Вести

Брнабић: Захтев за забрану спота преседан на светском нивоу

Председница Владе Републике Србије и чланица Председништва Српске напредне странке Ана Брнабић изјавила је да ће Српска напредна странка поштовати одлуку Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) о забрани емитовања предизборног спота у коме се појављују Александар Вучић и једна девојчица, уз оцену да је захтев за забраном тог спота преседан на светском нивоу, будући да је иницијатива "стигла из Луксембурга".

Брнабић је рекла да је то тело независно, али да је необично што је забрана дошла на иницијативу "извесног Ралфа (Ментеја) из Луксембурга".

"Занимљиво ми је да он прати кампању у Србији и да му је толико стало до кампање и реда и закона у Србији", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је "јединствен пример" да неко из друге земље тражи да се забрани предизборни спот у земљи са којом он нема никакве везе.

"Ово је куриозитет на светском нивоу, верујем да ће се такве ствари у будућности дешавати и у другим земљама", рекла је Брнабић.

 

Очекујем измену одлуке, наши туристи важни за Црну Гору

Брнабић је изјавила да очекује да ће Црна Гора ускоро изменити одлуку о забрани уласка грађана из Србије у ту земљу јер су, како је рекла, наши туристи важни за црногорску економију и туризам.

Брнабић је оценила да је одлука да се грађанима из Србије не дозволи улазак у Црну Гору ни са ПЦР тестом ''политичка'' и да нема никакве везе са епидемиолошком ситуацијом.

Невероватно је да неко може да уђе у једну земљу, док све друге земље пуштају да се уђе, макар уз негативан ПЦР тест у последњих 48 или 72 сата. То само доказује оно што смо говорили од почетка - да су то политичке одлуке које нема баш никакво упориште у здравственим разлозима, рекла је премијерка.

Брнабић је рекла да је уверена да ће та одлука бити брзо промењена и додала да је на нашим грађанима да ли ће ићи у Црну Гору или не.

''Ми ћемо их подржати у сваком случају", рекла је Брнабић.

 

Приштина да укине таксе, па да се настави дијалог

Брнабић очекује да ће нова влада у Приштини, на челу са Авдулахом Хотијем, укинути таксе и вратити се за преговарачки, како би се наставио дијалог о нормализацији односа.

Брнабић је на питање о формирању нове владе у Приштини, која би могла да буде изабрана на сутрашњој седници парламента, рекла да очекује нормалну комуникацију , економско-трговинску сарадњу и наставак дијалога.

''На првом месту очекујем поштовање свих споразума које је Приштина потписала претходних година, почев од ЦЕФТА споразума и споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ и повлачење свих одлука које штете нашој сарадњи и које су противне слободном протоку робе, људи, услуга и капитала'', рекла је премијерка.

Упитана о томе што Приштина стално мења правила када је реч о преласку преко административних прелаза, Брнабић је рекла да јој нису јасне многе ствари које Приштина ради, као што јој, како је рекла, није била јасна одлука од 21. новембра 2018. године када су уведене таксе од 100 одсто.

Премијерка је рекла да не разуме ни увођење нове мере која је, како је оценила, још штетнија од такси од 100 одсто.

''Под тим таксама су морали да увозе одређене производе из централне Србије, а ово је потпуно заустављање свих роба не само из централне Србије, већ и из свих земаља које не признају независност Косова и не могу да декларишу своје производе на тај начин'', рекла је Брнабић.

Изразила је наду да ће Приштина повући одлуке које су, како је рекла, политичке и популистичке и највише штете Албанцима који живе на КиМ.

''Као резултат тих одлука скочиле су малопродајне цене, а трговински дефицит им је највећи до сада. У сваком смислу погоршавају квалитет живота свих на КиМ, па и Албанаца'', навела је Брнабић.

 

Извештај о борби са короном када се одјави епидемија

Брнабић је рекла да ће јавност, када буде проглашен крај епидемије корона вируса у Србији, бити обавештена о томе шта је све урађено и набављено током борбе са тим вирусом и колико је новца потрошено.

