приштина буде приморана да примени тај споразум", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да за Куртија, након последњих потеза Приштине и додатног малтретирања Срба, дијалог више и не постоји и да је он одлучио да иде својим путем, и да тај пут буде, како је сам рекао, пут током кога ће "Срби на Косову и Метохији патити и платити".

"Нисмо чули од међународне заједнице осуду. То су директне претње праћене акцијама у којима Срби пате и плаћају само зато што су Срби", рекла је Брнабић.

Изразила је наду да ће међународна заједница ипак реаговати јер сваким даном нереаговања то дозвољава.

 

 

Танјуг