Вести

Брнабић: За Винчу-Бело брдо око три милиона евра

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је, након што је са амбасадором САД Ентонијем Годфријем обишла археолошко налазиште Винча-Бело брдо, да је Влада Србије донела одлуку да то налазиште прогласи капиталним пројектом од изузетног значаја и да ће у наредним годинама ту бити уложено око три милиона евра.

Амбасадоров фонд за заштиту културне баштине је, како је рекла, обезбедио 475.000 долара за санацију клизишта на том локалитету.

"Налазиште представља један од најзначајнијих локалитета на глобалном нивоу. Нико од нас не би могао да препозна да је реч о веома значајном месту, јер нисмо навикли да чувамо нашу културну баштину, па самим тим и светску. То је једна од ствари коју смо зацртали да променимо", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је срећна, јер је, како је рекла, влада донела одлуку да се археолошко налазиште Винча - Бело брдо прогласи капиталним пројектом од изузетног значаја које ће се, истиче, обновити и систематски очувати, али и промовисати у свету.

Захвалила је амбасадоровом фонду за очување културне баштине, јер су одлучили да определе 475.000 долара за санацију клизишта, и то је, како је рекла, нешто што значи и политички имајући у виду да је ово највећа подршка тог фонда у последњих 20 година и један од 10 пројеката у свету за који је издвојен новац.

"Настављамо да улажемо и приоритет је сада да санирамо клизиште", рекла је премијерка, наводећи да је у току израда техничке документације.

 

Не очекујем лаке разговоре, али ни ултиматуме

Брнабић је изјавила да у Вашингтону не очекује ни лаке разговоре, али ни ултиматуме.

Поновила је да ће се у Белој кући разговарати о економским темама, али и додала да би јој било чудно да се не помену политичке теме.

"Спремни смо за разговоре о појединачним пројектима и већ смо позивали на такве разговоре, јер су у интересу и нас и Приштине. Да ли ће бити поменуте политичке теме, ја то не знам, али би било чудно да се не помену. Имате две делегације, Ричарда Гренела и друге саговорнике, свакако мислим да је неупитно да дође и до политичких тема, али свакако не очекујем било какве ултиматумe", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да Србија не комуницира на такав начин са администрацијом у Вашингтону, као ни са амбасадом САД у Србији, наводећи да је комуникација са Америком данас боља него што је била у протеклих неколико деценија.

Премијерка је рекла да је Србија спремна да разговара о компромисима, што значи да не може да једна страна добије све, а да друга изгуби све и поручила да Србија није заинтересована за узајамна признања, јер јој, како је рекла, признање државности од стране Приштине није потребно.

Брнабић је напоменула да су са председником Србије Александром Вучићем у делегацији и министар финансија Синиша Мали, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, али и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, тако да је Србија спремна за разговоре о специфичним пројектима који су покренути уз подршку изасланика америчког председника, Ричарда Гренела.

Реч је, између осталог, о успостављању авио линије Београд-Приштина, нормализацији железничког и путног саобраћаја…

 

Приштина у "мини шенгену" би био позитиван сигнал

Брнабић је изјавила, поводом спекулација да би састанак у Вашингтону могао да резултира тиме да се Приштина придружи "мини шенгену", да не зна да ли ће се то догодити, али оцењује да би било добро за све грађане региона да се ради на заједничким пројектима.

Брнабић је рекла да Приштина има отворен позив да се придружи "мини шенгену".

"То би био позитиван сигнал да размишљамо о суштинским стварима и да се не бавимо само политичким питањима где је само једна страна спремна на компромисе, а друга није. Желела бих да нађемо заједничко становиште да унапредимо квалитет живота", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да је Србија ту сагласна са САД да је најпре важно да се разговара о економским темама и побољшању стандарда грађана.

 

 

Извор: Танјуг