''Мислим да је важно да завршимо читаву борбу и да онда дамо извештај који ће бити потпуно транспарентан. Немамо шта да кријемо'', рекла је Брнабић на питање када ће се знати колико је новца потрошено за набавку опреме и колико је добијено од донација током епидемије корона вируса.

Брнабић је рекла да ће бити дате све информације , али није презицирала када се то може очекивати.

''Надам се да ћемо што пре завршити борбу са вирусом. Полако затварамо ковид болнице и враћамо их у нормално функционисање, а Министарство здравља још увек ради кадровски план о запошљавању. На крају ћемо дати извештај о свему што смо урадили од првог дана, односно још пре 6.марта када смо регистровали први случај'', рекла је Брнабић.

 

Од јесени паметне телефонске говорнице у Београду

Београд добија мрежу "паметних" телефонских говорница , а првих 50 биће постављене у централним београдским општинама у оквиру пројекта дигитализације телефонских говорница који је данас представљен у Научно-технолошком парку.

Презентацији пројекта присуствовала је Брнабић, а уговор о пословно техничкој сарадњи у вези са дигитализацијом телефонских говорница потписали су компанија Телеком Србија и Strawberry Energy која је пионир у развоју паметних ИоТ уређаја и "smart city" решења.

Брнабић је рекла да је после Њујорка и Лондона, Београд трећи град који добија "паметне" говорнице и изразила уверење да ће тај пројекат додатно промовисати Србију као једну од земаља која предњачи у иновацијама, технологијама и креативности.

Брнабић је нагласила да је ново партнерство компанија Телеком Србија и Strawberry Energy показује да држава подржава креативне домаће компаније и да заједно могу да креирају "нову вредност".

"Овим уговором Телеком изнајмљује 100 говорница компанији Strawberry Energy која их претвара у нове мултифункционалне дигиталне говорнице које ће имати потпуну нову вредност не само за Телеком, него за Београд и целу земљу", рекла је Брнабић.

Брнабић је изразила задовољство што се све више поверења указује домаћим компанијама, као што је Strawberry Energy која је тренутно препознатљивија у свету него код нас.

Брнабић је рекла и да је Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) сврстала Србију у првих пет земаља по броју иновативних техолошких решења лансираних током борбе против корона вируса, а креираних да олакшају живот грађанима и пруже подршку здравственом систему.

Брнабић је истакла да је то резултат рада и инвестирања из претходних година у области информационих технологија, образовања, науке, електронске управе.

Генерални директор Телекома Србија Предраг Ћулибрк реко је да је сарадња са компанијом Strawberry Energy започела пре девет година на постављању пет соларних пуњача у пет градова Србије и додао да модернизоване и мултифункционалне говорнице имају симболички и практични значај.

"У симболичком смислу говорнице показују да Србија постаје део савремених друштава, а у практичном смислу пружаће низ могућности, од телефонирања, градског сервиса, културне и туристичке мапе", рекао је Цхулибрк.

Ћулибрк је захвалио је на подршци премијерки Брнабић и Влади Србије која се током целог мандата борила да Србија постане дигитално друштво и у томе имала много успеха.

Директор компаније Strawberry Energy Милош Милосављевић изразио је задовољство због потписивања новог уговора са Телекомом и лансирања новог заједничког производа - паметне говорнице која ће заменити застареле телефонске говорнице.

Милосављевић је захвалио премијерки и Влади Србије на подршци у овом пројекту и изразио наду да ће њихове говорнице бити постављене и у другим градовима у Србији.

Пројекат обухвата замену 100 говорница у централним градским општинама, а у оквиру прве фазе чија је вредност 2,5 милиона евра, на јесен ће бити замењено првих 50 говорница.

Брнабић је имала прилику да се на "прототипу" говорнице упозна са функционисањем будућих паметних говорница које, осим телефонских позива, нуде бесплатан интернет, СОС позив, пуњење мобилних уређаја...

Паметне говорнице ће на интерактивном екрану осетљивом на додир пружати информације и о градским сервисима, мапи града и линијама градског превоза, туристичкој и културној понуди града. Пројекат је потпуно бесплатан за грађане.

 

 

Извор: Танјуг