Вести

Брнабић: Захваљујући вакцинацији број заражених у Србији стагнира

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да није тачна вест коју су пренели поједини медији да је одлучено да грађани Србије, при повратку из Црне Горе, Албаније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније и Мађарске, морају да имају пи-си-ар тест и нагласила да није мењан режим уласка у Србију.

"Није тачна вест, не знам како је извучена вест, али нисмо мењали режим уласка у Србију, тако да наши људи увек могу да се врате у своју земљу, наши држављани. Они који су вакцинисани, односно ревакцинисани, могу да уђу без потврде о негативном пи-си-ар тесту, дакле само са потврдом о ревакцинацији", рекла је Брнабић.

Kада је у питању АстраЗенека довољна је једна доза, не и ревакцинација.

Брнабић је додала да ју је зачудила вест јер, како је подвукла, није мењан режим уласка у Србију.

Kако је навела, негативан пи-си-ар за улазак у Србију није потребан држављанима земаља "Мини шенгена" тј. Северне Македоније и Албаније, као и грађанима Мађарске и Бугарске, којима је та мера укинута због реципроцитета.

"Односно јер постоји велики број грађана који циркулишу преко границе и како би им олакшали пословање и живот", рекла је Брнабић и истакла да се на држављане ових земаља не примењује ни мера изолације.

 

Надам се да се живот врати у нормалу до јула

Брнабић верује да би живот у Србији могао да се врати у нормалу до јула, са све већом имунизацијом која се очекује у наредном периоду.

"У овом тренутку дали смо 2,6 милиона вакцина, око 1,5 милиона грађана је добило макар једну дозу, то је 26 одсто становништва. Ревакцинисаних имамо 1.086.286, што је око 19 одсто пунолетне популације. Сматрамо да је око 15 одсто популације заштићено, до те бројке смо дошли рачунајући ревакцинисане особе, које су прву дозу добиле пре најмање пет недеља", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да Србија није морала да уводи стриктне мере као Запад захваљујући вакцинама.

"Пратићемо тренд Израела, Велике Британије, Емирата, али нам треба још мало времена. Очекујемо да 40 одсто грађана прими бар једну дозу до краја априла, у јулу враћамо живот у нормалу, надам се. Око 80.000 који су се пријавили још у јануару и фебруару, а нису приоритетна категорија, нису дошли на ред, верујемо да ћемо у наредних седам дана вакцинисати око 300.000 људи, па ће и они врло брзо добити позив. Увек генеришемо прво приоритетне категорије", рекла је Брнабић.

 

Један од приведених антиваксера је вакцинисан

Један од пет антиваксера у Србији, који су приведени у кампањи против вакцинације, био је вакцинисан против корона вируса, открила је Брнабић.

"Од пет антиваксера који су приведени, један се вакцинисао, а истовремено шири најстрашније могуће лажи против вакцинације. Значи, испада, ви сте себе заштитили, али говорите како други не треба да се вакцинишу. То је најстрашније лицемерје. Антиваксери заиста угрожавају националну безбедност. Они на друштвеним мрежама озбиљно угрожавају безбедност и животе људи, шире панику и лажне вести", изјавила је Брнабић.

Брнабић је прокоментарисала и нови скуп код споменка Стефану Немањи у Београду, у суботу увече, где су људи који се противе вакцинацији играли коло.

"Показали смо да нећемо никада хапсити људе за непријављене скупове ако су мирни. Имали смо и раније непријављене протесте, па нисмо примењивали силу. Не могу да користим субјективно виђење, жао ми је што се одржао тај скуп, али је био миран. Можемо само да апелујемо да се то не дешава. Држава не може да хапси људе ако се мирно окупе, али мислим да је тај скуп јако лош, мислим да је то глупо", рекла је Брнабић.

"Али, нећу да будем критична, опет, поносна сам на нашу земљу. Видите у много напреднијим државама обим протеста, рецимо у Штутгарту, у Немачкој. Наши људи су супер, упркос јаком антиваксерском лобију. По броју ревакцинисаних смо најбољи у Европи", истакла је Брнабић.

 

Неће бити заштићених, ићи ћемо до самог врха

Неће бити заштићених, ићи ћемо до самог врха, поручила је Брнабић и истакла да се настављају истраге у вези са борбом против организованог криминала.

"Само је затишје у јавности, али истраге се настављају и долазимо до ужасних сазнања. Имала сам посебан састанак са председником Вучићем пре неколико дана. Не ради се о навијачким групама. Не ради се о политици, ради се о зверима", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да је за неповеровати "шта су ти људи радили и до каквих доказа долазимо".

"Неке од тих ствари бих више волела да нисам видела и да нисам знала", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила и да све више схвата колико је председник Александар Вучић себе и своју породицу ставио у опасност у тренутку када је прогласио рат против те мафије.

"Али победићемо, без икакве сумње", поручила је Брнабић и нагласила да се докази прикупљају на дневном нивоу.

На питање да ли ће бити заштићених и да ли ће борба против мафије ићи до врха пирамиде, Брнабић је рекла да неће бити заштићених.

"Ићи ћемо до самог врха", рекла је Брнабић.

Нагласила је да је Српска напредна странка показала да нема заштићених и да партијска књижица и припадност никога не штите, а да је држава на првом месту и да је она најважнија, као и да су сви грађани једнаки.

"Ни у овој борби неће бити заштићених, ни политичком функцијом, ни страначком припадношћу", поручила је Брнабић.

 

Стиже 106.470 Фајзера и 500.000 доза Синофарма

У Србију би сутра требало да стигне још 106.470 доза Фајзера и 500.000 доза Синофарма, најавила је Брнабић и додала да се тренутно неће наставити вакцинација грађана из региона, али да ће се у будућности помагати.

"Имамо све вакцине на располагању (Фајзер, Синофарм, АстраЗенека, Спутњик), ситуација је добра. У овом тренутку неће бити вакцинације људи из региона, размишљамо о нашим грађанима, али ћемо свакако помагати комшијама, јер је то људски и уопште не причам о политици", рекла је Брнабић.

"Прошле недеље смо послали 20.000 Спутњика пријатељима из Северне Македоније, а добиће и друге дозе руске вакцине, раније смо им послали и вакцине компаније Фајзер. Црној Гори смо послали 4.000 Спутњика, грађанима Босне и Херцеговине смо дали вакцине АстраЗенеке и позвали их да се вакцинишу овде", рекла је Брнабић.

Вакцинација људи из околних земаља је корак у добром смеру по питању суседских односа.

"Сматрам да нас пружена рука зближава. Драго ми је што је Србија препозната код неких страних медија као једина земља на свету која има ту врсту солидарности, једина која то може да уради", оценила је Брнабић.

Брнабић је подсетила да Kовакс програм, преко којег је стигло више од 57.000 вакцина АстраЗенеке, није бесплатан.

"Kовакс програм није донација, Србија је платила вакцине и уложила 2,1 милион евра у развој вакцина преко Kовакс програма, што је много више новца него што су дале бројне земље Европске уније", рекла је Брнабић.

Похвалила је Зајечар по броју вакцинисаних, рекавши да је изнад републичког просека, а и Београд добро стоји, што показује стагнација у броју оболелих.

Боља епидемиолошка ситуација ће омогућити да се од понедељка делимично отворе угоститељски убојекти.

"Дакле, кафићи, ресторани, ће моћи да отворе баште, све ће радити до 22 часа. Мало попуштамо мере, али не превише. Имамо доста добре показатеље за викенд, број оболелих је пао, додуше проценат се одржао, али већ сада знамо да су данас такође нешто бољи резултати, тако да засад иде све како треба. Пада број оболелих полако, добар је тренд", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва